Vebinar Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta

Map Unavailable

Datum/Vreme
Date(s) - 29/05/2021
8:45 am - 3:00 pm

Kategorije


Pozivamo vas na vebinar

Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta

Naučite da pokrenete, motivišete i podučite decu kroz igru! Vebinar Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju predškolskog deteta nudi vam kombinovana znanja iz polja obrazovanja, pedagogije i umetnosti.

Brojalice su izuzetno važno sredstvo u razvoju govora kod predškolske dece, jer razvijaju interes za stvaralaštvo, osećaj za ritam, socijalnu svest i motorične sposobnosti.

Telesna muzika je inovativna tehnika koja spaja ritmički pokret i pevanje i tako razvija motoričke i psiho-fizičke sposobnosti (koncentraciju, pažnju, pamćenje, koordinaciju i sinhronizaciju pokreta, osećaj za telo u prostoru), prirodno, muzičke sposobnosti (osećaj za melodiju i ritam, poboljšanje reprodukcije muzičkih fraza), jača komunikacione veštine, veštine predstavljanja i samopouzdanje.

Vebinar „Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta“ će se održati onlajn, putem Zoom platforme 29. maja (subota) od 9 do 15 h.

Neki od predavača su i saradnici na inovativnom projektu “Stonogica brojalica” koji je realizovan u produkciji Redakcije za decu i mlade TV Vojvodine. EPU „Stonogica“ je objavila knjigu brojalica, čije tekstove su pisala deca, polaznici vrtića, uz pomoć vaspitačica, a sve je vodila direktorica ustanove, Vesna Stanimirović. Brojalice su koristili kao vežbe za razvoj govora i muzikalnosti. Članovi UG “Otvoreni krug Novi Sad”, Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, su komponovali muziku za pesme i osmislili aranžman za telesne perkusije, a zatim ih i izveli i snimili. Koreografije je osmislila glumica SNP Višnja Obradović. Za sada je emitovan drugi serijal “Stonogice brojalice”, do sada ukupno 18 pesama, a narednih deset pesama je u produkciji.

Cilj vebinara je razvijanje praktičnih veština i svesti o važnosti govora u predškolskom uzrastu i podsticanje razvoja govora, kao i negovanje glasovne kulture. Na skupu ćemo naučiti osnove inovativne tehnike telesnih perkusija i telesne muzike i prikazati primer dobre prakse: saradnju PU „Stonogica“ sa RTV Vojvodina i realizaciju muzičkog serijala „Stonogica brojalica“. Članovi UG „Otvoreni krug Novi Sad“ su realizatori i autori onlajn radionica za decu „Detlići“.

Učesnici stručnog skupa će, sem predavanja, imate prilike da se oprobaju i u grupnom praktičnom radu na osmišljavanju brojalica i telesnih perkusija, stvarajući originalne tapšalice koje mogu koristiti u svojoj praksi.

Sem vaspitačima i stručnim saradnicima u predškolskom radu, preporučujemo ovaj vebinar i učiteljicama i učiteljima, kao i nastavnicama i nastavnicima, koji imaju obrazovnu praksu sa decom nižih razreda osnovne škole.

Iskustva učesnika

Hvala vam puno na ovom fantastičnom vebinaru. Nakon puno, puno godina rada u mješovitoj vrtićkoj skupini s pojačanim glazbenim sadržajima konačno nešto na razumljivom jeziku jasno i konkretno. Ovo je i potvrda da je ono što radim tolike godine na dobrom putu i korisno za djecu!
Odgojiteljica iz Zagreba, mešovita uzrasna grupa od 3 do 7 godina

Izuzetno dobro organizovan vebinar. Spoj teorije i prakse, spoj svih nas sa različitih strana…. Divno iskustvo kroz rad u grupi. Profesionalno i inspirativno.
Direktorica vrtića, Irig

Sjajan seminar koji pokazuje vaspitačima i učiteljima kako na zanimljiv način poprave KULTURU GOVORA. Povezati pokret, muziku  govor je tako prirodno… zato je i efikasno i zanimljivo. Sigurno ću koristiti materijal i savete već u ponedeljak.
Učiteljica iz Novog Sada

Hvala! Jedan od seminara koji se pamte. Napunili ste nas pozitivnom energijom koju ćemo još dugo crpiti.
Učiteljica iz Herceg Novog

Hvala cijelom timu koji je radio na ovom vebinaru. Vrlo je lijepo napravljen, kombinacija znanstvenih spoznaja s praktičnim iskustvima. Bit će dobar izvor ideja za rad, te ga je moguće prilagoditi raznim skupinama i sposobnostima djece.
Viša medicinska sestra, edukacijski rehabilitator iz Zagreba

Seminar je bio odličan, pun praktičnih i korisnih informacija, zabavan i otvoren. Hvala vam još jednom na vašem trudu i entuzijazmu kojeg širite među odgajateljima. Treba nam svima više takvih seminara i skupova. Veselim se da ćemo još takvih zajedničkih susreta ponoviti.
Glazbeni pedagog, profesorica na Učiteljskom fakultetu u Rijeci

Radim svakodnevno sa decom i, pretpostavljam kao i svima, desi mi se da upadnem u rutinu. Ovo je bila injekcija protiv toga i ideje za nove aktivnosti samo naviru. Inspirativno!
Master defektolog iz Beograda, mešovita uzrasna grupa od 18 meseci i stariji

Sve informacije možete naći na ovom linku.

Događaj na Fejsbuku

 

Agenda stručnog skupa “Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta”

8.45 – 9 h: Okupljanje i registracija učesnika

9 – 9.25 h: Predstavljanje ritmičkih instrumenata Orfovog instrumentarija (Ana Vrbaški); kratko ukazivanje na njihov značaj u razvoju govora predškolskog deteta sa posebnim osvrtom na telo kao uvek dostupan instrument

9.25 – 9.30 h: Pozdravne reči i predstavljanje organizatora konferencije

9.30 – 9.45 h: Predstavljanje učesnika skupa telesnom muzikom: učesnici igovaraju svoje ime i prezime uz osmišljeni ritam koji daju pokretima tela i delova tela

9.45 – 10.05 h: Prezentacija (V. Stanimirović) o razvoju govora, počev od uterinog perioda do perioda polaska u školu: šta utiče na razvoj dečijeg govora u navedenim uzrasnim fazama; uloga porodice i vrtićkog okruženja na razvoj dečijeg govora; poteškoće koje se javljaju u razvoju govora; nerazvijen govor kao simptom druge utvrđene ili neutvrđene poteškoće; sagledavanje nivoa razvoja dečijeg govora danas u odnosu na prethodne periode

10.05 – 10.15 h: Pitanja/odgovori (V. Stanimirović i učesnici skupa), iskustva

10.15 – 10.45 h: Upoznavanje sa elementima tehnike telesne muzike sa praktičnom primenom na jednoj brojalici (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški)

10.45 – 11 h: PAUZA

11.00  – 11.20 h: Prezentacija aktivnosti i igara u starijoj i u grupi pripremnog predškolskog programa (V. Stanimirović), put nastanka knjige „Stonogica – brojalica; deca maštaju, deca stvaraju“

11.20  – 11.40 h: Prikaz kratkih video zapisa TV Vojvodine (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) uz opis i objašnjenje važnosti i kvaliteta ovog alata za razvoj govora deteta

11.40 – 12.40 h: Izvođenje brojalica uz telesne perkusije za svaki uzrast posebno (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) uzrast od 1 do 3 godine, uzrast od 3 do 5 godina, pripremni predškolski i školski uzrast; izvođenje namenskih brojalica, osmišljenih za primenu kod dece sa razvojnim poteškoćama: nemogućnost hoda, nedovoljna razvijenost tetiva gornjih ekstremiteta, poremećaj pažnje, otežani govor

12.40 h – 13.10 h: PAUZA ZA RUČAK

13.10 – 13.20 h: Okupljanje učesnika

13.20 – 13.30 h: Кratak prikaz i karakteristike brojalica/razbrajalica kao sredstvo rada uz ukazivanje na sadržaj teksta brojalice po uzrastima (V. Stanimirović)

13.30 – 13.50 h: Govorno stvaralaštvo učesnika, osmišljavanje kratkih brojalica na temu po izboru (grupni rad)

13.50 – 14.10 h: Predstavljanje rezultata rada grupa

14.10 – 14.20 h: PAUZA

14.20 – 14.50 h: Izvođenje odabranih brzalica i brojalica (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) koje su osmisli učesnici skupa u prethodnoj aktivnosti tehnikom telesne muzike i telesnih perkusija; brojalice će prilagoditi za mlađu decu, uzrasta od 1 godine do 3 – jasleni uzrast, i za stariji, predškolski uzrast, od 3 do 6,5 godina)

14.50 – 15 h: Razmena utisaka, evaluacija skupa

Dobro došli!

#strucniskup #telesneperkusije #telesnamuzika #muzikazadecu #razvojgovora #stonogica #stonogicabrojalica #detlici #telokaoinstrument #brojalice #predskolsko #predskolci #vrtic #tapsalice #glasovnakultura #vaspitac #medicinskasestra #strucnisaradnik #govordece #glasovnakultura #jasleniuzrast #predskolskiuzrast #jaslice #skolskiuzrast

Podeli
Objavljeno u Telo kao instrument