Vebinar Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta

Map Unavailable

Datum/Vreme
Date(s) - 10/04/2021
8:45 am - 3:00 pm

Kategorije


Pozivamo vas na vebinar

Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta

Naučite da pokrenete, motivišete i podučite decu kroz igru! Vebinar Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju predškolskog deteta nudi vam kombinovana znanja iz polja obrazovanja, pedagogije i umetnosti.

Brojalice su izuzetno važno sredstvo u razvoju govora kod predškolske dece, jer razvijaju interes za stvaralaštvo, osećaj za ritam, socijalnu svest i motorične sposobnosti.

Telesna muzika je inovativna tehnika koja spaja ritmički pokret i pevanje i tako razvija motoričke i psiho-fizičke sposobnosti (koncentraciju, pažnju, pamćenje, koordinaciju i sinhronizaciju pokreta, osećaj za telo u prostoru), prirodno, muzičke sposobnosti (osećaj za melodiju i ritam, poboljšanje reprodukcije muzičkih fraza), jača komunikacione veštine, veštine predstavljanja i samopouzdanje.

Vebinar „Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta“ će se održati onlajn, putem Zoom platforme 10. aprila (subota) od 9 do 15 h.

Neki od predavača su i saradnici na inovativnom projektu “Stonogica brojalica” koji je realizovan u produkciji Redakcije za decu i mlade TV Vojvodine. EPU „Stonogica“ je objavila knjigu brojalica, čije tekstove su pisala deca, polaznici vrtića, uz pomoć vaspitačica, a sve je vodila direktorica ustanove, Vesna Stanimirović. Brojalice su koristili kao vežbe za razvoj govora i muzikalnosti. Članovi UG “Otvoreni krug Novi Sad”, Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, su komponovali muziku za pesme i osmislili aranžman za telesne perkusije, a zatim ih i izveli i snimili. Koreografije je osmislila glumica SNP Višnja Obradović. Za sada je emitovan drugi serijal “Stonogice brojalice”, do sada ukupno 18 pesama, a narednih deset pesama je u produkciji.

Cilj skupa je razvijanje praktičnih veština i svesti o važnosti govora u predškolskom uzrastu i podsticanje razvoja govora, kao i negovanje glasovne kulture. Na skupu ćemo naučiti osnove inovativne tehnike telesnih perkusija i telesne muzike i prikazati primer dobre prakse: saradnju PU „Stonogica“ sa RTV Vojvodina i realizaciju muzičkog serijala „Stonogica brojalica“. Članovi UG „Otvoreni krug Novi Sad“ su realizatori i autori onlajn radionica za decu „Detlići“.

Učesnici stručnog skupa će, sem predavanja, imate prilike da se oprobaju i u grupnom praktičnom radu na osmišljavanju brojalica i telesnih perkusija, stvarajući originalne tapšalice koje mogu koristiti u svojoj praksi.

Sem vaspitačima i stručnim saradnicima u predškolskom radu, preporučujemo ovaj vebinar i učiteljicama i učiteljima, kao i nastavnicama i nastavnicima, koji imaju obrazovnu praksu sa decom nižih razreda osnovne škole.

Sve informacije možete naći na ovom linku.

Agenda stručnog skupa “Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta”

8.45 – 9 h: Okupljanje i registracija učesnika

9 – 9.25 h: Predstavljanje ritmičkih instrumenata Orfovog instrumentarija (Ana Vrbaški); kratko ukazivanje na njihov značaj u razvoju govora predškolskog deteta sa posebnim osvrtom na telo kao uvek dostupan instrument

9.25 – 9.30 h: Pozdravne reči i predstavljanje organizatora konferencije

9.30 – 9.45 h: Predstavljanje učesnika skupa telesnom muzikom: učesnici igovaraju svoje ime i prezime uz osmišljeni ritam koji daju pokretima tela i delova tela

9.45 – 10.05 h: Prezentacija (V. Stanimirović) o razvoju govora, počev od uterinog perioda do perioda polaska u školu: šta utiče na razvoj dečijeg govora u navedenim uzrasnim fazama; uloga porodice i vrtićkog okruženja na razvoj dečijeg govora; poteškoće koje se javljaju u razvoju govora; nerazvijen govor kao simptom druge utvrđene ili neutvrđene poteškoće; sagledavanje nivoa razvoja dečijeg govora danas u odnosu na prethodne periode

10.05 – 10.15 h: Pitanja/odgovori (V. Stanimirović i učesnici skupa), iskustva

10.15 – 10.45 h: Upoznavanje sa elementima tehnike telesne muzike sa praktičnom primenom na jednoj brojalici (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški)

10.45 – 11 h: PAUZA

11.00  – 11.20 h: Prezentacija aktivnosti i igara u starijoj i u grupi pripremnog predškolskog programa (V. Stanimirović), put nastanka knjige „Stonogica – brojalica; deca maštaju, deca stvaraju“

11.20  – 11.40 h: Prikaz kratkih video zapisa TV Vojvodine (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) uz opis i objašnjenje važnosti i kvaliteta ovog alata za razvoj govora deteta

11.40 – 12.40 h: Izvođenje brojalica uz telesne perkusije za svaki uzrast posebno (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) uzrast od 1 do 3 godine, uzrast od 3 do 5 godina, pripremni predškolski i školski uzrast; izvođenje namenskih brojalica, osmišljenih za primenu kod dece sa razvojnim poteškoćama: nemogućnost hoda, nedovoljna razvijenost tetiva gornjih ekstremiteta, poremećaj pažnje, otežani govor

12.40 h – 13.10 h: PAUZA ZA RUČAK

13.10 – 13.20 h: Okupljanje učesnika

13.20 – 13.30 h: Кratak prikaz i karakteristike brojalica/razbrajalica kao sredstvo rada uz ukazivanje na sadržaj teksta brojalice po uzrastima (V. Stanimirović)

13.30 – 13.50 h: Govorno stvaralaštvo učesnika, osmišljavanje kratkih brojalica na temu po izboru (grupni rad)

13.50 – 14.10 h: Predstavljanje rezultata rada grupa

14.10 – 14.20 h: PAUZA

14.20 – 14.50 h: Izvođenje odabranih brzalica i brojalica (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) koje su osmisli učesnici skupa u prethodnoj aktivnosti tehnikom telesne muzike i telesnih perkusija; brojalice će prilagoditi za mlađu decu, uzrasta od 1 godine do 3 – jasleni uzrast, i za stariji, predškolski uzrast, od 3 do 6,5 godina)

14.50 – 15 h: Razmena utisaka, evaluacija skupa

Dobro došli!

#strucniskup #telesneperkusije #telesnamuzika #muzikazadecu #razvojgovora #stonogica #stonogicabrojalica #detlici #telokaoinstrument #brojalice #predskolsko #predskolci #vrtic #tapsalice #glasovnakultura #vaspitac #medicinskasestra #strucnisaradnik #govordece #glasovnakultura #jasleniuzrast #predskolskiuzrast #jaslice #skolskiuzrast

Podeli
Objavljeno u Telo kao instrument