Dečiji ekološki serijal „Uprirodise“ na RTS 1

Nešto novo i drugačije se emituje na RTS 1 od sredine januara 2017. godine: dečiji televizijski serijal „Uprirodise“ se kroz vršnjačku i inkluzivnu edukaciju bavi predstavljanjem i upoznavanjem sa osnovnim pojmovima iz oblasti životne sredine i ekologije, podizanjem nivoa ekološke svesti sa ciljem pružanja osnovnih smernica deci i roditeljima za ponašanje koje doprinosi zaštiti i unapređenju životne sredine

„Uprirodise“ prati avanture jedne neobične devojčice Sunčice. Neobične jer ona razume jezik svih bića sa kojima se u svojim avanturama susreće. Od drveća i ptica do kamenčića i čudnih šumskih stvorenja. Prateći Sunčicine dogodovštine najmlađi gledaoci će biti u prilici da zajedno sa njom i sa njenim mnogobrojnim prijateljima poput šumske sove Dušanke, Šumivoja, Brzometlice Čistić, Zdravka Drena i mnogih drugih steknu značajna znanja o prirodi, biljnom i životinjskom svetu u njoj i kako da se prema njima odnose.

Serijal je nastao u produkciji Zanatsko filmske zajednice emituje se od 14.01.2017. na prvom programu RTS od 12:30 časova. U okviru prve sezone serijala će se prikazati trinaest epizoda svake subote u istom terminu.

Devojčica koja tumači lik Sunčice, Alisa Dinjaški, zaista jeste neobična devojčica, jer živi od rođenja u šumi, na Stražilovu, a kuća u kojoj je sniman serijal je njen dom. Autor serije, Srđan Đuranović, je odlučio da stvori lik koji je delimično baziran na stvarnosti – od Alisine pete godine je imao želju da sa njom ostvari ovakvu vrstu saradnje.

Muziku za seriju su komponovali Aca Pejčić i Ana Vrbaški (iz Alice in WonderBand), a uvodnu i odjavnu špicu izvodi i dečiji hor „Bajićevi slaviju“ pod dirigentskom palicom prof Ane Kovačić i Jelena Gavrilović.

Sajt „Uprirodise“

Youtube kanal

Podeli
Objavljeno u Muzika i označeno , , , , , , , , , , .