Igra za život – Polifonija u trajanju

Map Unavailable

Datum/Vreme
Date(s) - 22/09/2019
2:00 pm - 3:00 pm

Lokacija
Centar za kulturnu dekontaminaciju

Kategorije


IGRA ZA ŽIVOT – POLIFONIJA U TRAJANJU 

Nove inicijative/Dijaloška platforma

Centar za kulturnu dekontaminaciju 

Trajanje: 60′

Otvoreno za sve zainteresovane

Moderatori: Mirjana Žarković, FIST/FDU i Slobodan Beštić, CEDEUM/Bitef Polifonija.

U razgovoru učestvuju: Producenti projekata i gosti 20. Bitef Polifonije (Predrag Milić, Škogled, Beograd, Ines Škuflić, Teatar Tirena Zagreb; Sead Đulić, Mostarski teatar mladih, Mostar; Dobrila Stojnić, Beograd, i Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, Alice in Wonderband – Telo kao instrument, Fruška gora).

Projekti koji su bili prezentovani na prvoj Polifonije 2000. godine nosili su zajednički naslov „Igra za život“. Ovaj naslov preuzet je iz priče o maloj ovčici, balerini, koja je svojom igrom koja je trajala do iznemoglosti na kraju ipak nadigrala strašnog vuka. Poruka priče je kako umetnost i volja za otporom pobeđuju svako zlo pa i samu smrt (Ivo Andrić, Aska i vuk). Iz ovih prvih projekata razvili su se brojni novi projekti, predstave, grupe… Bitef se i ove godine bavi zlom kao jednom od večitih tema pozorišta. Za Polifoniju ova poruka igre za život i dalje znači podsticaj i snagu da se ne odustaje, ne poklekne i ne dozvoli da zlo, teškoće i strah pobede. Uvodeći nove inicijative koje otvaraju prostore i vreme dešavanja van Beograda ili pre i posle realizacije programa u okviru Bitefa, Bitef Polifonija, organizuje dijalošku platformu s ciljem da se osnaži i održi u svojoj misiji „Polifonija u trajanju“. Učesnici u dijaloškoj platformi biće nosioci izabranih projekata koji će biti na različite načine podržani i promovisani između dve Polifonije i prezentovani na Bitef Polifoniji u njenom sledećem izdanju 2020. godine.

Podrška: Bitef Polifonija u saradnji sa zainteresovanim institucijama, organizacijama, sponzorima i prijateljima.

53 Bitef 19

Počnimo ljubav iz početka

PRATEĆI PROGRAM

  1. Bitef Polifonija

OD PRVOG ZAGRLJAJA…

19 – 25. septembar

 

Uvodna reč 

Dvadeseta Bitef Polifonija obeležiće svoj jubilej raznovrsnim događanjima i iznenađenjima koja će se dešavati u interakciji izvođača i publike kao nove polifone zajednice. Predstave, performansi, radionice, razgovori, okrugli stolovi, odlasci na lice mesta i pokretanje novih inicijativa… otvaraju učesnicima i prisutnoj publici, pre svega mladoj, prostore za izbor i aktivno uključivanje u dešavanja uz razgovore i međusobnu razmenu o viđenom, doživljenom i pokrenutim temama.

 

Kao prateći program koji traga za polifonim konceptima svog oblikovanja, organizovanja i prezentovanja, Bitef Polifoniju odlikuje prilično kompleksna kompozicijska forma. Ove godine ona je komponovana kao jedna mala metaforička fuga na staru temu uloge umetnika u radu s mladima i nove teme i protivteme u duhu neočekivanog, ali vrlo pozitivnog i podsticajnog slogana Bitefa – POČNIMO LJUBAV IZ POČETKA… Obeležavajući prvi susret sa Bitefom pre dvadeset godina, Bitef Polifonija je, kao i prethodnih godina u igri sa glavnim sloganom, kreirala svoj naslov – OD PRVOG ZAGRLJAJA… Naslov prati glavni slogan, njegov je nastavak iz čuvene pesme, ali sa Polifonijom dobija mnogozvučnost šire simbolike i značenja. Prvi zagrljaj kao prvi susret i zajedništvo sa Bitefom i organizatorima projekta „Umetnost za društvene promene – Igrom protiv nasilja“ iz koga je proistekla, kao prve prezentacije i uključivanje publike, kao prvi spojevi i naznake polifonog koncepta, novih inicijativa i partnerskih projekata koji su održali Polifoniju da postane Bitef Polifonija i da traje do danas.

U ovogodišnjem, dvadesetom izdanju Bitef Polifonije, koja se odvija sedam dana od 19. do 25. septembra, zajedno će se naći umetnici, prvi voditelji projekata, i nekadašnji mladi učesnici prvih predstava, a danas nosioci novih projekata koje prezentujemo. Sa njima, u sećanjima i stvaralačkom pogledu na aktuelna dešavanja, tu će biti i učesnici Polifonija koje su sledile sve do danas, partneri iz regiona i nove najmlađe generacije, uključujući i publiku koja, pozvana da otkrije pravo na svoj glas, može aktivno da učestvuje u ponuđenom, da stvara svoje vlastite priče i da se uključi u pokretanje novih pozorišnih inicijativa i novih akcija umetnosti za društvene promene danas.

Program Bitef Polifonije nema selektora. Po principu višeglasja, podstaknuti obeležavanjem svog jubileja, kao i konceptom i programskim linijama glavnog programa, o dvadesetoj Bitef Polifoniji brine urednički i organizacioni tim koji čine predstavnici onih koji su nosioci i podrška ovogodišnjem programu.

Autorka koncepta Bitef Polifonije: Ljubica Beljanski-Ristić, i

koordinator programa 20. Bitef Polifonije: Nemanja Dragaš

Prva „Polifonija“ održana je u znaku projekta Evropske fondacije za kulturu iz Amsterdama i Mreže Fondacija za otvoreno društvo Jugoistočne Evrope kao prateći program 34. Bitefa 2000. godine koji je te godine išao pod sloganom „Pozorište i zlo“. Program „Polifonije“ bio je, u stvari, završnica projekta „Umetnost za društvene promene – Igrom protiv nasilja“ u vidu prezentacija, seminara i evaluacije postignutog. Projekat je imao za cilj da se ponovo otvore prostori saradnje i razmene u regiji, da se podrže izvođačke umetnosti kao metod rada i uloga umetnika u radu s mladima u vremenima krize, sukoba i ratnog stanja. Bitef Polifonija je u periodu koji sledi, u organizaciji Centra za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM, postala redovan prateći program Bitefa gradeći i ostvarujući svoj specifičan polifoni koncept pozorišta participacije i umetnosti za društvene promene.

 

 

Podeli
Objavljeno u Work in progress