Radionice „Telo kao instrument“ u Tivtu

Loading Map....

Datum/Vreme
Date(s) - 16/06/2017 - 18/06/2017
Ceo dan

Lokacija
Tivat

Kategorije


U saradnji sa NVO Evropski dom i NVO ŠkArt ćemo održati radionice „Telo kao instrument“ za tri grupe:

1. Radionica za studente i odrasle koji se bave pozorištem ili muzikom
2. Radionica za decu sa smetnjama u razvoju
3. Radionica za decu od 9 do 14 godina
Radionice će trajati od 16. do 18. juna, a 15. juna će se održati radionica „Oslobađam duh – oslobađam tijelo“, koju će voditi Bojana Popadić iz NVO ŠkArt.
Ukoliko želite da učestvujete, obratite se organizatorima.
Dobro došli!


RADIONICE:

TIJELO KAO INSTRUMENT od 16. do 18. juna

OSLOBAĐAM DUH – OSLOBAĐAM TIJELO 15. juna

ŠTA?
U okviru projekta „Šta sve moje tijelo može“ sprovodimo radionice po sledećem rasporedu:

četvrtak 15. jun i petak 16. jun:
djeca sa smetnjama u razvoju: 11.00-12.30h
djeca bez smetnji u razvoju, uzrast 9-14 godina: 18.30- 20.00h
adolescentni preko 15 godina i odrasli: 20.30- 22.30h

subota 17. jun i nedjelja 18. jun:
djeca bez smetnji u razvoju uzrast 9-14 godina: 09.30- 11.00h
adolescentni preko 15 godina i odrasli: 11.30- 13.30h
djeca sa smetnjama u razvoju: 19.30-21.00h

KO?
Radionice TIJELO KAO INSTRUMENT 16-18 jun sprovodi NVO Otvoreni Krug Novi Sad, odnosno Ana Vrbaški i Marko Dinjaški.
Radionice OSLOBAĐAM DUH – OSLOBAĐAM TIJELO 15 jun sprovodi NVU ŠkArt Tivat, odnosno Bojana Popadić.

GDJE?
Radionice za djecu sa smetnjama u razvoju realizuju se u saradnji sa NVO Evropski Dom Tivat u prostorijama ove nevladine organizacije.
Sve ostale radionice (za djecu bez smetnji u razvoju uzrasta 9-14 godina, i za adolescentne preko 15 godina i odrasle) biće održane na gumnu Doma Vojske u Tivtu.

PRIJAVA:
Radionice su pretežno namijenjene onima koji se bave muzikom, plesom, pozorištem, igrom, koji izučavaju i koje zanima pokret. Svi zainteresovani se mogu prijaviti na mejl: skart.udruzenje@gmail.com
slanjem prijave u kojoj će se predstaviti i napisati par rečenica zašto su zainteresovani za učešće na radionicama. Učestvovanje je besplatno. Potrebno je da učesnici obuku udobnu i komotnu odjeću i obuću i ponesu sa sobom vodu za piće.

OPIS RADIONICA:
Čovjekovo tijelo refleksija je socioloških, političkih i psiholoških promjena u društvu. Način ishrane, modni trendovi, politički stavovi i pripadnost vjerskim, etničkim, kulturnim grupacijama koji se izražavaju kroz određeni stil oblačenja, frizuru, modifikovanje tijela, zatim položaj tijela u zavisnosti od posla kojim se bavimo, uticaj elektronskih uređaja na naš organizam, vrijeme provedeno na čistom vazduhu i u prirodi, predstavljaju fizičko ispoljavanje našeg odnosa prema sopstvenom tijelu. Sa svim navedenim, naše tijelo nosi teret koji se često zadržava u obliku frustracija koje onemogućavaju zdrav i srećan život. Set edukativnih radionica za djecu sa i bez smetnji u razvoju, omladinu i odrasle, kreativno-rekreativni način takvog „čišćenja“ i otkrivaju da čovjek može da koristi svoje tijelo kako bi terapeutski djelovao na svoj um.

Radionice TIJELO KAO INSTRUMENT koje se baziraju na body percussion tehnici uspješno sprovode Ana i Marko iz Otvorenog Kruga Novi Sad već dugi niz godina. Body percussion je umjetnost udaranja sopstvenog tijela u cilju proizvođenja različitih ritmičkih zvukova. Koristeći specifične pokrete, body percussion utiče na jačanje određenih djelova našeg tijela, i na taj način utiče na naše reflekse, pažnju i brzinu reagovanja na različite zahtjeve iz naše okoline. Takođe, body percussion doprinosi razvoju svjesnosti o našem tijelu, kontroli pokreta i jačanju mišića, kao i boljoj koordinaciji i balansu. Istraživanja u oblasti pshologije su pokazala da body percussion poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, a može da ima i terapeutska svojstva zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedna od tehnika body percussion-a, doprinosi razvoju vještina komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji sa drugim ljudima, i posljedično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja. Bez obzira na prethodno muzičko iskustvo, svako može da nauči kako da iskoristi svoj unutrašnji ritam i istraži zvuk svog tijela kroz ovu vještinu najčistijeg muzičkog izražavanja.

Marko Dinjaški (Stražilovo, RS), body percussion instruktor, muzičar i pozorišni izvođač, jedan od osnivača grupe Alice in WonderBand (Alis in Vonderbend). Profesionalno se bavi muzikom, sarađuje sa umetnicima iz zemlje i inostranstva, a body percussion koristi poslednjih godina kao muzičko – scenski izraz u svom radu. Osnovao je dečiju body percussion grupu „Detlići“, drži radionice za mlade i odrasle u Srbiji (Novom Sadu, Beogradu, Subotici) i inostranstvu (Mađarska, Italija).

Ana Vrbaški (Stražilovo, RS), pevačica, pozorišni izvođač, kompozitor. Bavi se hatha jogom od 2004. godine, a od 2017. je sertifikovani instruktor. Jedan je od osnivača Otvorenog kruga Novi Sad, nastupa sa Poetskim teatrom, osnivač je multimedijalne grupe Alice in WonderBand. Vodila je pozorišne i muzičke radionice za decu i odrasle i nastupala u zemlji i inostranstvu, na srpskom, engleskom i mađarskom jeziku. Sa Markom Dinjaškim sarađuje na radionicama “Telo kao instrument”, gde vodi tehnike disanja, opuštanja i segment radionice koji se bavi glasom i pevanjem.

Radionice OSLOBAĐAM DUH – OSLOBAĐAM TIJELO baziraju se na kreativnim i teatarskim vježbama, ali najvećim dijelom na tehnici butoh plesa (ples, igra, pokret u prirodi), koji je nastao kao alternativni pokret u Japanu nakon Drugog svjetskog rata, pružajući otpor vesternizaciji države, beznadežnosti poslijeratne atmosfere i apatičnosti društva te okrećući se prirodi i japanskoj tradicionalnoj umjetnosti kao izvoru inspiracije. Butoh crpi motivaciju iz političkih, društvenih i međukulturnih dešavanja. Direktnu inspiraciju uzima iz slika, motiva, ideja, koncepata i situacija, tako da se butoh, imajući na umu njegovu najbitniju karakteristiku- mogućnost metamorfoze- može definisati kao proces stalnog nastajanja. Zahtijeva iskrenost, prema sebi prije svega, samoistraživanje i samoanalizu. Kroz taj proces, umjetnik se suočava sa podsvjesnim, kojeg se oslobađa kroz umjetnički izraz. Koristi se u terapeutske svrhe i u mnogome pomaže kako osobama sa smetnjama u razvoju tako i onima koji ovakve smetnje ne posjeduju. Ove radionice podstiču kreativnost, samopouzdanje, samosvjesnost i imaginaciju kod korisnika, izlaženje iz svoje zone komfora, doprinose poboljšanju ubrzanog načina života današnjeg društva i pružaju odmor i relaksaciju od ispita, posla, velikog vremena provedenog uz elektronske uređaje i sl.

Bojana Popadić je završila master program angažovane umjetnosti (Umjetnost i Politika) na univerzitetu Goldsmits u Londonu. Tokom boravka u Londonu radila je umjetničke projekte vezane za političke i društvene događaje samostalno i u saradnji sa kolegama. Bavi se butoh plesom sa kojim je prve performanse imala tokom boravka u Londonu. Član je dramskog udruženja univerziteta Goldsmits sa kojim je izvodila performanse i predstave. Organizator je i realizator više lokalnih i regionalnih projekata za mlade u državi i regionu, i animator više kampanja za mlade, kao i onih humanitarnog karaktera. Autor je više projekata u sferi društvenog aktivizma.

NAPOMENA:
Ovaj projekat finansira se iz sredstava konkursa Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat za raspodjelu sredstava za projekte nevladinih organizacija u 2017-oj godini. Projekat je podržan od strane Adriatic Marinas doo Porto Montenegro, koji su nam ustupili prostorije Doma Vojske za održavanje radionice.

Podeli
Objavljeno u Telo kao instrument