RiKaTaKa koncert Alice in WonderBand

Map Unavailable

Datum/Vreme
Date(s) - 02/08/2021
9:10 pm - 10:10 pm

Lokacija
Kutlurni centar Čačak

Kategorije


Alice in WonderBand sa koncertom RikaTaka gostuje na Karusel festivalu u Čačku.

Scroll down for English

“Najčarobnija je autentičnost, a najviše zapanjuje to šta je ritmičkom igrom tela sve moguće. Publika je fascinirana, oduševljena, želi još i želi da odgodi kraj ovog nastupa koji je uvlači u sebe.”

Ines Wagner, Kulturvision Aktuell

Tradicionalna muzika iz Srbije i sa Balkana u novim aranžmanima izvedena kroz spoj telesnih perkusija i pevanja predstavlja kulturnu baštinu ovog podneblja na neposredan, uzbudljiv i nesvakidašnji način.

Pesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Bugarske, Rumunije, Albanije, Turske, Grčke, romske pesme, kao i pesme nacionalnih manjina kroz melodije, ritmove, ali i tekstove opisuju karakterističan svet i kulturu koju delimo, ne samo geografski, već emotivno i istorijski, živeći na trusnom području u stalnim previranjima. Kroz ovo muzičko putovanje vodi vas par umetnika.

Rekli su o nastupima “Alice in WonderBand”

“Zapanjujuća perkusija tela. Snažno i sa obuzimajućom energijom i strasti, mešaju se tradicionalne balkanske pesme sa autorskim numerama samih izvođača.Oboje umetnika je krajnje talentovano i to višestruko.

Vatromet govora tela počinje čas pucketanjem prstima, čas pljeskanjem dlanom po telu, što proizvodi veoma opipljiv zvuk tapšanja. Zatim se zaukava ritam. Iz tog pucketanja, lupkanja i tapšanja, izrodile su se pesme.”

Ines Wagner, Kulturvision Aktuell

“Brz i intenzivan ritam igre, poziva gledaoca svojim tempom i iskrenošću da se seti snage koje poseduje telo, poziva na jednu vrstu buđenja kroz igru.”

Nataša Gvozdenović, regionalni pozorišni kritičar

Alice in WonderBand je nastao 1998. godine na Fruškoj gori, a od tada je plodove svog kreativnog rada proširio na čitav region. Jedini su u ovom delu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umetnosti – spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu veštinu telesnih perkusija. Za ovu tehniku, u kojoj je telo ritmički instrument, su se edukovali kod svetski poznatih telesnih perkusionista. Alice in WonderBand je životni projekat čije jezgro čine muzičari Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su već 22 godine partneri kako na sceni tako i u životu, što daje novu dimenziju njihovom prisustvu i odnosu na sceni.

Višnja Obradović – rediteljka je glumica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 2011. godine. Edukovala se širom sveta u oblasti glume, scenskog pokreta, plesa i komedije del arte. Igra brojne uloge u svom matičnom pozorištu, radila režije scenskog pokreta za više predstava uz brojna priznanja i nagrade. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu bila docent na predmetima Scenski pokret i Komedija del arte.

Koncert RiKaTaKa, novi balkanski ritam je do sada izvođen u Srbiji (festivali Piano city Novi Sad, „Doček“ Fondacije 2021, Hrizantema festival u Subotici, Dorćolsko narodno pozorište u Beogradu, Aleksinačko kulturno leto, Kulturni centar Požega), Crnoj Gori (festivali Korifej, Kolašin, Barski ljetopis u Baru i Festival uličnih svirača u Nikšiću) i Nemačkoj (Frajes Muzikcentrum, Minhen; Meta Teatar, Minhen).

Alice in WonderBand su uspešno nastupali u Srbiji, regionu (Crna Gora, Hrvatska, Bosna, Makedonija) i inostranstvu (Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Turska).

RiKaTaKa, novi balkanski ritam
Izvođači: Marko Dinjaški, Ana Vrbaški
Režija, tekst: Višnja Obradović
Dizajn zvuka: Goran Vujičin, MrV production
Kostim: Lutkart
Frizura: Beastic
Trajanje: 1 h
Fotografija: Igor Vodeničar, Ethno.com festival

ENG

RiKaTaKa
new balkan rhythm

Musical journey through Balkans. Duo of performers, Alice in WonderBand, use body percussion and singing, movement and dance, inspired by different traditions of the region, to guide the audience through hilly region of irregular rhythms and regular rites of these cultures.

Alice in WonderBand (Marko Dinjaški and Ana Vrbaški, with Visnja Obradovic, the director) is a dancing orchestra excited by performing and researching music and theater.

Performers: Ana Vrbaški and Marko Dinjaški
Directed by Visnja Obradovic
Musical arrangements by Alice in WonderBand
Sound design by Goran Vujicin / MrV production
Lights Vid Dinjaski
Costumes by LUTKART
Hair style by Beastic
Produced by Otvoreni Krug Novi Sad

#rikataka #koncert #worldmusic #traditionalmusic #balkanmusic #aliceinwonderband #bodypercusion #bodymusic

Podeli
Objavljeno u RikaTaka