Ritam je u nama

Map Unavailable

Datum/Vreme
Date(s) - 19/12/2019
10:00 am - 11:30 am

Lokacija
Mađarski kulturni centar

Kategorije


Ritmička radionica će se održati u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru u četvrtak 19. decembra 2019. godine sa početkom u 10 časova. Radionica je namenjena starijim sugrađanima.

Naučnici smatraju da je muzika nastala tako što je čovek počeo da ispušta nizove glasova pokušavajući da privuče suprotan pol, ali i kako bi imitirao zvukove iz prirode. Uticaj ove umetnosti na ljudska osećanja poznat je od davnina a u novije vreme se vrše različita istraživanja koja potvrđuju činjenicu da muzika ima pozitivan uticaj na ljudsko telo. Koristeći specifične pokrete, tehnika telesnih perkusija (body percussion) utiče na jačanje  tela, reflekse, pažnju i brzinu reagovanja na različite zahteve iz naše okoline. Takođe, tehnika tehnika telesnih perkusija doprinosi razvoju svesnosti o našem telu, kontroli pokreta i jačanju mišića, kao i boljoj koordinaciji i balansu. Istraživanja u oblasti pshologije su pokazala da tehnika telesnih perkusija poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, a može da ima i terapeutska svojstva zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedna od tehnika telesne muzike, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji i posledično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja.

Voditelji radionice su Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, performeri i članovi umetničke skupine Alice in WonderBand.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe te otvara vrata novoizgrađenog Mađarskog kulturnog centra na Paliću, kulturne tačke koja spaja različite kulture, prostora u kom se razmenjuje ideje, te mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.

Podeli
Objavljeno u Telo kao instrument