Work in Progress: Kratak vodič ali neophodan kroz građansku neposlušnost

Loading Map....

Datum/Vreme
Date(s) - 25/09/2019
4:00 pm - 5:30 pm

Lokacija
Šabačko pozorište

Kategorije


RAZMENA ZA PROMENE – KRATKO, ALI NEOPHODNO…

Work in Progress: Kratak vodič ali neophodan kroz građansku neposlušnost

Trajanje: 30′ + 1h razgovora s publikom

Otvoreno za sve zainteresovane; u okviru programa koji se dešava u Šapcu; prevoz autobusom iz Beograda će biti organizovan; za sve informacije se obratite organizatorima.

Tekst: Vudi Alen

Režija: Slobodan Beštić

Igraju: Dobrila Stojnić, Slobodan Beštić, Ana Vrbaški i Marko Dinjaški

Svake godine Bitef Polifonija u okviru programskog segmenta „Polifonija u trajanju“ otvara prostor za pokretanje novih inicijativa koje će se kao projekti Razmene za promene realizovati tokom godine i biti prezentovan na sledećoj Polifoniji. Jedna od takvih novih inicijativa je i predstava u nastajanju podstaknuta poznatim tekstom Vudija Alena „Kratak, ali neophodan vodič kroz građansku neposlušnost“. Ovaj sasvim neobičan vodič Vudija Alena nastao je u kontekstu studentskih demonstracija šezdeset i osme, hipi pokreta, humane borbe protiv različitih društvenih nepravdi. Njegov odnos je ironičan i naivan u odnosu na vreme u kome mi živimo danas. Ovo je početak rada, predstava u nastajanju u formi interaktivne pozorišne igre sa razgovorom posle izvođenja. Mišljenja publike biće uključena u finalno izvođenje.

Slobodan Beštić je bio učesnik prve Polifonije 2000. godine, jedan od koordinatora u projektu „Umetnost za društvene promene – Igrom protiv nasilja“ i voditelj radionica „Razmene za promene“ koje su podstakle brojne susrete, nove inicijative i akcije.

Podršku i sponzore očekujemo.

Foto: Lidija Antonović

53 Bitef 19

Počnimo ljubav iz početka

PRATEĆI PROGRAM

20. Bitef Polifonija

OD PRVOG ZAGRLJAJA…

19 – 25. septembar

Uvodna reč 

Dvadeseta Bitef Polifonija obeležiće svoj jubilej raznovrsnim događanjima i iznenađenjima koja će se dešavati u interakciji izvođača i publike kao nove polifone zajednice. Predstave, performansi, radionice, razgovori, okrugli stolovi, odlasci na lice mesta i pokretanje novih inicijativa… otvaraju učesnicima i prisutnoj publici, pre svega mladoj, prostore za izbor i aktivno uključivanje u dešavanja uz razgovore i međusobnu razmenu o viđenom, doživljenom i pokrenutim temama.

Kao prateći program koji traga za polifonim konceptima svog oblikovanja, organizovanja i prezentovanja, Bitef Polifoniju odlikuje prilično kompleksna kompozicijska forma. Ove godine ona je komponovana kao jedna mala metaforička fuga na staru temu uloge umetnika u radu s mladima i nove teme i protivteme u duhu neočekivanog, ali vrlo pozitivnog i podsticajnog slogana Bitefa – POČNIMO LJUBAV IZ POČETKA… Obeležavajući prvi susret sa Bitefom pre dvadeset godina, Bitef Polifonija je, kao i prethodnih godina u igri sa glavnim sloganom, kreirala svoj naslov – OD PRVOG ZAGRLJAJA… Naslov prati glavni slogan, njegov je nastavak iz čuvene pesme, ali sa Polifonijom dobija mnogozvučnost šire simbolike i značenja. Prvi zagrljaj kao prvi susret i zajedništvo sa Bitefom i organizatorima projekta „Umetnost za društvene promene – Igrom protiv nasilja“ iz koga je proistekla, kao prve prezentacije i uključivanje publike, kao prvi spojevi i naznake polifonog koncepta, novih inicijativa i partnerskih projekata koji su održali Polifoniju da postane Bitef Polifonija i da traje do danas.

U ovogodišnjem, dvadesetom izdanju Bitef Polifonije, koja se odvija sedam dana od 19. do 25. septembra, zajedno će se naći umetnici, prvi voditelji projekata, i nekadašnji mladi učesnici prvih predstava, a danas nosioci novih projekata koje prezentujemo. Sa njima, u sećanjima i stvaralačkom pogledu na aktuelna dešavanja, tu će biti i učesnici Polifonija koje su sledile sve do danas, partneri iz regiona i nove najmlađe generacije, uključujući i publiku koja, pozvana da otkrije pravo na svoj glas, može aktivno da učestvuje u ponuđenom, da stvara svoje vlastite priče i da se uključi u pokretanje novih pozorišnih inicijativa i novih akcija umetnosti za društvene promene danas.

Program Bitef Polifonije nema selektora. Po principu višeglasja, podstaknuti obeležavanjem svog jubileja, kao i konceptom i programskim linijama glavnog programa, o dvadesetoj Bitef Polifoniji brine urednički i organizacioni tim koji čine predstavnici onih koji su nosioci i podrška ovogodišnjem programu.

Autorka koncepta Bitef Polifonije: Ljubica Beljanski-Ristić, i

koordinator programa 20. Bitef Polifonije: Nemanja Dragaš

Prva „Polifonija“ održana je u znaku projekta Evropske fondacije za kulturu iz Amsterdama i Mreže Fondacija za otvoreno društvo Jugoistočne Evrope kao prateći program 34. Bitefa 2000. godine koji je te godine išao pod sloganom „Pozorište i zlo“. Program „Polifonije“ bio je, u stvari, završnica projekta „Umetnost za društvene promene – Igrom protiv nasilja“ u vidu prezentacija, seminara i evaluacije postignutog. Projekat je imao za cilj da se ponovo otvore prostori saradnje i razmene u regiji, da se podrže izvođačke umetnosti kao metod rada i uloga umetnika u radu s mladima u vremenima krize, sukoba i ratnog stanja. Bitef Polifonija je u periodu koji sledi, u organizaciji Centra za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM, postala redovan prateći program Bitefa gradeći i ostvarujući svoj specifičan polifoni koncept pozorišta participacije i umetnosti za društvene promene.

 

Podeli
Objavljeno u Work in progress