Javorwood festival: umetnost i Bjelašnica, sjajan spoj!

Početkom avgusta imali smo čast da otvorimo Javorwood festival.

Ovaj događaj već četvrti put se odigrava u Javorovom Dolu, predivnom skrovitom potezu na Bjelašnici. Dva „oka“, ujedno dve scene festivala, su amfiteatar i malo veštačko jezero, koje okružuju livade i brda sa sportskim sadržajima kao što su motorički park i zip lajn, zatim mali kamp i brvnara – restoran. Mesto kao stvoreno za uživanje u prirodi i lepotama leta.

Muzički lajn-ap je bio vrlo zanimljiv: pored lokalnih bendova, kao „Helem nejse“ i „Floridus“, nastupio je i berlinski „Zap“, koji takođe, mada na potpuno drugi način, u nastupu koristi muziku, cirkus i teatar, začinjem lutkarskim veštinama Madmoiselle Gabrielle, multiinstrumentalnim natupom Vila Hendersona, glavnog vokala i umećem perkusioniste Petrosa Cekosa, koji svira na gumenim igračkama, budilniku, kahonu i metalnoj ploči uz pomoć – naprstaka!

Javorwood dajte mi vi, navire pjesma u meni!

Nažalost, propustili smo sjajan performans „What happens in the dark“, koji se odigravao kasnije u toku večeri na jezeru, ali smo prethodnog dana gledali generalnu probu. Magija muzike, buto plesa i lutaka uz sjajno osvetljenje i lepotu jezera i noći… sigurno je bilo magično! Performans je proizvod umetničke rezidencije koja se dešava pre poslednje, izvođačke, večeri festivala.

Zahvaljujemo se divnim domaćicama Idi Keškić i Heni Klarić, Momi, koji je bio odličan dizajner zvuka i imao neverovatno strpljenje za naše najjednostavnije, ali morske zahteve. Svi tonci će znati: nije muka namestiti dve gitare, bubnjeve, basistu i pevača, ali dvoje koji pevaju i sviraju tzelesne perkusije, pa se još i kreću… A sve ovo su zabeležili novinari Omladinskog magazina „Karike“, Vanja  Jelisić i Arman Fatić – pogledajte kako je to izgledalo. Sledeće godine, svi na Javorwood festival!

Podeli
Objavljeno u Teatar i označeno , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .