Koncert AWb u Požegi

Piše: Milan Zlatković

Februar mesec je u Požegi protekao u znaku dešavanja i zanimljivih gostiju iz različitih sfera umetnosti. Što se muzičkih dešavanja tiče posebno se ističe koncert umetničkog para Alice in WonderBand, Ane Vrbaški i Marka Dinjaškog, priređen 20. februara u Кlubu mladih.

Nastao još krajem devedesetih kao vokalno-instrumentalni sastav, Alice in WonderBand se razvijao tokom proteklih godina stičući značajno iskustvo. 2013. godine počinju da izvode muziku koristeći svoj glas u kombinaciji sa perkusijom tela. Telesna muzika postaje njihov zaštitni znak i po tome postaju prepoznatljivi, pogotovo van granica naše zemlje.

U Požegi su prvo održali radionicu pod nazivom ”Telo kao instrument” gde su prisutne uveli u svet ritma sa zanimljivim igrama, koje su svima bile zabavne. Nakon toga, nastupili su pred brojnom publikom prezentujući projekat pod nazivom ”Rika Taka, novi balkanski ritam” i izveli svoje interpretacije pesama balkanskih zemalja. Njihov nesvakidašnji muzički izraz je ostavio je publiku zatečenom, pre svega zbog energije koju su preneli, kao i originalnosti aranžmana. Zvučali su kao jedan savršen instrument upotpunjujući jedno drugo glasovno i ritmički svojim telom i u isto vreme ostvarujući muzičku interakciju sa publikom, koja nije ostala ravnodušna. Poveli su nas na balkansko putovanje pokazujući ozbiljan istraživački rad, izvodeći pesme na različitim jezicima i u raznovrsnim ritmovima. Program je osmišljen sa logičnim sledom pesama koje su činile jednu dobro ukomponovanu celinu.

Uzimajući u obzir da su nastupali u galeriji, pa prostor nije ispunjavao potrebne uslove za takvu vrstu nastupa, mora se istaći visoka stručnost dizajnera zvuka.

Nadamo se da će požeška publika još koji put imati priliku da uživa u kreativnom nastupu ovog izuzetnog umetničkog para.

Foto: Srđan Stevanović

Podeli
Objavljeno u Muzika i označeno , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .