Alice in WonderBand

U Motherland studiju radi tim tehničara, snimatelja, fizikalaca, muzičara, tekstopisaca, aranžera, dizajnera, organizatora i producenata, a osoblje su dvoje ljudi: Marko i Ana Dinjaschwillov.

Od 1998. godine se bavimo snimanjem sessiona koji se dešavaju u Motherland studiju, a od 1999. i sopstvenom muzičkom produkcijom. Prvo izdanje, CD Indirect Transmission sadrži jednu produciranu numeru u audio formatu (Der Waldgang) i šestočasovni izbor sessiona u mp3 formatu.

Pošto su svirke bile osnovni način izražavanja, a pojedine su činile zaokružene celine, isprva smo ih koristili kao matrice i, uz dodatnu produkciju i dosnimavanje instrumenata, stvarali produciranu muziku. U to vreme smo počeli da eksperimentišemo sa pevanim tekstovima kao uređivačkom osnovom sessiona. Tako je nastao materijal koji smo uobličili kao album „U potrazi za belim zecom“.

Stvorili smo 1998. godine Alice in WonderBand kroz intenzivne sessione. Prva četvorka AWB – a bila je Davor Jojić (bass), Deda (gitara), Ana i Marko Dinjaschwillov, sa povremenim gostovanjima raznih muzičara, kao i ljudi koji se nikada dotada nisu bavili muzikom. Odatle i ideja za ime Alice in WonderBand: Alise su se menjale, dok je osnovna postavka (i mesto) bila ista.

Kroz session smo učili nove stvari o instrumentima koje sviramo i učili da sviramo nove instrumente. Truba je u naš svet ušla sa Markom Šundićem, sa kojim smo sarađivali na muzici za performans Kuća 1999. godine, i koji je od tada postao redovan učesnik svirki, sve do 2002. godine, kada se preselio u Belgiju. Takođe, Srđan Beronja, muzičar sa kojim smo prethodno sarađivali (kod Borisa Kovača na projektu Silencio), uveo je indijske table i istočnjačke frulice u naš instrumentarij.

U svojoj CD kolekciji imamo oko 200 sati muzike, svirki u razlicitim postavkama: od akusticnih do elektricnih, od dua do okteta, sa raznim stranim gostima (Brain of Morbius – UK, Julien Bruneau – Belgija, Hristo Hristov, Venelin Shurelov – Bugarska, Samir Kadribašić – Hrvatska, Raul Collosimo – Italija, Anton Litvinjenko – Ukrajina), svirali smo jazz, etno, rock, pop, blues, wave, noise, free, elektronsku muziku.

Ostvarili smo saradnju sa Just teatrom (Ivan Pravdić i Olga Glišin), koji su učestvovali kao plesači na Big Ear festivalu, Aprilskim susretima i svojim pokretima pratili našu muziku, sa Olgom Glišin smo nastupali na festivalu Interzone, sa Gordanom Šukovic (gOrganic), čiji smo ples kao podloga uživo pratili (Žal ptica), Julienom Bruneauom, sa kojim smo učestvovali u plesno – muzičkoj improvizaciji (Interactive session), sa Srdjanom Simićem i Jelenom Gavrilović na festivalu Infant. Takođe smo sarađivali sa Vladimirom Erićem koji je u toku sessiona na Aprilskim susretima i na Motherland festivalu slikao, kao i za vreme mnogih u Motherland studiju.

Za session je od suštinske važnosti da se učesnici osluškuju dok zajednički stvaraju muziku, a kada u njoj učestvuje plesač, slikar, video projekcija, svaki od ovih medija postaje bitan deo jedne neponovljive atmosfere. U improvizaciji je svaki momenat sada, a takođe i deo jednog razvoja, jedne priče koja se uvek ponovo drugačije priča.

Alise su bili:

Atom, Andreas Schantz, Gianluca Barbadori, Vanja Žikić, Miloš Matić, Lenka Angelina Dinjaški, Milan Teofilović, Srdjan Grujičić, Dušan Pržulj, Dalibass Momčilović, Vladimir i Milica Mojsilović, Maja Koprivica, Igor Petrušić, Saša Tomasović – Bambi, Milan Djurdjević, Robert Lung, Davor Kerenac, Tatjana Djundić, Zoran Vidaković, Djubre, Sava Kuzmanović, Katarina Vukadinović, Andrija Pavlović, Danijel Banjac, Alida i Zoran Spilkucić, Ružica, Momčilo, Jovan, Jovana i Branimir Tomić, Sandra Fece, Ivan Isaković, Ana Vilenica, Bistra Ilin Šećerovska, Kristina (flauta), Kristina Stošić, Saša Očkaj, Branko Popović, Nandahn Circo, Marija Opalić, Aleksandra Bubnjević…

Podeli
Objavljeno u Muzika