Rika Taka, novi balkanski ritam

Rika Taka, novi balkanski ritam: Tradicionalna muzika iz Srbije i zemalja Balkana u novim aranžmanima izvedena kroz spoj telesnih perkusija i pevanja predstavlja kulturnu baštinu ovog podneblja na neposredan, uzbudljiv i nesvakidašnji način.

Pesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Bugarske, Rumunije, Albanije, Mađarske kroz melodije, ritmove, ali i tekstove, opisuju karakterističan svet i kulturu koju delimo, ne samo geografski, već emotivno i istorijski, živeći na trusnom području u stalnim previranjima.

“Najčarobnija je autentičnost, a najviše zapanjuje to šta je ritmičkom igrom tela sve moguće. Publika je fascinirana, oduševljena, želi još i želi da odgodi kraj ovog nastupa koji je uvlači u sebe.”

Ines Wagner, Kulturvision Aktuell

Rekli su o nastupima “Alice in WonderBand”

“Zapanjujuća perkusija tela. Snažno i sa obuzimajućom energijom i strasti, mešaju se tradicionalne balkanske pesme sa autorskim numerama samih izvođača.Oboje umetnika je krajnje talentovano i to višestruko.

Vatromet govora tela počinje čas pucketanjem prstima, čas pljeskanjem dlanom po telu, što proizvodi veoma opipljiv zvuk tapšanja. Zatim se zaukava ritam. Iz tog pucketanja, lupkanja i tapšanja, izrodile su se pesme.”

Ines Wagner, Kulturvision Aktuell

“Brz i intenzivan ritam igre, poziva gledaoca svojim tempom i iskrenošću da se seti snage koje poseduje telo, poziva na jednu vrstu buđenja kroz igru.”

Nataša Gvozdenović, regionalni pozorišni kritičar

Alice in WonderBand je nastao 1998. godine na Fruškoj gori, a od tada je plodove svog kreativnog rada proširio na čitav region. Jedini su u ovom delu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umetnosti – spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu veštinu telesnih perkusija. Za ovu tehniku, u kojoj je telo ritmički instrument, su se edukovali kod svetski poznatih telesnih perkusionista. Alice in WonderBand je životni projekat čije jezgro čine muzičari Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su već 22 godine partneri kako na sceni tako i u životu, što daje novu dimenziju njihovom prisustvu i odnosu na sceni.

Alice in WonderBand su uspešno nastupali u Srbiji, regionu (Crna Gora, Hrvatska, Bosna) i inostranstvu (Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Turska).

Višnja Obradović – rediteljka je glumica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 2011. godine. Edukovala se širom sveta u oblasti glume, scenskog pokreta, plesa i komedije del arte. Igra brojne uloge u svom matičnom pozorištu, radila režije scenskog pokreta za više predstava uz brojna priznanja i nagrade. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu bila docent na predmetima Scenski pokret i Komedija del arte.

Rika Taka, novi balkanski ritam
Izvođači: Marko Dinjaški, Ana Vrbaški
Režija, tekst: Višnja Obradović
Dizajn zvuka: Goran Vujičin, MrV production
Kostim: Lutkart
Frizura: Beastic
Trajanje: 1 h

Nastupi

U najavi

2022.

31/05 Body Rhythm festival, Hamburg
14/11 Voice Mania festival, Beč

2021.

03/07 Karusel festival, Čačak
25/06 Centar za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, ciklus Muzička bašta

2020.

17/06 Artist Lockdown, onlajn događaj
13/06 Stay Home Music festival, onlajn događaj
28/02 Knjižara Zenit, Novi Sad
20/02 Sportsko-kulturni centar, Požega
13/01 Doček 7528. Pozorište mladih, Novi Sad

2019.

08/10 Dorćolsko narodno pozorište, Beograd
28/09 Ethno.com Festival, Pančevo
15/08 Barski Ljetopis, Bar, Crna Gora
12/08 Korifej festival, Kolašin, Crna Gora
24/07 Banatska bajka, Zrenjanin
22/07 Colorful Cooperation, Palić
04/07 ALEF, Centar za kulturu Aleksinac
06/09 Specijalan nastup na Body Rhythm Hamburg festivalskom šou
17/05 Dorćolsko narodno pozorište, Beograd
25/04 Dorćolsko narodno pozorište, Beograd
27/03 Dorćolsko narodno pozorište, Beograd
23/02 Meta Theater, Minhen, Nemačka
24/02 Montesori Eberhatring, Lokirhen, Nemačka

2018.

11/11 Teatar “Štrikeraj”, Grabenštet, Nemačka
10/11 Freies Musikzentrum, Minhen, Nemačka
09/11 Otvaranje društvenog centra “Otvorena soba”, Traunštajn, Nemačka
26/10 Festival “Hrizantema”, Umetnički bioskop “Aleksandar Lifka”, Subotica, Srbija
07/09 Festival Piano City Novi Sad, Novi Sad, Srbija

Tehnička lista

#aliceinwonderband #koncert #rikataka #telesneperkusije #balkanskamuzika #balkan #ritam #worldmusic #mrvproduction #lutkart #beastic #okns