Šta su to telesne perkusije?

Razvoj muzike povezuje se nedvosmisleno sa razvojem čovečanstva, a ljudsko telo se prema nekim teorijama često smatra i prvim muzičkim instrumentom. Pesma i ples primitivnih kultura bili su praćeni snažnim udarcima stopala o zemlju, tapšanjem dlanova i udaranjem po grudima. Drugim rečima, čovek se od davnina izražava koristeći ono što mu je priroda dala: glasom stvarajući melodiju i pokretanjem udova stvarajući ritam. Zahvaljujući ovoj veštini koja datira iz praistorijskog perioda, nauka je mnogo odmakla u razumevanju antropoloških, socioloških i bioloških funkcija čoveka, a od nedavno dobija sve veću popularnost zahvaljujući, ne samo vizuelnim i estetskim efektima, već i različitim pozitivnim uticajima koje ima na psihički i fizički razvoj čoveka.

Ova tehnika, danas poznata pod nazivom body percussion je umetnost udaranja sopstvenog tela u cilju proizvođenja različitih ritmičkih zvukova.

Razna istraživanja su pokazala da body percussion ima brojne pozitivne uticaje na:

– koordinaciju tela

– psihomorotni, psihološki socijalni i kognitivni razvoj dece

– razvoj komunikacionih veština, govor tela

Svaki pokret tela podrazumeva određenu aktivnost naših mišića i kostiju. Koristeći specifične pokrete, body percussion utiče na jačanje određenih delova našeg tela, i na taj način utiče na naše reflekse, pažnju i brzinu reagovanja na različite zahteve iz naše okoline. Takođe, body percussion doprinosi razvoju svesnosti o našem telu, kontroli pokreta i jačanju mišića, kao i boljoj koordinaciji i balansu. Istraživanja u oblasti pshologije su pokazala da body percussion poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, a može da ima i terapeutska svojstva zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedna od tehnika  body percussion-a, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji sa drugim ljudima, i posledično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja.

Bez obzira na prethodno muzičko iskustvo, svako može da nauči kako da iskoristi svoj unutrašnji ritam i istraži zvuk svog tela kroz ovu veštinu najčistijeg muzičkog izražavanja.

Hvala Jeleni Sokić, koja je ovaj članak uobličila!

Podeli
Objavljeno u Telo kao instrument i označeno , , , , , .