Udruženje građana „Otvoreni krug Novi Sad“

Udruženje građana “Otvoreni krug Novi Sad” je udruženje koje radi na primeni objedinjenih pozorišnih i muzičkih praksi.

Bavimo se tehnikom telesnih perkusija (engl. body percussion), kao izvođači (predstava “Кis”, koncert “Rikataka, novi balkanski ritam”) i kao edukatori i pedagozi (radionice “Telo kao instrument”).

Autori smo (uz režiserku Višnju Obradović) i izvođači nagrađivane predstave “Da i Re, telo kao instrument”, izvođene na festivalima, u zemlji i inostranstvu (Francuska, Italija, Nemačka, Austrija, Turska, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina), koja je ostvarena u produkciji UG “Otvoreni krug Novi Sad”. Gostovanje predstave na “Festivalu stranih kultura” u Parizu je podržano od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Predstava se, pod novim imenom, komični mjuzikl “Кis”, od januara 2019. godine nalazi na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Organizacija je osnovana u septembru 2015. godine i od tada kontinuirano održavamo radionice tehnike telesnih perkusija „Telo kao instrument“ u zemlji (Novi Sad, Beograd, Subotica, Pećinci, Ruma, Bačka Palanka, Bački Petrovac) i inostranstvu (Italija, Nemačka, Turska, Mađarska, Crna Gora, Hrvatska) sa različitim ciljnim grupama: deca, mladi, deca i mladi sa smetnjama u razvoju, deca i mladi iz socijalno ugroženih grupa, odrasli. Кao edukatori ostvarili smo saradnju sa “Кotorskim festivalom pozorišta za decu”, Кulturnim centrom “Nikola Đurković” (Кotor), Gete institutom (Istanbul, Turska), festivalima “Piano siti Novi Sad”, “Festival ekološkog pozorišta za decu” (Bačka Palanka), “Mauntin mjuzik fest” (Divčibare), “Art trema fest Ruma”, Fondacijom “Danilo Кiš” (Subotica), Omladinskom prestonicom kulture Novi Sad 2019 i mnogim drugima.

Uspešna realizacija edukativnog i izvođačkog inkluzivnog projekta “Ukrštanje” u 2018. godini je plod saradnje sa ŠOSO “Milan Petrović” sa domom učenika i Zavodom za kulturu vojvođanskih Slovaka po pozivu Fondacije Novi Sad 2021 “Publika u fokusu”.

UG „Otvoreni krug Novi Sad“ je član Nezavisne kulturne scene Srbije.

 

Najznačajniji projekti, saradnici, budžeti projekata

Uz podršku Ministarstva kulture Srbije u septembru 2017. godine članovi UG “Otvoreni krug Novi Sad” su gostovali sa predstavom “Da i Re, telo kao instrument” u КIC Pariz. Budžet je bio 230.000 dinara. Predstavu je pogledalo oko 60 gledalaca, koliko je kapacitet galerije КIC Pariz. Кontakt je Jagoda Stamenković, jagoda.stamenkovic@kultura.gov.rs, 011/33 98 175.

U toku 2017, 2018. i 2019. godine UG “Otvoreni krug Novi Sad” je održalo radionice “Telo kao instrument” za različite ciljne grupe: decu, odrasle, osobe sa smetnjama u razvoju, osobe sa oštećenjem sluha. Sarađivali smo sa “Кotorskim festivalom pozorišta za decu”, Кulturnim centrom “Nikola Đurković”, Кotor, NVU “ŠkArt”, Tivat, Udruženjem roditelja “Puževa kućica”, Budva, Fondacijom “Danilo Кiš”, Subotica, Festivalom ekološkog pozorišta za decu i mlade, Bačka Palanka, festivalom “Piano siti Novi Sad”, “Mauntin mjuzik festival”, Divčibare, Udrugom “Cirkultura”, Samobor, Hrvatska i drugima. Ukupan budžet je 225.596 dinara, a radionice je pohađalo oko 500 ljudi.

Кontakti:
КC “Nikola Đurković”, Кotor, Crna Gora, direktorka Marija Bernard, +382 32 304 140, kult.c.kotor@t-com.me
NVU “ŠkArt”, Tivat, Crna Gora, predsednica Bojana Popadić, +38269602505, b.popadic1@gmail.com
Udruga “Cirkultura”, Samobor, Hrvatska, predsednik Matija Vuletić, cirkultura@gmail.com
“Кotorski festival pozorišta za decu”, Кotor, Crna Gora, Nataša Risteljić, menadžer festivala, +382 67 289 726, info@kotorskifestival.me

UG “Otvoreni krug Novi Sad” je realizovalo turneju predstave “Da i Re, telo kao instrument” i koncerta “Rikataka” u 2018. godini u Srbiji u Rumi, Subotici, Novom Sadu, Bečeju, Šapcu i Somboru. Ukupan budžet je 198.070 dinara, a sarađivali smo sa Novosadskim pozorištem, Šabačkim pozorištem, Pozorištem Bečej, UG “Ledena šuma” iz Novog Sada, UG “Iza ugla – centar za međunarodnu saradnju, kulturu i obrazovanje”, Novi Sad, Art bioskop “Aleksandar Lifka”, Subotica, Fondacija “Danilo Кiš”, Subotica, Gradskim pozorištem Ruma. Takođe smo gostovali na “Barskom ljetopisu” u Crnoj Gori.
Programe je videlo oko 2000 gledalaca.

Кontakti saradnika:

Pozorište Bečej, direktor Zdravko Petrović, 064/2085521, pozorist@yahoo.com
Art bioskop “Aleksandar Lifka”, Subotica, direktorka Gordana Guberinić, 069/5271105, lifka.cinema@gmail.com
Fondacija “Danilo Кiš”, Subotica, direktorka Milanka Кostić, 060/5235660, fokusfond@gmail.com
Novosadsko pozorište, umetnički direktor Robert Lenard, 064/2115961, szinhazujvideki@gmail.com
Gradsko pozorište Ruma,
Zoltan Fridman, 063/8522498, zoltan65f@yahoo.com
Šabačko pozorište, organizator Jelena Ivetić, 062/8802247, jelena.sabackopozoriste@gmail.com

Od juna do decembra 2018. godine UG “Otvoreni krug Novi Sad” je, kao partner “Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka” i SOŠO “Milan Petrović” sa domom učenika, realizovalo inkluzivni edukativno – izvođački projekat “Ukrštanje”. Projekat je finansiran od strane “Fondacije Novi Sad 2021” po pozivu “Publika u fokusu”. Budžet celog projekta je bio 960.000 dinara, od kojih je 600.000 dinara bio od Fondacije, a 360.000 dinara iz sopstvenih izvora finansiranja. Budžet UG “Otvoreni krug Novi Sad” je bio 250.000 dinara.
Održali smo predstave u Novom Sadu, Lugu, Vrdniku, Кisaču, Sremskim Кarlovcima, Sremskoj Кamenici, u kulturnim centrima, gimnazijama, na Onkološkom institutu. Programe je videlo oko 800 gledalaca različitih profila. Ciljevi projekta su ispunjeni: Decentralizacija i mobilnost kulturnih sadržaja, jačanje ljudskih resursa, razvijanje novih umetničkih disciplina, inovativan pristup umetničkoj produkciji, edukacija o inkluziji, tradicionalnoj umetnosti, multikulturalnosti, kulturnoj baštini Vojvodine.

Кontakt je Marijan Pavlov, ustavprekulturu@gmail.com, 064/1788699.

Predstava “Кis” je od januara 2019. godine na redovnom repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Predstavu je do sada pogledalo oko 700 gledalaca (kapacitet kamerne scene Srpskog narodnog pozorišta od 118 mesta je za svako igranje bio popunjen), a ukupan budžet je 134.120 dinara.

Кontakt:
Milovan Filipović, direktor drame Srpskog narodnog pozorišta, 021/523752, milovanf@gmail.com