AWb u Crnoj Gori u avgustu

Pozorišna i muzička trupa AWb u Crnoj Gori: 16. avgusta će odigrati predstavu za decu „Cvrčak i Mrav na rođendanu“ u Kolašinu u okviru Korifej festivala, a 17. i 18. avgusta će u okviru letnjeg programa Herceg Festa realizovati dve besplatne radionice telesne muzike. Radionica „Detlići“ namenjena je deci, a radionica „Telo kao instrument“ namenjena je uzrastu od 7 do 107 godina – celoj porodici.

Radionica telesne muzike za decu „Detlići“
Jednim skokom se nađite u svetu gde sve zvuči, peva i vibrira ritmom! Za izvođenje muzike je potrebna veština, mašta i ljubav, ali ne i neki drugi instrumenti sem prstiju, šaka, tabana i glasova. Učimo da pevamo i govorimo ritmičke elemente i da najjednostavnijim sredstvima stvaramo – muziku!

Mi smo Ana i Marko i vodimo radionice telesne muzike i telesnih perkusija. Sviramo po svom telu kao po instrumentu, pevamo, krećemo se i razvijamo mnoge druge sposobnosti sem muzičkih, a pre svega koordinaciju pokreta, koncentraciju, pamćenje. Na našoj radionici naučićete osnove telesne muzike.

„Cvrčak i mrav na rođendanu“ je neverbalna predstava koja se podjednako služi pozorišnim, plesnim i muzičkim jezikom, oslanjajući se na motive poznate Ezopove basne. Živeći u modernom društvu, naši Cvrčak i Mrav pokazuju kako izgleda njihov svet kada se nađu u neposrednoj blizini proslave dečijeg rođendana – kada džinovska deca bacaju otpatke na zemlju i (ne)svesno ugrožavaju njihov život.

Predstava ima za cilj da kroz priču o jednom prijateljstvu ukaže i na ekološke probleme današnjice i nužnost empatije prema živim stvorenjima oko nas koje ne primećujemo.

Predstavu je režirala Sonja Petrović, izvode Marko Dinjaški i Ana Vrbaški, a realizovana je u produkciji Festivala ekološkog pozorišta za decu i Pozorišta Bečej.


Radionica telesne muzike za celu porodicu „Telo kao instrument“ za uzrast od 7 do 107 godina

Telesne perkusije tj. korišćenje tela kao instrumenta je tehnika sviranja tapšanjem, puckanjem prstima, lupkanjem nogama o pod i svim različitim sredstvima kojima na ovaj način možemo da se izrazimo, uključujući i glas.

Sem očiglednih dobrobiti koje donosi sviranje muzičkog instrumenta (a koji ovde postaje naše telo), kao što su poboljšanje koncentracije, pamćenja, osećaja za ritam, razvoja kreativnosti, u pitanju je fizička aktivnost koja poboljšava koordinaciju pokreta i svest o položaju tela u prostoru (propriocepcija).
Svi su dobrodošli: i oni koje zanima pokret i oni koje zanima muzika, čak i oni kojima celog života tvrde da nemaju sluha ili osećaj za ritam.