Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta

Akreditovani seminar za vaspitače i učitelje Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta ima za cilj razvijanje praktičnih veština i svesti o važnosti govora u predškolskom uzrastu i podsticanje razvoja govora, kao i negovanje glasovne kulture.

Naučićemo osnove inovativne tehnike telesnih perkusija i telesne muzike i prikazati primer dobre prakse: saradnju PU Stonogica sa RTV Vojvodina i realizaciju muzičkog serijala Stonogica brojalica. Članovi UG Otvoreni krug Novi Sad su realizatori i autori onlajn radionica za decu Detlići.

Učesnici će, sem predavanja, imati prilike da se oprobaju i u grupnom praktičnom radu na osmišljavanju brojalica i telesnih perkusija, stvarajući originalne tapšalice koje mogu koristiti u svojoj praksi.

Sem vaspitačima i stručnim saradnicima u predškolskom radu, preporučujemo ovaj vebinar i učiteljicama i učiteljima, kao i nastavnicima, koji imaju obrazovnu praksu sa decom nižih razreda osnovne škole.

Stručni skup je akreditovan kod Pedagoškog zavoda Vojvodine i nosi jedan bod. Realizuje se uživo ili kao vebinar. Vebinar se realizuje putem Zoom platforme.

Organizator: PU Stonogica u saradnji sa UG Otvoreni krug Novi Sad

Cilj skupa: razvijanje praktičnih veština i svesti o važnosti govora u predškolskom uzrastu i podsticanje razvoja govora, kao i negovanje glasovne kulture

Realizatori skupa:
Vesna Stanimirović, vaspitač i direktor PU „Stonogica“
Ana Vrbaški, samostalna umetnica
Marko Dinjaški, samostalni umetnik

Jezici na  kojima se stručni skup izvodi: srpski, slovački, mađarski
Broj bodova: 1
Trajanje skupa je 6 sati, sa pauzama u trajanju od 1 h.
Cena: 2000 dinara (Srbija)/ 20 EUR (inostranstvo)
Broj učesnika ograničen.

Naredni vebinar realizujemo od 2022. godine.

Akreditovani seminar za vaspitače i učitelje: Iskustva učesnika

Hvala vam puno na ovom fantastičnom vebinaru. Nakon puno, puno godina rada u mješovitoj vrtićkoj skupini s pojačanim glazbenim sadržajima konačno nešto na razumljivom jeziku jasno i konkretno. Ovo je i potvrda da je ono što radim tolike godine na dobrom putu i korisno za djecu!
Odgojiteljica iz Zagreba, mešovita uzrasna grupa od 3 do 7 godina

Izuzetno dobro organizovan vebinar. Spoj teorije i prakse, spoj svih nas sa različitih strana…. Divno iskustvo kroz rad u grupi. Profesionalno i inspirativno.
Direktorica vrtića, Irig

Hvala! Jedan od seminara koji se pamte. Napunili ste nas pozitivnom energijom koju ćemo još dugo crpiti.
Učiteljica iz Herceg Novog

Akreditovani seminar za vaspitače i učitelje: izbalansiran spoj teorije i prakse

Htela bih da vam se još jednom zahvalim na predivnom vebinaru. Vebinar je bio vrlo profesionalno organizovan i vođen. Fino izbalansiran spoj teorije i praktičnog rada. Tehnike koje sam dobila su vrlo jasne i lako primenjive u praktičnom radu sa decom. Teorijski deo je upotpunio razumevanje procesa u razvoju govora kod dece. A uz sve to sam se i zabavila. Bilo je nadahnjujuće! Hvala vam.
Direktorica škole mentalne aritmetike, Bratislava

Sjajan seminar koji pokazuje vaspitačima i učiteljima kako na zanimljiv način poprave KULTURU GOVORA. Povezati pokret, muziku  govor je tako prirodno… zato je i efikasno i zanimljivo. Sigurno ću koristiti materijal i savete već u ponedeljak.
Učiteljica iz Novog Sada

Hvala cijelom timu koji je radio na ovom vebinaru. Vrlo je lijepo napravljen, kombinacija znanstvenih spoznaja s praktičnim iskustvima. Bit će dobar izvor ideja za rad, te ga je moguće prilagoditi raznim skupinama i sposobnostima djece.
Viša medicinska sestra, edukacijski rehabilitator iz Zagreba

Seminar je bio odličan, pun praktičnih i korisnih informacija, zabavan i otvoren. Hvala vam još jednom na vašem trudu i entuzijazmu kojeg širite među odgajateljima. Treba nam svima više takvih seminara i skupova. Veselim se da ćemo još takvih zajedničkih susreta ponoviti.
Glazbeni pedagog, profesorica na Učiteljskom fakultetu u Rijeci

Radim svakodnevno sa decom i, pretpostavljam kao i svima, desi mi se da upadnem u rutinu. Ovo je bila injekcija protiv toga i ideje za nove aktivnosti samo naviru. Inspirativno!
Master defektolog iz Beograda, mešovita uzrasna grupa od 18 meseci i stariji

Čestitam na odličnom vebinaru. Svaki segment vebinara je lijepo planiran, odlično prezentovan. Meni ste bili inspiracija za dalji rad, ideje su navirale u toku, ali i nakon vebinara.
Direktorica muzičke škole i predavač na fakultetu, Berane, Crna Gora

Ukoliko želite da primate novosti u vezi sa edukacijama za pedagoge ili sadržaje koji su namenjeni deci, upišite svoju adresu u formular.

Vesna Stanimirović je direktorica Ekološke predškolske ustanove Stonogica u Sremskoj Mitrovici, vaspitačica sa iskustvom od preko 15 godina. Osmislila je brojne predstave, autor je više radova i didaktičkih sredstava. Primila je brojna priznanja za svoj rad. Dobitnik je Svetosavske povelje, autor mnogih priča i pesama za decu, dobitnik nagrada na republičkom i međunarodnom nivou. za pojedince koji su dali veliki doprinos radu iz oblasti kulture, ekologije i humanitarnog rada.

Ana Vrbaški je pozorišna i muzička izvođačica sa više od 20 godina iskustva. U toku svog rada oprobala se u različitim muzičkim žanrovima, glumila u predstavama za decu, mlade i odrasle u Srbiji, regionu i Evropi. Sa Markom Dinjaškim vodi radionice Telo kao instrument od 2015. godine, za decu, mlade i odrasle u Srbiji, regionu i Evropi. Od 2020. Marko i Ana objavljuju radionice Detlići na svom Jutjub kanalu, koje imaju preko 60.000 pregleda.

Marko Dinjaški je pozorišni i muzički izvođač sa više od 20 godina iskustva. Predsednik udruženja Otvoreni krug Novi Sad. Bubnjar i perkusionista po vokaciji, od 2015. godine vodi radionice Telo kao instrument za decu, mlade i odrasle u Srbiji, regionu i Evropi. Njegovo široko iskustvo obuhvata rad sa devojčicama iz novosadske školice Iskrice, radionice telesne muzike u okviru Kotorskog festival pozorišta za decu,Festivala ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci, rad sa grupama sirijske dece u Turskoj (u ogranizaciji Gete instituta), sa decom iz Dnevnog boravka Centra za socijalni rad u Novom Sadu i brojne druge radionice. Predaje bubnjeve u muzičkoj školi Do, re, mi u Novom Sadu.

Agenda akreditovanog seminara “Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta”

8.45 – 9 h: Okupljanje i registracija učesnika

9 – 9.25 h: Predstavljanje ritmičkih instrumenata Orfovog instrumentarija (Ana Vrbaški); kratko ukazivanje na njihov značaj u razvoju govora predškolskog deteta sa posebnim osvrtom na telo kao uvek dostupan instrument

9.25 – 9.30 h: Pozdravne reči i predstavljanje organizatora konferencije

9.30 – 9.45 h: Predstavljanje učesnika skupa telesnom muzikom: učesnici igovaraju svoje ime i prezime uz osmišljeni ritam koji daju pokretima tela i delova tela

9.45 – 10.05 h: Prezentacija (V. Stanimirović) o razvoju govora, počev od uterinog perioda do perioda polaska u školu: šta utiče na razvoj dečijeg govora u navedenim uzrasnim fazama; uloga porodice i vrtićkog okruženja na razvoj dečijeg govora; poteškoće koje se javljaju u razvoju govora; nerazvijen govor kao simptom druge utvrđene ili neutvrđene poteškoće; sagledavanje nivoa razvoja dečijeg govora danas u odnosu na prethodne periode

10.05 – 10.15 h: Pitanja/odgovori (V. Stanimirović i učesnici skupa), iskustva

10.15 – 10.45 h: Upoznavanje sa elementima tehnike telesne muzike sa praktičnom primenom na jednoj brojalici (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški)

10.45 – 11 h: PAUZA

11.00  – 11.20 h: Prezentacija aktivnosti i igara u starijoj i u grupi pripremnog predškolskog programa (V. Stanimirović), put nastanka knjige „Stonogica – brojalica; deca maštaju, deca stvaraju“

11.20  – 11.40 h: Prikaz kratkih video zapisa TV Vojvodine (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) uz opis i objašnjenje važnosti i kvaliteta ovog alata za razvoj govora deteta

11.40 – 12.40 h: Izvođenje brojalica uz telesne perkusije za svaki uzrast posebno (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) uzrast od 1 do 3 godine, uzrast od 3 do 5 godina, pripremni predškolski i školski uzrast; izvođenje namenskih brojalica, osmišljenih za primenu kod dece sa razvojnim poteškoćama: nemogućnost hoda, nedovoljna razvijenost tetiva gornjih ekstremiteta, poremećaj pažnje, otežani govor

12.40 h – 13.10 h: PAUZA ZA RUČAK

13.10 – 13.20 h: Okupljanje učesnika

13.20 – 13.30 h: Kratak prikaz i karakteristike brojalica/razbrajalica kao sredstvo rada uz ukazivanje na sadržaj teksta brojalice po uzrastima (V. Stanimirović)

13.30 – 13.50 h: Govorno stvaralaštvo učesnika, osmišljavanje kratkih brojalica na temu po izboru (grupni rad)

13.50 – 14.10 h: Predstavljanje rezultata rada grupa

14.10 – 14.20 h: PAUZA

14.20 – 14.50 h: Izvođenje odabranih brzalica i brojalica (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) koje su osmisli učesnici skupa u prethodnoj aktivnosti tehnikom telesne muzike i telesnih perkusija; brojalice će prilagoditi za mlađu decu, uzrasta od 1 godine do 3 – jasleni uzrast, i za stariji, predškolski uzrast, od 3 do 6,5 godina)

14.50 – 15 h: Razmena utisaka, evaluacija skupa

Dobro došli!

Novosti

Edukacija za učiteljice

Edukacija za učiteljice u Vukovaru

Objavljeno
0 Comments
Izveli smo prvu radionicu u okviru edukacija za učiteljice Osnove i primena tehnike telesne muzike u storytelling-u za pedagoge koju sprovodimo u Vukovaru.
Telesna muzika u oktobru foto Damir Vujkovic

Telesna muzika u oktobru

Objavljeno
0 Comments
Telesna muzika u oktobru: radionice Detlići i Stonogica brojalica, edukacije, koncerti Stonogica brojalica