Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta

Stručni skup Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta ima za cilj razvijanje praktičnih veština i svesti o važnosti govora u predškolskom uzrastu i podsticanje razvoja govora, kao i negovanje glasovne kulture. Naućemo osnove inovativne tehnike telesnih perkusija i telesne muzike i prikazati primer dobre prakse: saradnju PU Stonogica sa RTV Vojvodina i realizaciju muzičkog serijala Stonogica brojalica. Članovi UG Otvoreni krug Novi Sad su realizatori i autori onlajn radionica za decu Detlići.

Učesnici će, sem predavanja, imate prilike da se oprobaju i u grupnom praktičnom radu na osmišljavanju brojalica i telesnih perkusija, stvarajući originalne tapšalice koje mogu koristiti u svojoj praksi.

Sem vaspitačima i stručnim saradnicima u predškolskom radu, preporučujemo ovaj vebinar i učiteljicama i učiteljima, kao i nastavnicima, koji imaju obrazovnu praksu sa decom nižih razreda osnovne škole.

Stručni skup je akreditovan kod Pedagoškog zavoda Vojvodine i nosi jedan bod. Realizuje se uživo ili kao vebinar. Vebinar se realizuje putem Zoom platforme.

Organizator: PU Stonogica u saradnji sa UG Otvoreni krug Novi Sad

Cilj skupa: razvijanje praktičnih veština i svesti o važnosti govora u predškolskom uzrastu i podsticanje razvoja govora, kao i negovanje glasovne kulture

Realizatori skupa:
Vesna Stanimirović, vaspitač i direktor PU „Stonogica“
Ana Vrbaški, samostalna umetnica
Marko Dinjaški, samostalni umetnik

Jezici na  kojima se stručni skup izvodi: srpski, slovački, mađarski
Broj bodova: 1
Trajanje skupa je 6 sati, sa pauzama u trajanju od 1 h.
Cena: 2000 dinara (Srbija)/ 20 EUR (inostranstvo)
Broj učesnika ograničen.

Iskustva učesnika

Hvala vam puno na ovom fantastičnom vebinaru. Nakon puno, puno godina rada u mješovitoj vrtićkoj skupini s pojačanim glazbenim sadržajima konačno nešto na razumljivom jeziku jasno i konkretno. Ovo je i potvrda da je ono što radim tolike godine na dobrom putu i korisno za djecu!
Odgojiteljica iz Zagreba, mešovita uzrasna grupa od 3 do 7 godina

Izuzetno dobro organizovan vebinar. Spoj teorije i prakse, spoj svih nas sa različitih strana…. Divno iskustvo kroz rad u grupi. Profesionalno i inspirativno.
Direktorica vrtića, Irig

Hvala! Jedan od seminara koji se pamte. Napunili ste nas pozitivnom energijom koju ćemo još dugo crpiti.
Učiteljica iz Herceg Novog

Htela bih da vam se još jednom zahvalim na predivnom vebinaru. Vebinar je bio vrlo profesionalno organizovan i vođen. Fino izbalansiran spoj teorije i praktičnog rada. Tehnike koje sam dobila su vrlo jasne i lako primenjive u praktičnom radu sa decom. Teorijski deo je upotpunio razumevanje procesa u razvoju govora kod dece. A uz sve to sam se i zabavila. Bilo je nadahnjujuće! Hvala vam.
Direktorica škole mentalne aritmetike, Bratislava

Sjajan seminar koji pokazuje vaspitačima i učiteljima kako na zanimljiv način poprave KULTURU GOVORA. Povezati pokret, muziku  govor je tako prirodno… zato je i efikasno i zanimljivo. Sigurno ću koristiti materijal i savete već u ponedeljak.
Učiteljica iz Novog Sada

Hvala cijelom timu koji je radio na ovom vebinaru. Vrlo je lijepo napravljen, kombinacija znanstvenih spoznaja s praktičnim iskustvima. Bit će dobar izvor ideja za rad, te ga je moguće prilagoditi raznim skupinama i sposobnostima djece.
Viša medicinska sestra, edukacijski rehabilitator iz Zagreba

Seminar je bio odličan, pun praktičnih i korisnih informacija, zabavan i otvoren. Hvala vam još jednom na vašem trudu i entuzijazmu kojeg širite među odgajateljima. Treba nam svima više takvih seminara i skupova. Veselim se da ćemo još takvih zajedničkih susreta ponoviti.
Glazbeni pedagog, profesorica na Učiteljskom fakultetu u Rijeci

Radim svakodnevno sa decom i, pretpostavljam kao i svima, desi mi se da upadnem u rutinu. Ovo je bila injekcija protiv toga i ideje za nove aktivnosti samo naviru. Inspirativno!
Master defektolog iz Beograda, mešovita uzrasna grupa od 18 meseci i stariji

Čestitam na odličnom vebinaru. Svaki segment vebinara je lijepo planiran, odlično prezentovan. Meni ste bili inspiracija za dalji rad, ideje su navirale u toku, ali i nakon vebinara.
Direktorica muzičke škole i predavač na fakultetu, Berane, Crna Gora

Vesna Stanimirović je direktorica Ekološke predškolske ustanove Stonogica u Sremskoj Mitrovici, vaspitačica sa iskustvom od preko 15 godina. Osmislila je brojne predstave, autor je više radova i didaktičkih sredstava. Primila je brojna priznanja za svoj rad. Dobitnik je Svetosavske povelje, autor mnogih priča i pesama za decu, dobitnik nagrada na republičkom i međunarodnom nivou. za pojedince koji su dali veliki doprinos radu iz oblasti kulture, ekologije i humanitarnog rada.

Ana Vrbaški je pozorišna i muzička izvođačica sa više od 20 godina iskustva. U toku svog rada oprobala se u različitim muzičkim žanrovima, glumila u predstavama za decu, mlade i odrasle u Srbiji, regionu i Evropi. Sa Markom Dinjaškim vodi radionice Telo kao instrument od 2015. godine, za decu, mlade i odrasle u Srbiji, regionu i Evropi. Od 2020. Marko i Ana objavljuju radionice Detlići na svom Jutjub kanalu, koje imaju preko 60.000 pregleda.

Marko Dinjaški je pozorišni i muzički izvođač sa više od 20 godina iskustva. Predsednik udruženja Otvoreni krug Novi Sad. Bubnjar i perkusionista po vokaciji, od 2015. godine vodi radionice Telo kao instrument za decu, mlade i odrasle u Srbiji, regionu i Evropi. Njegovo široko iskustvo obuhvata rad sa devojčicama iz novosadske školice Iskrice, radionice telesne muzike u okviru Kotorskog festival pozorišta za decu,Festivala ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci, rad sa grupama sirijske dece u Turskoj (u ogranizaciji Gete instituta), sa decom iz Dnevnog boravka Centra za socijalni rad u Novom Sadu i brojne druge radionice. Predaje bubnjeve u muzičkoj školi Do, re, mi u Novom Sadu.

Agenda vebinara “Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta”

8.45 – 9 h: Okupljanje i registracija učesnika

9 – 9.25 h: Predstavljanje ritmičkih instrumenata Orfovog instrumentarija (Ana Vrbaški); kratko ukazivanje na njihov značaj u razvoju govora predškolskog deteta sa posebnim osvrtom na telo kao uvek dostupan instrument

9.25 – 9.30 h: Pozdravne reči i predstavljanje organizatora konferencije

9.30 – 9.45 h: Predstavljanje učesnika skupa telesnom muzikom: učesnici igovaraju svoje ime i prezime uz osmišljeni ritam koji daju pokretima tela i delova tela

9.45 – 10.05 h: Prezentacija (V. Stanimirović) o razvoju govora, počev od uterinog perioda do perioda polaska u školu: šta utiče na razvoj dečijeg govora u navedenim uzrasnim fazama; uloga porodice i vrtićkog okruženja na razvoj dečijeg govora; poteškoće koje se javljaju u razvoju govora; nerazvijen govor kao simptom druge utvrđene ili neutvrđene poteškoće; sagledavanje nivoa razvoja dečijeg govora danas u odnosu na prethodne periode

10.05 – 10.15 h: Pitanja/odgovori (V. Stanimirović i učesnici skupa), iskustva

10.15 – 10.45 h: Upoznavanje sa elementima tehnike telesne muzike sa praktičnom primenom na jednoj brojalici (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški)

10.45 – 11 h: PAUZA

11.00  – 11.20 h: Prezentacija aktivnosti i igara u starijoj i u grupi pripremnog predškolskog programa (V. Stanimirović), put nastanka knjige „Stonogica – brojalica; deca maštaju, deca stvaraju“

11.20  – 11.40 h: Prikaz kratkih video zapisa TV Vojvodine (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) uz opis i objašnjenje važnosti i kvaliteta ovog alata za razvoj govora deteta

11.40 – 12.40 h: Izvođenje brojalica uz telesne perkusije za svaki uzrast posebno (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) uzrast od 1 do 3 godine, uzrast od 3 do 5 godina, pripremni predškolski i školski uzrast; izvođenje namenskih brojalica, osmišljenih za primenu kod dece sa razvojnim poteškoćama: nemogućnost hoda, nedovoljna razvijenost tetiva gornjih ekstremiteta, poremećaj pažnje, otežani govor

12.40 h – 13.10 h: PAUZA ZA RUČAK

13.10 – 13.20 h: Okupljanje učesnika

13.20 – 13.30 h: Kratak prikaz i karakteristike brojalica/razbrajalica kao sredstvo rada uz ukazivanje na sadržaj teksta brojalice po uzrastima (V. Stanimirović)

13.30 – 13.50 h: Govorno stvaralaštvo učesnika, osmišljavanje kratkih brojalica na temu po izboru (grupni rad)

13.50 – 14.10 h: Predstavljanje rezultata rada grupa

14.10 – 14.20 h: PAUZA

14.20 – 14.50 h: Izvođenje odabranih brzalica i brojalica (Ana Vrbaški, Marko Dinjaški) koje su osmisli učesnici skupa u prethodnoj aktivnosti tehnikom telesne muzike i telesnih perkusija; brojalice će prilagoditi za mlađu decu, uzrasta od 1 godine do 3 – jasleni uzrast, i za stariji, predškolski uzrast, od 3 do 6,5 godina)

14.50 – 15 h: Razmena utisaka, evaluacija skupa

Dobro došli!

Prethodni događaj na Fejsbuku

Novosti

Čačanski glas Alice in WonderBand

„Čačanski glas“ o AWb

Objavljeno
0 Comments
Intervju sa Anom Vrbaški u Čačanskom glasu prenosimo u celosti. Original možete pogledati na njihovom sajtu.