Alice in WonderBand je nastao 1998. godine na Fruškoj gori, a od tada je plodove svog kreativnog rada proširio na čitav region. Jedini su u ovom delu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umetnosti – spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu veštinu telesnih perkusija. Za ovu tehniku, u kojoj je telo ritmički instrument, edukovali su se kod svetski poznatih telesnih perkusionista.
Alice in WonderBand je životni projekat čije jezgro čine muzičari Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su već 27 godina partneri kako na sceni tako i u životu, što daje novu dimenziju njihovom prisustvu i odnosu na sceni. Svoje projekte realizuju kao Udruženje građana Otvoreni krug Novi Sad.

Marko i Ana se bave edukacijom, pa sem radionica muzike za decu, mlade i odrasle, vode i akreditovani seminar Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta. Žele da telesna muzika nađe što veću primenu u obrazovanju dece, mladih i odraslih, kako bi cela zajednica mogla da oseti dobrobiti ove sjajne tehnike.


Marko Dinjaški CV


Ana Vrbaški CV


Udruženje građana Otvoreni krug Novi Sad je udruženje koje radi na primeni objedinjenih pozorišnih i muzičkih praksi.
Bavimo se tehnikom telesnih perkusija i telesne muzike (engl. body percussion, body music), kao izvođači (predstava Kis, koncert Rikataka, novi balkanski ritam) i kao edukatori i pedagozi (radionice Telo kao instrument, onlajn radionice telesne muzike Detlići, seminar Brojalice i telesna muzika). Organizuju festival Novi balkanski ritam.

Autori smo (uz režiserku Višnju Obradović) i izvođači nagrađivane predstave “Da i Re, telo kao instrument”, izvođene na festivalima, u zemlji i inostranstvu (Francuska, Italija, Nemačka, Austrija, Turska, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina), koja je ostvarena u produkciji našeg udruženja. Gostovanje predstave na Festivalu stranih kultura u Parizu je podržano od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Predstava se, pod novim imenom, komični mjuzikl Kis, od januara 2019. godine nalazi na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Organizacija je osnovana u septembru 2015. godine i od tada kontinuirano održavamo radionice tehnike telesnih perkusija Telo kao instrument u zemlji (Novi Sad, Beograd, Subotica, Pećinci, Ruma, Bačka Palanka, Bački Petrovac, itd.) i inostranstvu (Italija, Nemačka, Turska, Mađarska, Crna Gora, Hrvatska, itd) sa različitim ciljnim grupama: deca, mladi, deca i mladi sa smetnjama u razvoju, deca i mladi iz socijalno ugroženih grupa, odrasli. Kao edukatori ostvarili smo saradnju sa Kotorskim festivalom pozorišta za decu, Kulturnim centrom Nikola Đurković (Kotor), Gete institutom (Istanbul, Turska), festivalima Piano siti Novi Sad, Festival ekološkog pozorišta za decu (Bačka Palanka), Mauntin mjuzik fest (Divčibare), Art trema fest Ruma, Fondacijom Danilo Kiš (Subotica), Omladinskom prestonicom kulture Novi Sad 2019 i mnogim drugima.

Uspešna realizacija edukativnog i izvođačkog inkluzivnog projekta Ukrštanje u 2018. godini je plod saradnje sa ŠOSO Milan Petrović sa domom učenika i Zavodom za kulturu vojvođanskih Slovaka po pozivu Fondacije Novi Sad 2021 Publika u fokusu.

UG Otvoreni krug Novi Sad je član Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.