Paketi radionica na festivalu će naredne godine biti ponovo dostupni preko GigsTix servisa.

Pročitajte o drugom izdanju Festivala u 2023. godini na ovom linku

Osetite kako ritmovi Latinske Amerike, Afrike, Evrope i Balkana pulsiraju vašim telom!

Koncert na otvaranju festivala 2023. godine

Pohađajte radionice svetskih majstora:
Max Pollak,
Anna Llombart i
Ben Schuetz
i domaćih umetnika,
Marka Dinjaškog i Ane Vrbaški,
Alice in WonderBand.

Gosti iznenađenja: Elena Hristova i Baklava

Program festivala Novi balkanski ritam

Spojite ples, stvaranje muzike, pokret i pevanje u jedno

Na festivalu Novi balkanski ritam imaćete priliku da učestvujete u dvanaest radionica internacionalnih umetnika. Ako imate obaveze u toku radne nedelje, ovaj vikend paket radionica je idealan za vas i najpovoljniji na festivalu.

Ako imate smeštaj u blizini i želite samo da dođete na radionce u toku festivala, ovaj paket je za vas. Pridružite nam se na 12 radionica u toku tri dana festivala, od 25. do 27. avgusta.

Paket ne obuhvata smeštaj, niti hranu.

Ako pored radionica u toku vikenda želite da obezbedite i smeštaj i hranu u toku tri dana, odlučite se za Vikend paket. Sarađujemo sa hostelom eko centra Radulovački i gostionom Kod četiri lava. Garantujemo vam da je odnos cena i kvalitet najbolji mogući.

12 radionica tokom tri festivalska dana i smeštaj i hrana, ceo paket je pun paket!

Gosti iznenađenja:
Elena Hristova i Baklava
(Skoplje)

Elena Hristova je pevačica, muzičarka, kompozitorka, istraživačica, dokumentarista i edukator.

U svetu muzike sveta (world music) poznata je, kako po svom bendu Baklava, tako i po projektima Bioscopia, Bistri Vodi, Backyard jazz orchestra i saradnjama sa brojnim muzičarima po celom svetu. Osim u Skoplju, živi i radi u Istanbulu i godinama je bila pevačica benda BaBa ZuLa. Istraživanje tradicije i tradicionalne muzike pretočila je u muziku i dokumentarne filmove.

Elena će održati radionicu pevanja na festivalu. Pripremila je nekoliko tradicionalnih makedonskih pesama koji imaju složene neparne egzotične ritmove. To je dragocen materijal, izobilje zanosnih ritmova, kojima ćemo improvizovati, stvarajući magičnu muzičko telesnu igru.

Maks Polak (Njujork)

Maks je step plesač, telesni perkusionista, pevač, koreograf, dobitnik nagrada Hufer i Flobert, spaja afro–kubansku, austrijsku i američku tradiciju, nastupa sa simfonijskim i kamernim orkestrima širom sveta. Maks Polak je jedna od najcenjenijih ličnosti današnjice u svetu perkusivnog plesa i world music žanra.

O Maksu Polaku piše Vikipedija, a njegov lik se nalazi na poštanskim markama u SAD, u slavu step plesa kao autohtonog američkog umetničkog oblika.


O svom načinu podučavanja kaže: „Povezujem polaznike sa njihovim muzičkim idejama, olakšavajući im da savladaju veštinu izraza i povezivanja stopala, nogu, ruku i tela. Svi imaju muziku u duši, svi imaju muzičke ideje. U većini slučajeva, problem je što misle da nemaju muziku u sebi, ali imaju je. Važno je samo biti strpljiv i pronaći prava “vrata” koja treba otvoriti da bi se osoba oslobodila i izrazila.

Ana Ljombart (Barselona)

Ana je plesačica, koreografkinja, plesni pedagog. Bavi se telesnim perkusijama i step plesom.

Spaja tradicionalnu špansku umetnost i savremen umetnički izraz.

Vodi umetničku grupu Vudbits.


O radionicama koje će voditi kaže: „Ko god želi da nauči o ritmičkom aspektu plesa može da pohađa radionice. Ko god želi da se kreće i bude svestan muzike, unutrašnjeg ritma na zaigran, ali ozbiljan način. Ko god želi da ima izazov da uči od sebe, za sebe i o sebi.

Ben Šic (Hamburg)

Ben je profesionalni bubnjar, koji je stekao obrazovanje u rodnom Hanoveru. Kao svestran instrumentalista, nastupao je u velikim bendovima, džez orkestrima, latino bendovima, rok i pop grupama i klasičnom orkestrima.

Zatim je otkrio telesnu muziku i uvrstio je u svoj izraz. Od 2015. godine organizuje festival „Bodi ritam“ u Hamburgu. Nastupa i vodi radionice u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Austriji, Grčkoj, Argentini i Kini.


O svom radu kaže: „Kada stvaram ritam, uglavnom čujem ritmičke modele koje prenosim na telo. Moja polazna tačka je zvuk, a ne pokret. Kasnije razmišljam o tome kako da unesem pokret. Volim “gruv”. To je polazna tačka kada stvaram muziku: treba da bude groovy i da pokreće.

Tri radionice koje će voditi na festivalu su Kombinacija ritmova iz Perua i Brazila sa afričkim korenima, Argentinski čakarera ritam u telu i Improvizacija: telo i glas.

Ana Vrbaški i Marko Dinjaški (Sremski Karlovci)

Na radionicama na festivalu obrađuju neparne ritmove i pesme sa Balkana. Oni su duboko su ukorenjeni u muzičkoj tradiciji zemalja sa ovog područja.

Jedini su u ovom delu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umetnosti – spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu veštinu telesnih perkusija.

Alice in WonderBand je životni projekat čije jezgro čine muzičari Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su već 24 godine partneri kako na sceni tako i u životu, što daje novu dimenziju njihovom prisustvu i odnosu na sceni. Svoje projekte realizuju kao Udruženje građana Otvoreni krug Novi Sad.


Sremski Karlovci su predivan gradić kraj Dunava, smešten između Novog Sada i Beograda. Duga tradicija gajenja pčela i proizvodnje meda, kao i gajenje vinove loze i proizvodnje vina i rakije, čine ih turističkom destinacijom za koju se mnogi rado odlučuju.

Zbog duge istorije i kulturnih spomenika, Karlovci su nezaobilazno mesto za sve koje interesuje kulturni turizam. Blizina Fruške gore i Dunava su neodoljivi za ljubitelje prirode.

Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci je partner festivala Novi balkanski ritam.

Smeštaj i hrana: Ekološki centar Radulovački i gostiona Kod 4 lava, Sremski Karlovci
Partneri: Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci, Pokret gorana Vojvodine, Vinarija Veritas Sremski Karlovci, Faros Lumen, SOŠO Milan Petrović Novi Sad, 9Design, MrV production, GigsTix, Grad Novi Sad, Gradska uprava za kulturu

Obratite nam se za sve informacije.