Uživajte u telesnoj muzici i spajanju svetskih kulturnih baština na festivalu telesne muzike u Srbiji i regionu Novi balkanski ritam u predivnom ambijentu Sremskih Karlovaca.

Pročitajte o rezidenciji, radionicama i nastupima na našem sajtu!

Drugo izdanje u 2023. godini će biti u avgustu. Očekujte i crowdfunding kampanju.
Više informacija uskoro!

Dokumentarac o prvom festivalu po radijskoj emisiji Motions creating emotions

Pohađajte radionice svetskih majstora kao što su Max Pollak, Anna Llombart i Ben Schuetz i domaćih, Marka Dinjaškog i Ane VrbaškiAlice in WonderBand. Osetite kako ritmovi Latinske Amerike, Afrike, Evrope i Balkana pulsiraju vašim telom!

Program: prvi festival Novi balkanski ritam 2022. godine


Spojite ples, stvaranje muzike, pokret i pevanje u jedno

Maks Polak (SAD/Austrija) – step plesač, telesni perkusionista, pevač, koreograf, dobitnik nagrada Hufer i Flobert, spaja afro–kubansku, austrijsku i američku tradiciju, nastupa sa simfonijskim i kamernim orkestrima širom sveta. Maks Polak je jedna od najcenjenijih ličnosti današnjice u svetu perkusivnog plesa i world music žanra. O Maksu Polaku piše Vikipedija, a njegov lik se nalazi na poštanskim markama u SAD, u slavu step plesa kao autohtonog američkog umetničkog oblika.

Radionica koju ćete pohađati zove se Ritmičko putovanje sa Maksom. Samba Do Barba je kompozicija Maksa Polaka posvećena sećanju na Fernanda Barbu, muzičkog genija, pionira telesne muzike i osnivača kultnog ansambla Barbatuks. Kao i sva Maksova dela, i ovo delo je spoj ralčitih uticaja, zvukova, ritmova i pokreta inspirisanih tradicijama Brazila, Zapadne Afrike, Balkana, SAD i Evrope, posebno Maksove rodne Austrije. 

Proces učenja pojedinih delova i istraživanja njihovog tradicionalnog porekla pruža fascinantan uvid u raznolikost inspiracija. Glavni cilj radonice je duboko pozitivno emotivno iskustvo kroz zajedničko stvaranje muzike i plesa. U radu proslavljamo okupljanje otvorenih umova i međusobnu podršku u učenju jednih o drugima.

Ben Šic (Nemačka) – Otkrijte raznovrsne stilove i ritmove koje Buenos Ajres, Njujork Južne Amerike, može da ponudi, pored tanga, na Benovoj radionici Ritmovi Argentine i Perua.

O svom muzičkom iskustvu u Južnoj Americi Ben kaže:
Od mog prvog putovanja u Južnu Ameriku 2014. godine, zaintrigirala me je bogata muzička kultura. Preko prijatelja u Argentini, Brazilu, Čileu i Urugvaju brzo sam stekao uvid u različite stilove, tradicije i ritmove. Nisam očekivao ništa drugačije od Brazila, pošto su ritmovi Brazila dobro poznati u Evropi. Ali kada sam došao u Argentinu, najviše sam se iznenadio kada sam otkrio mnoštvo drugih stilova. Jedan od ritmova je i chacarera, mešavina afričkih 6/8 i evropskih 3/4.

Naučićete ritmove i pesme sa argentinskim i afro-peruanskim korenima. Muzičke igre i vežbe će zaokružiti radionicu. Upoznaćemo nove instrumente za improvizaciju i osmisliti zajednički nastup.

Ana Ljombart (Španija) vodi radionicu Upoznajte pirinejske ritmove: sorteao i agechao. Širom Španije i Portugala postoji nekoliko narodnih igara i pesama koje oblikuju način na koji se sviraju udarački instrumenti.

U tradiciji su se često koristili kuhinjski alati, poput tiganja, avana i tučka (almirez) ili vrlo jednostavni, ručno pravljeni, bubnjevi poput pandero cuadrado (kvadratni bubanj iz malog sela zvanog Penaparda u Salamanki).

U saradnji sa Alesom Tobiasom, vođom pirinejskog ritmičkog orkestra Koetus, Ana je kreirala ovu radionicu kako bi otelotvorila dva najzastupljenija ritma iz ovog kultnog seoceta: agechao i sorteao. Savremeni perkusivni ples koji ćemo naučiti odaje počast pirinejskoj ritmičkoj tradiciji.

Ana Vrbaški i Marko Dinjaški vodiće radionicu Nepravilni ritmovi Balkana. Neparni ritmovi pesama sa Balkana duboko su ukorenjeni u muzičkoj tradiciji svih zemalja sa ovog područja.

Na radionicama ćemo naučiti dve pesme, jednu sa severa, a drugu sa juga. Pesma Dodole se vezuje za predhrišćansku tradiciju Slovena, a mi ćemo obraditi njenu varijantu iz Banata. Veoma popularna makedonska pesma Jovano, Jovanke predstavlja najpoznatiji ritam sa Balkana, 7/8. Pokret koji spaja muziku i ples je ukorenjen u ritmičkim obrascima i prirodno proizlazi iz udaraca stopalom o pod. Koreografije su podsetnik o važnosti razvoja društva u odnosu na ekologiju i održivost, ističući duboku vezu prirode i tradicije i nasleđa.

4. Body Rhythm festival u Hamburgu
Intervju sa Maksom Polakom
Play your body, festivalska pesma, Body Rhythm festival
Video snimak sa umetničke rezidencije
Max Pollak, nastup „Sve u jednom“
Anna Llombart, nastup sa grupom
Max Pollak, dokumentarni video

Sremski Karlovci su predivan gradić kraj Dunava, smešten između Novog Sada i Beograda. Duga tradicija gajenja pčela i proizvodnje meda, kao i gajenje vinove loze i proizvodnje vina i rakije, čine ih turističkom destinacijom za koju se mnogi rado odlučuju. Zbog duge istorije i kulturnih spomenika, Karlovci su nezaobilazno mesto za sve koje interesuje kulturni turizam. Blizina Fruške gore i Dunava su neodoljivi za ljubitelje prirode.

Kratak video sa radionice u Samoboru, februar 2022. godine
Koncert AWb, Karusel festival, Čačak, 2021. godine

Pakete po promotivnim cenama ste mogli da kupite preko kampanje za prikupljanje sredstava za osnivanje festivala Novi balkanski ritam. Kampanja je uspešno završena. Pogledajte na sajtu Dobri Dabar.