Edukacije za pedagoge u radu sa decom – tehnika telesne muzike

Velik deo rada našeg udruženja Otvoreni krug Novi Sad fokusiran je na primenu tehnika telesne muzike i telesnih perkusija u svakodnevnoj praksi pedagoga u osnovnim školama u Srbiji i regionu: učiteljica i učitelja, nastavnika srpskog/maternjeg jezika, muzičke i fizičke kulture. Predstavićemo vam neke od programa koje smo realizovali krajem prošle i početkom 2022. godine i najaviti programe koji nas očekuju u ovoj godini.

Edukaciju Osnove i primena tehnike telesne muzike u storytelling-u za pedagoge smo realizovali u saradnji sa Siniše Glavaševića u Vukovaru u četiri radionice. Na prvoj smo se upoznali sa tehnikom telesnih perkusija i telesne muzike, tema druge radionice je bila Koreografije za telesnu muziku i tehnike za uključivanje đaka, treće Telesna muzika i storytelling, a na četvrtoj je tema bila Kombinacija kamišibaj ili neke druge storytelling tehnike sa tehnikom telesne muzike.

Pročitajte članak koji smo napisali nakon prve radionice.

Ovom edukacijom sam više nego zadovoljna i osećam se počašćeno što sam imala priliku da učestvujem. Puno znanja ste nam pružili, primenjivo je u potpunosti, a na meni je da se oslobodim i vežbam zajedno sa svojom decom. Od onoga što sam (ili nisam) naučila, mnogo je vrednije ono što sam i kako sam se osećala nakon svake radionice. Optimizam, radost i ljubav prema muzici, drugačiji doživljaj muzike i divni Ana i Marko će uvek biti asocijacija na ovu edukaciju. Hvala što postojite!

Ukoliko vas zanima da istu ili sličnu edukaciju održimo i u vašoj školi, kontaktirajte nas.

Veoma sam zadovoljna. Predavači su vedri, pozitivni, strpljivi, veoma stručni i kreativni. Samo reči hvale, u svakom slučaju treba nastojati da što više ljudi sazna za ovaj način rada.

Razgovor sa stručnjacima, LOTREC centar, Zrenjanin

Ovo onlajn predavanje – radionica realizovano je krajem 2021. godine u saradnji sa LOTREC centrom Zrenjanin i udruženjima CEKOM i BAZAART. Razgovor je moderirala Daliborka Putić Berarov, a u razgovoru su učestvovali pedagozi iz OŠ Vuk Karadžić iz Zrenjanina.

U septembru su isti pedagozi imali prilike da dovedu decu na koncert Stonogica brojalica u Kulturnom centru Zrenjanina. Koncert je u isto vreme bio i radionica telesne muzike, a Susret sa stručnjacima je logičan sledeći korak u upoznavanju pedagoga sa telesnom muzikom, kao i pomoć u primeni tehnike u nastavi.

Buduće edukacije i seminari u 2022. godini

U junu očekujemo rezultate konkursa ZUOV-a, gde smo sa našim parterom, Ekološkom predškolskom ustanovom Stonogica iz Sremske Mitrovice predali na akreditaciju seminar Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta. Seminar će trajati dva dana, nakon čega će biti potrebno da učesnici osmisle i primene vežbe sa seminara u ustanovi u kojoj rade. Ukupno trajanje seminara će biti 24 sata (3 x 8 h), a tome će biti jednak i broj bodova koje će ostvariti učesnici nakon obuke.

Ukoliko vas zanima da ovu ili neku drugu formu edukacije održimo i u vašoj ustanovi, kontaktirajte nas.