Stonogica brojalica – oktobarska premijera

Ovog oktobra očekuje nas televizijska premijera deset novih pesama emisije programa za decu i mlade RTV Vojvodine Stonogica brojalica. Od pesama o svemiru i vanzemaljcima, do pesmama o starijoj sestri ili simpatiji iz vrtića, veže ih ista spona. Sve tekstove su smislila deca ili vaspitačice u radu sa njima. Ovo je nastavak projekta na kojem smo imali sreće da sarađujemo. Ideja je stvoriti telesnu muziku za decu na više načina: muziku koju će slušati, ali i pojednostavljene koreografije koje će moći uz muziku da izvode i deca. Naša nadgradnja je seminar za pedagoge.

Stvaranje knjige Stonogica brojalica

Inicijativa je počela od direktorice PU Stonogica i vaspitačice koja radi sa predškolskom grupom, Vesne Stanimirović. U radu sa decom predškolskog uzrasta je primetila da većina dece imaju neke probleme u govoru. Rad je počeo kroz senzitiviranje dece na zvuke iz prirode, zvuke različitih instrumenata, pesme za decu i klasičnu muziku.

Po preporuci logopeda su sa decom izvodili brojalice iz narodnog stvaralaštva, uz tapšanje i praćenje ritma. Kada su počeli da ponavljaju iste pesme, deca su izgubila interesovanje. Zato su se odlučili da stvore nove tekstove. Deca su ih ilustrovala, a gradska biblioteka Gligorije Vozarević iz Sremske Mitrovice objavila kao knjigu dečijeg stvaralaštva.

U sledećem koraku smo se uključili. Ekipa koja je realizovala emisije Stonogice brojalice je: Eva Bokan, urednica redakcije za decu i mlade TV Vojvodine i tim grafike TV Vojvodine (Robert Kliban, Nemanja Radovanović, Marija Brkić). Tim Alice in WonderBand su Višnja Obradović, koja je osmislila koreografije i Marko Dinjaški i Ana Vrbaški, koji su muziku komponovali, uradili aranžmane za telesne perkusijie, snimili pesme i izveli koreografije. Ekipa koja je pesme realizovala u studiju Radio Novog Sada su Darko Varga i Marko Čokulov. Sjajne frizure su delo uvek prisutnog Budislava Vlajkova iz frizerskog studija Beastic u Novom Sadu.

Nove sadržaje redakcije programa za decu i mlade možete pratiti i na njihovoj Fejsbuk stranici Dobro jutro, lenjivci.

Sedam slova

Inspirisani pesmom Ramba Amadeusa, stvorili smo kompoziciju sa nepravilnom ritmičkom podelom. Sedam slova, sedam jedinica brojanja. Nije komplikovano.

A, b, v, g, d, đ, e
Sedam slova napisao Jova
A, b, v, g, d, đ, e
Naučio je baš sve

Jedan pas

Priča o malom psu, o strahu od nepoznatog, ali i o mogućem rešenju konflikta. Strah od životinja nas sprečava da uživamo u njihovom društvu.

Jedan mali pas
Trči oko nas
Ja mu kažem: Beži!
On na mene reži

Osam ovaca

Inspirisani muzikom ruske „Petorke“ komponovali smo ovu pesmu o ovcama i maci.

Osam ovaca
Izbrojala maca
Be, be, be, be
A sad broji zvezde
Koje nebom jezde
Mjau, mjau, mjau, mjau

Biće iz svemira

Šta je hrabrost, a šta strah? Da li su hrabri oni koji strah ne osećaju ili oni koji ga prevladaju? Koja je emocija koju osećamo kada se susretnemo sa nepoznatim? Na sva ova pitanja daje vrlo kratak i jasan odgovor pesma Biće iz svemira.

Iz svemira biće
Došlo je do Miće
Ne plaši se Mića njega
Ali, ipak…
Brzo bega!

Leteći tanjir

Deca koja uče o svemiru i razmišljaju o vanzemaljskom životu. Da li je to suviše ozbiljno pitanje za vrtićki uzrast? Način na koji je tema obrađena u pesmi nam daje do znanja da su deca ovog uzrasta pravi stručnjaci.

Nebom tanjir leti
I veselo svetli
U njemu su čudna bića
Žure do vrtića.

Slon i zeka

Pesma o drugarstvu i sticanju drugova. O tome da se drugarstvo lako uspostavlja i gradi – velikodušnošću. Kuriozitet je stalna promena u ritmičkoj podeli. Pesmu smo komponovali prateći ritam reči.

U jednoga slona ukusna bombona
Slatka i lepa kao šargarepa
Čuo to zeka, pa gladan čeka
Hoće on slonu da otme bombonu

Slon je bio dobar drug
Pa obiš’o jedan krug
Doneo slatkiša
Za zeku i miša

Boki

Pravi izazov danas je kako naučiti decu da se hrane zdravo. U ovoj dilemi se nalazi i jedna mama Tanja i njen dečak Boki.

Naš drugar Boki
Mnogo voli Smoki
A mama Tanja hoće
Da on jede voće
A tvoja mama hoće
Da ti jedeš voće
Jer svaka mama hoće
Da ti jedeš voće

Sneško Smeško

Ledeni dah zime i njenu atmosferu smo težili da dočaramo pesmom o snešku koji se zove Smeško.

Beli smeško zvani Smeško
Kapu ima, jer je zima
I šal beli, osmeh smeli,
Crven nos, jer je bos

A crne dugmiće
Dobiće od Miće!

Moja sestra

Nesuglasice među braćom i sestrama su uobičajena stvar. Najdragocenija je – ljubav.

Moja sestra Mina
Nije uvek fina
Stalno diže frku
Bežim ja u trku

Al’ mnogo je volim ja
Neka ceo svet to zna!

Una

Pesma u kojoj smo se još jednom osvrnuli na pedesete i rock’n’roll. Sećate li se detinjstva i slanja buba mare da dovede goste?

Una, Una, Una
U vrtiću Unica
Una, Una, Una
Na njoj mala bubica
Poljubila cvet
Pa ode u svet
Una, Una, Una

Sve do sada snimljene pesme možete naći na Jutjub kanalu redakcije za decu i mlade Dobro jutro, lenjivci. Premijerno emitovanje počinje početkom oktobra u programu RTV Vojvodina.
Pratite naše onlajn radionice Detlići!