Brojalice i telesna muzika u razvoju govora predškolskog deteta

Pozivamo vas na vebinar

Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta

Naučite da pokrenete, motivišete i podučite decu kroz igru! Vebinar Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju predškolskog deteta nudi vam kombinovana znanja iz polja obrazovanja, pedagogije i umetnosti.

Brojalice su izuzetno važno sredstvo u razvoju govora kod predškolske dece, jer razvijaju interes za stvaralaštvo, osećaj za ritam, socijalnu svest i motoričke sposobnosti.
Telesna muzika je inovativna tehnika koja spaja ritmički pokret i pevanje i tako razvija motoričke i psiho-fizičke sposobnosti (koncentraciju, pažnju, pamćenje, koordinaciju i sinhronizaciju pokreta, osećaj za telo u prostoru), prirodno, muzičke sposobnosti (osećaj za melodiju i ritam, poboljšanje reprodukcije muzičkih fraza), jača komunikacione veštine, veštine predstavljanja i samopouzdanje.

Naredni vebinar „Brojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta“ će se održati onlajn 27. novembra 2021. godine. Takođe smo otvoreni za termine za organizaciju stručnog skupa ili seminara uživo, pa nas slobodno kontaktirajte.

Neki od predavača su i saradnici na inovativnom projektu Stonogica brojalica koji je realizovan u produkciji Redakcije za decu i mlade TV Vojvodine. EPU Stonogica je objavila knjigu brojalica, čije tekstove su pisala deca, polaznici vrtića, uz pomoć vaspitačica, a sve je vodila direktorica ustanove, Vesna Stanimirović. Brojalice su koristili kao vežbe za razvoj govora i muzikalnosti. Članovi UG Otvoreni krug Novi Sad, Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, su komponovali muziku za pesme i osmislili aranžman za telesne perkusije, a zatim ih i izveli i snimili. Koreografije je osmislila glumica Srpskog narodnog pozorišta Višnja Obradović.

Cilj vebinara je razvijanje praktičnih veština i svesti o važnosti govora u predškolskom uzrastu i podsticanje razvoja govora, kao i negovanje glasovne kulture. Na skupu ćemo naučiti osnove inovativne tehnike telesnih perkusija i telesne muzike i prikazati primer dobre prakse: saradnju PU Stonogica sa RTV Vojvodina i realizaciju muzičkog serijala Stonogica brojalica. Članovi UG Otvoreni krug Novi Sad su realizatori i autori onlajn radionica za decu Detlići.

Učesnici stručnog skupa će, sem predavanja, imati prilike da se oprobaju i u grupnom praktičnom radu na osmišljavanju brojalica i telesnih perkusija, stvarajući originalne tapšalice koje mogu koristiti u svojoj praksi.

Sem vaspitačima i stručnim saradnicima u predškolskom radu, preporučujemo ovaj vebinar i učiteljicama i učiteljima, kao i nastavnicama i nastavnicima, koji imaju obrazovnu praksu sa decom nižih razreda osnovne škole.

Deo brojalica i ilustracija iz knjige Stonogica brojalica

Iskustva učesnika

Hvala vam puno na ovom fantastičnom vebinaru. Nakon puno, puno godina rada u mješovitoj vrtićkoj skupini s pojačanim glazbenim sadržajima konačno nešto na razumljivom jeziku jasno i konkretno. Ovo je i potvrda da je ono što radim tolike godine na dobrom putu i korisno za djecu!
Odgojiteljica iz Zagreba, mešovita uzrasna grupa od 3 do 7 godina

Izuzetno dobro organizovan vebinar. Spoj teorije i prakse, spoj svih nas sa različitih strana…. Divno iskustvo kroz rad u grupi. Profesionalno i inspirativno.
Direktorica vrtića, Irig

Sjajan seminar koji pokazuje vaspitačima i učiteljima kako na zanimljiv način poprave KULTURU GOVORA. Povezati pokret, muziku  govor je tako prirodno… zato je i efikasno i zanimljivo. Sigurno ću koristiti materijal i savete već u ponedeljak.
Učiteljica iz Novog Sada

Hvala! Jedan od seminara koji se pamte. Napunili ste nas pozitivnom energijom koju ćemo još dugo crpiti.
Učiteljica iz Herceg Novog

Hvala cijelom timu koji je radio na ovom vebinaru. Vrlo je lijepo napravljen, kombinacija znanstvenih spoznaja s praktičnim iskustvima. Bit će dobar izvor ideja za rad, te ga je moguće prilagoditi raznim skupinama i sposobnostima djece.
Viša medicinska sestra, edukacijski rehabilitator iz Zagreba

Seminar je bio odličan, pun praktičnih i korisnih informacija, zabavan i otvoren. Hvala vam još jednom na vašem trudu i entuzijazmu kojeg širite među odgajateljima. Treba nam svima više takvih seminara i skupova. Veselim se da ćemo još takvih zajedničkih susreta ponoviti.
Glazbeni pedagog, profesorica na Učiteljskom fakultetu u Rijeci

Radim svakodnevno sa decom i, pretpostavljam kao i svima, desi mi se da upadnem u rutinu. Ovo je bila injekcija protiv toga i ideje za nove aktivnosti samo naviru. Inspirativno!
Master defektolog iz Beograda, mešovita uzrasna grupa od 18 meseci i stariji

Hvala vam na svemu lepom što ste nam pripremili i na savršenoj organizaciji. Po meni, prvi seminar gde su teorija i praksa usklađeni, odnosno u pravoj meri zastupljeni. Teorijski deo kratak, jasan, ali i za nas koji smo ga već prošli radeći svoj posao, napravili tako da ga iz drugog ugla sagledamo, pa je i bio zanimljiv. Takođe, svaka čast na praktičnom delu, zato što ste jako puno sadržaja pripremili za minimum vremena i što ste se trudili da ga u potpunosti razumemo. Stvarno sve konkretno dato bez mnogo suvišne filozofije. Pozitivna energija je takođe neizostavni deo vebinara… Baš je bilo opušteno i zabavno. Hvala i što ste pozvali da proverite da li sam sve razumela oko toga kako da se priključim vebinaru. Imate od mene sve pohvale i preporuke. Samo napred, sjajna ekipo!
Vaspitačica, Novi Sad

Snimanje prvih emisija Stonogica brojalica, fotografije Robert Kliban i Eva Bokan

Prvi vebinar je inspirisao vaspitačicu i pesnikinju iz Sombora, Biserku Matijević, jednu od učesnica, da napiše Ep o vebinaru – svoje iskustvo.

EP O VEBINARU
(Ili: kako junački savladati napad panike)

U godine neke zašla,
Al’ vebinar ovaj našla!
Želja vuče, srce tuče,
Kompjuteri baš me muče!

Draga Ana meni daje
Te muzičke sadržaje!
I – uz mnogo muke, dreke,
Savladam ja prepreke…

Kako li ću da se snađem,
Vebinarce da pronađem?
Treba mi „mejl“, „Zum“, „link“,
Posle toga – samo klik!

U meni se javlja nemir,
Uzbuni se ceo svemir.
Pitanjima smaram Anu…
I, subota, evo, svanu!

A u petak…
Ekran gledam, kao tele,
Duvam, uzdišem i sikćem,
Kažiprstom slike mičem,
Instaliram, pišem, klikćem…

Zamalo ću ja sopranom
Da probijem zvučni zid,
Jer – porukom ovom stranom
Kaže: šifra „invalid“!

Čarolije ne znam kao
Taj čarobnjak neki, Oz,
Ali, rado sad bih tablet
Da izbacim kroz „windows“!

Mnogo lakše je da shvatim
„P“, „bu“, „tap“, „š“, „pljes“ i „bum“,
Nego: da li taj „leave“ znači ono:
„Leave Zoom“ – or – „leave room“!

Epilog
Ali, stara mudrost kaže:
„Isplati se, ko se trudi“
A muzički izraz traže
Stvarno – neki dobri ljudi!

Muzičari, stihotvorci,
Kreativci, vrli svet…
I, zbog takvih, ponovo ću
U muke – kroz internet!

Sve informacije o vebinaru možete naći na ovom linku.

Dobro došli!