Hleb naš nasušni

objavljeno u Recepti

Naš odnos sa hlebom je dug i komplikovan. Prvo smo, kao i sva deca, jeli beli hleb iz samopopsluge, pa smo povremeno jeli polubeli ili crni, jer su ukućani primećivali da je duže svež. Onda smo počeli da mesimo svoj hleb i peciva, kada smo dobili decu i preselili se u prirodu. Prvo od belog pšeničnog brašna ili smo mešali sa crnim brašnom, graham brašnom, ali kupljenim u supermarketu od velikih vojvođanskih proizvođača. Onda smo promenili način ishrane, pa smo hleb izbegavali, ali se ovek švercao kao štapići ili pločice ili slično. Tad smo odlučili da budemo iskreni i da priznamo da ne možemo bez hleba nam nasušnog i počeli smo sami da ga pravimo.

Odlučili smo se za beskvasni hleb, jer je bilo puno kontroverzi oko kvasca. I počeli smo da kupujemo brašno od malih, domaćih proizvođača. Što i vama želimo! Brašno koje smo koristili ovaj put je odličnog kvaliteta, kao i hleb.

Soda bikarbona je korišćena od davnina kao prašak za pecivo. Anina mama ima recept stariji od 100 godina za medenjake u kojem se koristi svinjska mast ? i soda bikarbona. Medenjaci narastu dva puta. Zato, ne nasedajte na reklame, prašak za pecivo vam ne treba.

Varijanta koju vam nudimo za završetak doručka je domaći kikiriki puter, med od malih proizvođača iz Sremskih Karlovaca i par šumskih jagoda.

Znate li da smo snimali za ARTE televiziju? Pročitajte više o emisiji Zu Tisch koji smo snimili u maju.

Pogledajte i druge recepte koje vam nudimo.

Domaći hleb od speltinog brašna

650 gr brašna od spelte
400 gr (izvorske) vode
1 kašikica sode bikarbone
50 gr mlevenog rogača
1 kašikica soli
1 dl maslinovog ulja
1 jaje ili laneno brašno
1 kašikica meda

Izmešati prvo brašno, rogač, sodu bikarbonu i so, dodati vodu pomešanu sa medom, promešati varjačom u homogenu smesu. Zatim dodati ulje i jaje i promešati opet. Ako volite, mesite rukama, to hlebu daje poseban ukus!

Ukoliko želite vegansku varijantu hleba, umesto jaja dodajte laneno brašno. Rogač već pomaže da se hleb ne raspada, a laneno brašno će ga dodatno spojiti.

Pleh ili namažite uljem i pospite brašnom, ili koristite papir za pečenje. Mi smo u potrazi za rešenjem koje isključuje upotrebu papira, javićemo vam kada ga nađemo. Pecite oko 20 minuta – Marko testo razvuče da bude debljine prsta i ono naraste za još toliko. Pečemo ga u gasnoj rerni na oko 220 stepeni.

Prijatno!