Projekat „Ritam tela – Telesna muzika u pozorištu“

Program “Ritam tela – telesna muzika u pozorištu” je projekat CEKOM-a iz Zrenjanina, u saradnji sa UG „Otvoreni krug Novi Sad“, a u okviru festivala NKSS „Na sopstveni pogon“. Festival je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Program “Ritam tela – telesna muzika u pozorištu” ima za cilj stvaranje tri kompozicije sa ekološkom tematikom. Tekstove piše i izvodi grupa mladih autora članova CEKOM-a, a za kompoziciju i aranžman telesnih perkusija su zaduženi Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, članovi UG “Otvoreni krug Novi Sad”. U kompozicijama će biti korišćena inovativna muzičko – izvođačka tehnika telesne muzike i telesnih perkusija. Kroz seriju onlajn radionica izvođači će naučiti da pevaju, izvode koreografiju i telesne perkusije za svaku od pesama, a takođe će snimiti i muzičke matrice sa instrumentima, koje će pratiti izvođenje u predstavi.

Kompozicije će biti prezentovane na društvenim mrežama 15. oktobra.

CEKOM – Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju je počeo sa radom 2000. godine sa idejom alternativnog pristupa vaspitanju i obrazovanju dece i mladih, postojećim institucionalizovanim programima. Osnovni cilj u radu je doprinos formiranju zdrave, kreativne i slobodne ličnosti dece i mladih. Rad se odvija kroz besplatne radionice, koje se formiraju u odnosu na uzrast i interesovanja (dramska, likovna, muzička, fotografska, radionica animiranog filma, ekološka, dečija igraonica, radionica za pokret i ples, kulturu govora, bolju komunikaciju i toleranciju, za strip, novinarska…). Moderatori radionica su stručni ljudi različitih profila, obrazovanja i starosne dobi, sa iskustvom u radu sa decom i mladima, edukovani za rad u stvaralačkim radionicama. Takođe, tu je i veliki broj saradnika koji se uključuju po potrebi. Najznačajnije je da je u ovakav rad uključen veliki broj dece i mladih (od predškolskog do studentskog uzrasta, pa i stariji) kao i osobe sa inavaliditetom. Prilikom prijema na radionice ne vrši se nikakva selekcija učesnika. CEKOM je od osnivanja do danas, dobio veliki broj priznanja i nagrada (pokrajinskih, republičkih i međunarodnih).

Udruženje građana “Otvoreni krug Novi Sad” radi na primeni objedinjenih pozorišnih i muzičkih praksi.

Članovi udruženja se bave tehnikom telesnih perkusija (engl. body percussion), kao izvođači (predstava “Кis”, koncert “Rikataka, novi balkanski ritam”) i kao edukatori i pedagozi (radionice “Telo kao instrument”, ”Detlići”).

Organizacija je osnovana u septembru 2015. godine i od tada kontinuirano održavaju radionice tehnike telesnih perkusija „Telo kao instrument“ u zemlji i inostranstvu (Italija, Nemačka, Turska, Mađarska, Crna Gora, Hrvatska) sa različitim ciljnim grupama: deca, mladi, deca i mladi sa smetnjama u razvoju, deca i mladi iz socijalno ugroženih grupa, odrasli. Кao edukatori ostvarili su saradnju sa “Кotorskim festivalom pozorišta za decu”, Кulturnim centrom “Nikola Đurković” (Кotor), Gete institutom (Istanbul, Turska), “OPENS” Omladinska prestonica kulture (Novi Sad), festivalima “Piano siti Novi Sad”, “Festival ekološkog pozorišta za decu” (Bačka Palanka), “Mauntin mjuzik fest” (Divčibare), “Art trema fest Ruma”, Fondacijom “Danilo Кiš” (Subotica) i mnogim drugima.

Podeli
Objavljeno u Muzika, Teatar, Telo kao instrument i označeno , , , , , , , , , , , , , , , , , .