Rezidencija u Poljskoj – Culture Moves Europe

U martu smo bili na rezidenciji u plesnom pozorištu Rozbark u Bitomu (Poljska) uz podršku Culture Moves Europe programa. Nakon 13 dana proba sa studentima Akademije pozorišne umetnosti iz Krakova (odsek za plesno pozorište u Bitomu), i lokalnim muzičarima, pevačima i igračima iz zajednice Rozbark teatra izveli smo Bytom and Novi Sad: Mirror with sound, muzičku plesnu predstavu.

Pogledajte trejler! Tradicionalne pesme Šlezije i Vojvodine susreću se u igri i pokretu, pričajući priče o životu, ratu, ljubavi, sreći i zajednici. Napravili smo nešto novo sa divnom grupom umetnika. I nadamo se da ćemo nastaviti sa radom! Svakako 28. maja, kada ćemo još jednom izvesti predstavu u Teatru Rozbark.

Ovo delo je stvoreno uz finansijsku pomoć Evropske unije. Stavovi izraženi u ovom dokumentu ni na koji način ne odražavaju zvanično mišljenje Evropske unije. Rezidencija je realizovana kroz program Culture Moves Europe.


Takođe smo imali priliku da vodimo radionice za decu u muzičkoj školi Frederik Šopen u Bitomu. Ovo je izvanredna škola za talente, gde deca dobijaju puno obrazovanje sa akcentom na muziku.

Još jedna radionica, za srednjoškolce iz Katovica, odigrala se u pozorištu Rozbark. Predstavili smo Vojvodinu, severni region Srbije, kao i Balkan. Na kratkom predavanju smo govorili o Fruškoj gori, Novom Sadu, sličnostima i razlikama Šlezije i Vojvodine, dotakli se istraživanja i materijala koje smo spremali za rezidenciju. Bio je to idealan trenutak da izvedemo neke od pesama sa našeg koncerta. TVP3 iz Katovica snimio je kratku reportažu u emisiji Idemo u pozorište.

Kada smo već u pozorištu, zašto da ne izvedemo pozorišnu predstavu? Tako smo i uradili! Komični mjuzikl Kiss pronašao je put do srca publike i dve večeri smo imali punu salu.

Nije iznenađujuće što se vraćamo u Poljsku krajem maja. Koncert ćemo ponovo izvesti u pozorištu Rozbark i voditi dvodnevnu radionicu telesne muzike sa Balkana u Krakovu u prostoru Kontakt. Više informacija potražite ovde.