Telesna muzika u junu

Leto stiže, mravići naši, ima li neke nade da se pretvorite u cvrčke? Telesna muzika s Balkana putuje u Evropu, ali imamo jedan događaj i u Srbiji, za one koji bi se družili sa nama.

Pridružite nam se na radionici u Beogradu 9. juna u vrtiću Svitac. Promenili smo koncepciju, jer smo uvideli da većina učesnica radionica radi sa decom, pa bi im bio korisniji jednostavan program pesama za sve uzraste. Broj učesnika je ograničen. Prijavite se preko ovog linka.

Za sve koji su zainteresovani da urone dublje u neparne balkanske ritmove, upoznaju bolje svoje telo i ritam u njemu, spoje ga sa pokretom i glasom, spremili smo radionicu u Krakovu. Radionica traje deset sati u toku dva dana, 1. i 2. juna, u divnom prostoru Kontakt plesnog centra u starom gradu. Prijave primamo preko ovog formulara.

Sa zadovoljstvom se vraćamo u Poljsku, gde smo u martu bili na rezidenciji uz podršku programa Culture moves Europe. Održaćemo koncert 28. maja u Teatru Rozbark i ponovo izvesti muzičko – plesnu predstavu Mirror with sound.

Nakon premijere muzičkog spota za zajedničku pesmu Ko peva zlo ne misli održaćemo 1. juna koncert sa duom Ćiši (CISI) u Krakovu u Kontaktu. Koncert nas 15. juna očekuje i u Nemačkoj u okviru programa Leto u Rozenhajmu u organizaciji soulkino.

A posle toga? Na more, nadamo se! I da se kupamo i sunčamo, u pauzama od proba. Što i vama želimo, na sve različite načine na koje možete to i ostvariti.

Telesna muzika u julu

Sezona festivala tek je pred nama! Letnji odmor prekidamo 6. jula nastupom na Folkest World Music Showcase u Italiji u San Daniele del Fruli. Ovo je prvi showcase festival na kojem nastupamo ove godine. Izvešćemo deo balkanskog muzičkog repertoara i imati prilike da učestvujemo u sastancima sa delegatima i na predavanju o muzičkoj industriji. Sa ovim događajem na neki način ostajemo u MOST Music porodici, jer je festival deo UpBeat platforme. Saznajte više ovde, ako se bavite muzikom, može vam biti zanimljivo – i korisno.

Vidimo se ovog leta u Sremskim Karlovcima na festivalu Novi balkanski ritam?


Zatim letimo u Helsinki i putujemo na daleki sever, na Kaustinen Folklore Music Festival. Ovo je najstariji i najveći festival koji se bavi tradicionalnom muzikom i plesovima u Finskoj i nordijskim zemljama, a ove godine je proglašen i za Festival godine. Poseti ga čak 45.000 ljudi svih uzrasta svake godine, a nastupa preko 600 finskih i inostranih umetnika. Ono što nas posebno raduje je da ćemo imati zadovoljstvo da se vratimo saradnji sa Vilmom Talvitie, našom dragom koleginicom koja se bavi klavirskim perkusijama. Sa njom smo sarađivali na kratkoj rezidenciji u novembru prošle godine i snimili tri pesme, koje možete videti na našem Jutjub kanalu.

Naše putovanje u Kaustinen podržao je Grad Novi Sad kroz Fond za mobilnost umetnika. Srdačno se zahvaljujemo.

Vilma Talvitie i AWb na festivalu u Kaustinenu

Nakon toga putujemo na Trefpunt festival u Gent, koji je deo velikog Gentsee Festen, pa na Muzički piknik u Trenčin u Slovačku.

Bilo je u maju

Prva saradnja je pala! I to kao rezultat naše rezidencije u Poljskoj, gde smo upoznali dvoje talentovanih umetnika, Juliju Levandonsku i Lukaša Maloka. Pesma Ko peva zlo ne misli i spot koji je imao premijeru 22. maja plod su ove umetničke ljubavi.

Ana peva u sazvučju sa Julijom (Julia Lewandowska). Marko stvara telesne perkusije sa karakterističnim neparnim balkanskim ritmom od sedam osmina. Kompozitor i stvaralac multi instrumentalnog aranžmana Lukaš (Łukasz Malok), gradi bogatu tapiseriju zvukova, istražujući spoj mlađeg rođaka gitare, gitalelea (guitalele), kontrabasa i harmonike, spajajući ih u snenu plesnu numeru. Podržite nas i podelite ovaj video sa nekim kome želite dobro. Jer, ko peva #zlonemisli.

O Subotnjim razgovorima

Poslušajte Randevu s muzikom: Nikola Glavinić sa Anom o Music Meeting festivalu, saradnjama sa duom Ćiši i finskom umetnicom Vilmom Talvitie.

Intervju za češki muzički časopis Harmonie, koji je vodio Daniel Sivala

Subotnji razgovori, foto: Csilla David


Music Meeting, interaktivni koncert, foto: Eric van Nieuwland

Početkom maja bili smo gosti novosadskih Subotnjh razgovora, koje ogranizuje Heror Media Pont. Uživali smo u razgovoru sa dragom Vesnom Farkaš, koja nam je postavila mnoga pitanja, bez dlake na jeziku, a odgovarali smo istom merom. Razgovor je nazvan Živeti po sopstvenim vrednostima, baš kako i priliči. Zato što se najviše izražavamo kroz umetnost, za širu javnost deluje kao da nemamo neke čvrste moralne i životne stavove. Ali vi znate da ih itekako imamo! Razgovor će uskoro biti dostupan i kao podkast.

Po prvi put bili smo u Holandiji na festivalu Music Meeting. Tamo smo nastupali 18. maja na Mini Meeting, programu za najmlađe, gde smo izveli interaktivni koncert i radionicu u jednom. Roditelji deca uživali su u ritmovima sa Balkana, naučili sa nama da tapšu u sedam osmina i da pevaju (prolećnu) narodnu pesmu Kiša pada, trava raste.

19. maja trebalo je da učestvujemo u programu All Ears, koji predstavlja umetnike kroz intervuje u sendviču koncerta. Priroda se umešala! Nakon provale oblaka i oluje, koncert je pomeren za sutradan, pa smo nastupali u Lindenberg kulturnom centru. Puno se zahvaljujemo Martini van Njuland, umetničkoj direktorici festivala, na pozivu, kao i celom timu festivala na ovom divnom iskustvu. Još fotografija uskoro!