Prvi festival Novi balkanski ritam

Dobro došli na naš prvi festival Novi balkanski ritam.

Potrudićemo se da vam prenesemo atmosferu sa događaja. Biće teško! Telesna muzika je nešto što mora da se iskusi.

Oduševljen sam i nadahnut!

Učesnik festvala

Poslušajte emisiju Motions awaking emotions na sunradio.rs sa Anom Ljombart, Maksom Polakom, Benom Šicom, Anom Vrbaški i učesnicama festivala koju je pripremio i uredio Bojan Vučićević.

Dokumentarac o prvom festivalu po radijskoj emisiji Motions creating emotions

Otvaranje festivala Novi balkanski ritam

Prvo veče festivala, u četvrtak, otvorio je koncert domaćina, Alice in WonderBand, na sceni ekološkog centra Radulovački u Sremskim Karlovcima, koji i jeste bio mesto gde se celokupan program festivala događao. Ozarena lica internacionalne publike su nam pokazala da smo na pravom putu već na otvaranju.

Fotografije sa otvaranja festivala sa koncerta Alice in WonderBand: Jelena Jovanović
Kostimi: Jelena Nedeljković
Frizura: Budislav Vlajkov, Beastic Studio, Novi Sad
Dizajn zvuka: Goran Vujičin, MrV production


Umetnička rezidencija na prvom festivalu telesne muzike u Srbiji i regionu Novi balkanski ritam

Petoro internacionalnih umetnika, Ben Šic (Hamburg), Ana Ljombart (Barselona), Maks Polak (Njujork), Ana Vrbaški i Marko Dinjaški (Fruška gora) sastalo se na tri dana, da pripreme materijal za festivalski koncert na prvom festivalu Novi balkanski ritam.

Pripremali su pesme i ritmove Pirinejskog poluostrva, koje je donela Ana Ljombart. Sorteao, ime koje dele i ritam i pesma, su obrađeni prema radu Koetusa, pirinejskog ritmičkog orkestra, a neki od pokreta u koreografiji su inspirisani radom Džepa Melendeza, Aninog kolege iz Barselone.

Ben Šic je doneo pesmu Ivan, inspirisanu putovanjima po Južnoj Americi i, pre svega, Argentini.

Marko Dinjaški i Ana Vrbaški pripremili su festivalsku himnu, Novi balkanski ritam. Deo reči, slobodno prevedenih sa engleskog jezika, je: Potrebno nam je nešto novo da bi povezali svet, da bi rastopili granice novih svetskih poredaka; razumimo se bez reči! U ovom duhu se, nakon rezidencije, razvijao i ceo festival.

Umetnička rezidencija

Razdragani učesnici, prijateljska atmosfera, visok nivo izvođačkih veština, inovativnost kao osnovno obeležje događaja kojima sam prisustvovala.

Osoba iz publike

Festivalski koncert – prezentacija radionica i rezidencije

Festivalski koncertNovi balkanski ritam
(8 minuta)

Subotnje veče je bilo vrhunac festivala na razičite načine. Nakon dva dana radionica i tri dana umetničke rezidencije, publika je imala prilike da vidi rezultate rada, a učesnici da hrabro pokažu koliko su naučili nakon tri sata dvodnevnog (ili jednog i po sata jednodnevnog) učešća u radionicama.

Izvedba makedonske pesme Jovano, Jovanke bila je prezentacija radionice Nepravilni ritmovi sa Balkana Ane Vrbaški i Marka Dinjaškog (Alice in WonderBand). Radionicu ritmova Pirinejskog poluostrva Ane Ljombart predstavila je pesma grupe Koetus, ritmičkog pirinejskog orkestra No voy solo no (Ne koračam sam, ljubav mi je pratilac – u slobodnom prevodu), uz pratnju Bena Šica na kvadratnom bubnju. Pesmom Se me van los pies (u prevodu Pogledaj kako mi se pomeraju stopala) učesnici radionice Bena Šica su predstavili muziku Argentine i Perua, a ovaj segment je zatvorila pesma Samba Do Barba Maksa Polaka.

Imali smo zadovoljstvo da veče otvori Maks Polak izvedbom jedne od afro-kubanskih pesama posvećenih Elegui, božanstvu (oriši) koje je zaduženo za otvaranje puteva i novih početaka. Slušali smo i njegovu izvedbu El Cuarto De Tula (najpoznatiju nam sa snimaka Buena Vista Social Club), kao i duet u kojem nam je sa Anom Ljombart pokazao čari step plesa, a Ana je dodala i animaciju objekta – koreografiju sa zvečkom. Duet domaćina, Telo kao instrument zvuka, je ujedno i doktorski rad dizajnera zvuka i saradnika Gorana Vujičina, uz saradnju sa Višnjom Obradović.

Tim predavača izveo je pesme koje su obradili na rezidenciji: Ivan Bena Šica, pesmu inspirisanu istoimenim prijateljem iz Buenos Ajresa; Sorteao ritmičkog orkestra Koetus po koreografiji Ane Ljombart i vođenju njihovog osnivača, Aleisa Tobiasa (Aleix Tobias), i festivalsku pesmu New Balkan Rhythm (reči i kompozicija Ana Vrbaški, koreografija i aranžman telesnih perkusija Marko Dinjaški).

Festivalski koncertNovi balkanski ritam
(3 minuta)

Na radionicama je osećaj bio neverovatan: takvu pozitivnu energiju nisam skoro osetila. Naravno, predavači su apsolutno ostavili bez daha svojim nastupima!

Učesnica festivala

Radionice na festivalu Novi balkanski ritam

Radionica Ane Lombart bavila se ritmovima Pirinejskog poluostrva i tradicijom koja se zadržala u malenom mestu Penjaparda. Tradicionalni ritam ahećao (agechao) je pripremila uz vođenje i muziku članova grupe Koetus (Coetus), pirinejskog ritmičkog orkestra, koji tradicionalnu muziku predstavljaju na savremen umetnički način. Koristila je i tradicionalni kvadratni bubanj (pandero cuadrado).

Bilo je dve radionice na ovu temu u toku dva dana, svaka u trajanju po sat i po vremena. Poslednjeg dana, u nedelju, Ana Ljombart je na radionici od 45 minuta pokazala na koji način se, kroz kratku koreografiju, može učiti telesna muzika sa ciljnim grupama različitih uzrasta i nivoa znanja.

Radionice Ane Ljombart, foto: Alisa Dinjaški

Radionice Bena Šica, foto: Alisa Dinjaški

Bilo je to veoma inspirativno, intenzivno i dirljivo festivalsko vreme. Predavači, kao i ostali učesnici, su veoma gostoljubivi, otvorenog uma i srca, a svi zajedno stvaraju snažan i podržavajući duh zajednice. Sremski Karlovci su veoma dobro mesto za festival, jer imaju dobru atmosferu, sve je udaljeno na par minuta hoda, a ponuda slobodnih aktivnosti je odlična.

Učesnica festivala

Radionica Bena Šica Ritmovi Argentine i Perua je upoznala učesnike sa poliritmijom Južne Amerike. Pesma koju su obrađivali je Se me van los pies (u prevodu Pogledaj kako mi se pomeraju stopala). Ritam ove pesme se zove festeho (festejo).

Dve melodijske linije i bas linija se prepliću sa koreografijom koja je u isto vreme ples i ritmička muzička podloga.

Osim ovih ritmova, koreografija i tradicionalnog materijala, na radionicama Bena Šica u toku festivala imali smo prilike da istražujemo improvizaciju, kao jedno od bliskih oruđa u telesnoj muzici. Ben je ponudio načine i ideje na koje improvizacija može da se struktuira. Deo ovoga su bile ritmičke igre, koje su probudile dečiju razigranost u učesnicima radionica.

Bilo je to potpuno jedinstveno iskustvo, jer smo naučili puno o telesnoj muzici, ali još više o različitim kulturama.

Učesnica festivala

Radionica Maksa Polaka, foto: Alisa Dinjaški

Radionica Alice in WonderBand, foto: Alisa Dinjaški

Bio je to čudesan beg u samoistraživanje, muziku, ritam i još mnogo toga. Reči ne mogu u potpunosti opisati osećaj ushićenja i osećaj da smo otputovali daleko i duboko.

Učesnica radionica

Na radionicama Maksa Polaka učili smo njegovo originalno delo Samba Do Barba.

Pesma i koreografija su zbir različitih uticaja brazilske, afro-kubanske, balkanske, evropske, severnoameričke muzike. Pesma je posvećena Fernandu Barbi, osnivaču brazilske grupe Barbatuks (Barbatuques) i velikoj inspiraciji svima koji se bave telesnom muzikom.

Maks je predivan predavač, jer je prilagodio radionice tako da su i učesnici nakon samo sat i po vremena iskustva, koje su imali u subotu, takođe nastupali na festivalskom koncertu sa ostalim učesnicima radionica.

Radionica Maksa Polaka, Samba Do Barba

Bila sam preplavljena emocijama

Učesnica festivala

Radionica AWb, Jovano, Jovanke

Nepravilni ritmovi Balkana je ime radionica koje su vodili članovi Alice in WonderBand, Marko Dinjaški i Ana Vrbaški.

Sa idejom da ponude nešto što je dobro poznato – i dodaju učesnicima nepoznatu koreografiju i aranžman za telesne perkusije – obradili su makedonsku pesmu Jovano, Jovanke u sedam osmina, karakterističnom balkanskom ritmu.

Na kratkoj radionici u nedelju obradili su ritmičku igru i pesmu koju koriste u radu sa svim uzrasnim grupama i objasnili različite načine uključivanja kretanja u grupi.

Mnogo inspiracije, otkrića, učenja na dubokom nivou, povezivanja i napornog rada.

Predavač na festivalu

Turističke ture, vožnja Dunavom i degustacija vina

Prvog dana festivala učesnici su imali prilike da obiđu deo kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca, značajna zdanja kao što su Bogoslovija i Karlovačka gimnazija u centru grada, uz vođenje u organizaciji partnera festivala, Turističke organizacije opštine Sremski Karlovci.

Poslednjeg dana festivala provozali smo se po Dunavu katamaranom Pokreta gorana Vojvodine i otišli na degustaciju vina u vinariji Veritas, jednom od sponzora festivala. Pogled sa terase vinarije na Fruškoj gori, koja je na pola puta do Stražilova, je spektakularan. Festival je pokazao svoj potencijal i kao zanimljiv kulturno-turistički događaj, koji je vrlo plastično upoznao internacionalne goste sa vojvođanskom tradicijom, Dunavom, karakterističnom hranom, koju smo jeli u Gostioni kod četiri lava i pićima, kao i našom poslovičnom gostoljubivošću.


Veče otvorene scene na festivalu Novi balkanski ritam

Jako značajan deo rezultata rada našeg udruženja Otvoreni krug Novi Sad kao promotera i edukatora u telesnoj muzici u Srbiji i regionu je prikazan na večeri otvorene scene na drugom danu festivala.

Učesnici su bila deca iz Sremskih Karlovaca iz OŠ 23. oktobar, koja učestvuju u projektu Detlići, telesna muzika za decu (podrška Trag fondacije) i korisnici Radnog centra SOŠO Milan Petrović u Novom Sadu. Oni su zajedno izveli pesmu Ljudi, ne bacajte smeće, koja je izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama. Zatim su korisnici radnong centra izveli pesmu Kiša pada, koju smo naučili na četiri radionice koje smo vodili sa njima tokom septembra.

Telesna muzika je za sve, bez ograničenja, jer je umetnost zajednice!

Na večeri otvorene scene nastupili su i lokalni umetnici: Vasilija Petrović, učenica trećeg razreda srednje muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu, Aleksandar Tobdžić, glumac, sa plesnim performansom Canvas i Milan Zlatković, profesor muzike iz Požege.
Pridružila im se i Lusi Verner, učesnica radionica iz Berlina.

Video rezidencije je snimila i montirala naša volonterka, Marija Mitić. Video snimke radionica je snimala Alisa Dinjaški, kao i fotografije, a montirala Ana Vrbaški.

Partneri: Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci, Pokret gorana Vojvodine, 23. oktobar,
SOŠO Milan Petrović Novi Sad, RTV Vojvodina, 9Design, MrV production
Sponzori: Vinarija Veritas * Pyramid Ing doo * CHW Instal * MIL-Gradnja 1991 DOO * devvote
Hvala puno prijateljima festivala: Jadranki Beljan Balaban i Nikoli Balaban, Milani Nadaški, Olgici Božinović, Mileni Vrbaški, Irini Dečermić.
Hvala volonterkama, pre svih Mariji Mitić i Alisi Dinjaški, za fotografije, video i audio snimke i svo slobodno vreme koje su posvetile da bi festival bio kakav jeste bio: sjajan!


Mediji o festivalu Novi balkanski ritam

Poslušajte emisiju Motions awaking emotions na sunradio.rs sa Anom Ljombart, Maksom Polakom, Benom Šicom, Anom Vrbaški i učesnicama festivala koju je pripremio i uredio Bojan Vučićević.

Poslušajte emisiji Kontrola leta sa Radio Študenta, razgovor sa Aleksandrom Trifunovićem.

Poslušajte emisiju Disco 3000 Bojana Đorđevića na trećem prorgamu Radio Beograda, nešto više o novom albumu Alice in WonderBand – a manje o festivalu.

Poslušajte emisiju Izvorišta Emira Fulurije o festivalu i novom albumu Alice in WonderBand.

Poslušajte emisiju Novosaletanje na Radio Novom Sadu: Marko i Ana su u razgovoru sa Aleksandrom Mladenovićem pričali o organizaciji festivala, samom festivalu, gostima i odjecima festivala.

Poslušajte emisiju Randevu s muzikom na Radio Novom Sadu: Ana je u razgovoru sa Nikolom Glavinićem predstavila festival, kao i novi album AWb RikaTaka, New Balkan Rhythm

Poslušajte emisiju Sceniranje na MixCloud-u.
Muzički prilozi sa festivala i muzika predavača Bena Šica i Maksa Polaka, kao i snimci sa festivalskog koncerta i sa radionica.

Najava festivala i tekst o nama na portalu Priče s dušom.