Drugi festival telesne muzike – Novi balkanski ritam

Internacionalni festival Novi balkanski ritam održan je od 25. do 27. avgusta po drugi put u Sremskim Karlovcima u Ekološkom centru Radulovački. Sa timom predavača koje poznajemo sa prošlogodišnjeg izdanja, pojačanim Elenom Hristovom (Skoplje), učesnici radionica imali su prilike da pohađaju dvanaest raznovrsnih radionica. Telesna muzika, koja uspešno izbegava da bude svrstana u bilo koju od umetničkih oblasti, obuhvata pevanje, telesne i vokalne perkusije, pokret, ples, step ples i najraznolikija je izvođačka umetnost.

Najava festivala na slovenačkom Radio Študentu, Mario Batelić

Visoko kvalitetne radionice, sjajni voditelji i umjetnici, sve u vrlo ugodnom okruženju i atmosferi.

Učesnik radionica na festivalu

Festival je počeo umetničkom rezidencijom. Predavači iz Nemačke, Španije, Amerike, Makedonije i Srbije su se okupili na Fruškoj gori, kako bi pripremili raznovrstan muzički materijal za koncert otvaranja Festivala 25. avgusta.

Konferencija za novinare, koja je održana u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Novog Sada, može se pogledati na linku.

oradio.rs je najavio festival kao i Disco 3000, emisija Radio Beograda 3

Pesme koje su umetnici obrađivali bile su tradicionalne pesme iz Španije (Maria Ramo de Palma, Sorteao), sa tromeđe Kosova, Albanije i Makedonije (Vrbice, vrbo zeljena), iz afro-kubanske tradicije (La Negra Tomasa), kao i autorske pesme Bena Šica (Owen, Sebastian & Dario i Ivan), Maksa Polaka (Samba do Barba) i Alice in WonderBand (New Balkan Rhythm, himna Festivala).

Najava na sajtu WMAS

Jutarnji program RTV Vojvodine
Sa Novosadske televizije, konferencija za medije

Edukativni deo Festivala doneo je dvanaest zanimljivih radionica.

Prvog dana je Elena Hristova (Skoplje) održala radionicu pevanja Makedonski tahikardijski ritmovi. Pripremila je tradicionalnu polifonu makedonsku pesmu sa složenim neparnim egzotičnim ritmom, Lele S’nce, mori, lele glava.

Ben Šic (Hamburg) bavio se kombinacijom ritmova iz Brazila i Perua sa afričkim korenima.

Maks Polak (Njujork) i Ana Ljombart (Barselona) održali su trodnevne radionice. Polak se fokusirao na utelovljenje muzike, a Ljombart na buđenje unutrašnjeg plesača.

Najava na sajtu RTV Vojvodine

Tek deo učesnika radionica se bavi step plesom, ali su se u toku tri dana svi koji su pohađali radionice silno zabavili. Pored toga naučili su više o tradicijama različitih kultura, kao i o sebi i sopstvenim mogućnostima.

Oduševljena sam koncertom predavača festivala. Na našim prostorima ovo je jedinstven događaj i kao takav je zaista impresivan. Fenomenalno je šta su postigli i na koji način su nam predstavili telesnu muziku!

Publika festivalskog koncerta

Drugi i treći dan je doneo radionice Alice in WonderBand (Marko Dinjaški i Ana Vrbaški, Sremski Karlovci), Neparni i parni ritmovi i Muzičke igre. Ben Šic je vodio radionice Argentinski čakarera ritam u telu i Improvizacija: telo i glas.

Najava festivala u emisiji Izvorišta

Sa makedonskog muzičkog portala Music Nonstop Today

Emisija RTV Vojvodine Makedonsko sonce ugostila je Elenu Hristovu – lepa reportaža o festivalu (od 04:25).

Nezaboravni događaj na drugom Festivalu svakako je bio koncert otvaranja 25. avgusta.

Predavačima su se na koncertu pridružila dvojica makedonskih umetnika, Vladimir Stojčeski (bas gitara) i Petar Hristov (sopran saksofon), članovi makedonske grupe Baklava koju Elena Hristova vodi već dve decenije. Izveli su deo svog repertoara, autorske i tradicionalne balkanske pesme.

U izvođenjima su im se pridružili Ana Ljombart i Maks Polak, kao ritmička baterija sa step cipelama, Ben Šic i Marko Dinjaški na telesnim perkusijama, i Ana Vrbaški sa glasom i telesnim perkusijama.

Najava festivala na sajtu Turitičke organizacije Sremski Karlovci

Nastup iznenađenja je otvorio festivalski koncert: Marko Dinjaški i njegov jedanaestogodišnji učenik, Milan Gagić, koji su izveli numeru inspirisanu pesmom iz Diznijevog crtaća Dambo, Ružičasti slonovi. Milan uči bubnjeve i telesne perkusije godinu dana i jedan je od najtalentovanijih Markovih učenika.

O nastupu Milana Gagića na otvaranju festivala pisao je i portal grada Ruma.

Koncert je bio deo programa KultFest-a Turističke organizacijie Sremski Karlovci, partnera Festivala.

Sa FB stranice Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam

Festivalski koncert je otvorio pokrajinski sekretar za turizam i privredu dr Nenad Ivanišević, a vodila portparolka festivala Jelena Antić Gagić.

O koncertu sa sajta pokrajinskog ombudsmana

Osim učenja, rada i sjajne muzike, Festival je događaj koji spaja ljude iz različitih zemalja i kultura. Ove godine smo imali učesnike iz Holandije, Rusije, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Španije, Amerike i Nemačke.

Nakon prvog dana radionica svi su se upoznali i povezali u jednu muzičku porodicu. Zato će Festival ostati u najlepšem sećanju, a Sremski Karlovci i Srbija će svetleti kao primer gostoprimstva, divne prirode i dobrih ljudi i sadržaja.

Festival je završen sada tradicionalnom degustacijom vina u vinariji Veritas na Fruškoj gori.

Zahvaljujemo se partnerima i sponzorima, kao i zajednici, koja nas podržava svake godine. Hvala vam što pohađate radionice, činite naše objave vidljivim, učestvujete u crowdfunding kampanji, dolazite na koncerte, savetujete nas i doprinosite na sve one načine koji su vama mogući.

Stvaramo bolji svet zajedno!

Bilo je to čudesno iskustvo!

Učesnik festivalskih radionica

Pročitajte o prvom izdanju festivala Novi balkanski ritam!

Dokumentarni film o prvom izdanju festivala
Gostovanje u jutarnjem programu TV Studio B
Konferencija za novinare, Turistička organizacija Novog Sada