Supa od lisnatog celera

objavljeno u Recepti

Supa od lisnatog celera nije nešto što vam svakog dana pada na pamet da napravite. Lišće celera je veoma aromatično i ni u kom slučaju ga ne treba škartirati; a i sam koren je priča za sebe.

Nije slučajnost to što je celer bele boje – on u sebi nosi njena svojstva. Zasebno, nije preterano atraktivan – ali kada se pomeša sa pravim ukusima, otkrivaju se sve nijanse njegove palete.

Može se jesti svež, kuvan, pržen, pečen; najčešći je u salati, no njegov pun potencijal dolazi do izražaja uz sir, humus, kikiriki puter, u rižotu, ili: u supi. Zato danas delimo sa vama ovo zdravo, a ukusno predjelo.

Imamo sreću da poznajemo ekipu iz celerovsok.rs i upravo od njhovog celera smo pripremili ovu supu! Celerov sok na Instagramu i na Fejsbuku: zapratite ih!

Supa od lisnatog celera – sastojci

Jedan lisnati celer
Biber u zrnu
Malo svežeg đumbira
List lovora
Jedan luk

Na maslinovom ulju izdinstati luk i iseckane drške celera zajedno sa listom lovora i biberom. Dodati lišće celera i na listiće iseckan đumbir. Kuvati desetak minuta na tihoj vatri. Na kraju posoliti i samleti.

Celer je opštepoznat kao lagana i niskokalorična opcija za užinu, salatu ili dodatak smutiju – ali je takođe bogat kalijumom, vitaminom A i vitaminom C, tako da ne treba potcenjivati njegove prirodne moći. Da bi se sve ove hranljive materije što bolje iskoristile, imamo nekoliko saveta za vas:

  • Izbegavajte kupovinu celera sa žućkastim ili braon listovima. Birajte one koji imaju što zelenije i svežije lišće.
  • Seckajte ga neposredno pre kuvanja ili serviranja. Iseckan celer koji stoji makar par sati već gubi svoju hranjivu vrednost.
  • Ne kuvajte celer u kjlučaloj vodi već na tihoj vatri kako bi zadržao svoj ukus i hranjivost.

Pogledajte i druge recepte koje vam nudimo.
Znate li da smo snimali za ARTE televiziju? Pročitajte više o emisiji Zu Tisch koji smo snimili u maju.

Prijatno!

Recept: Ana Vrbaški
Fotografija i tekst: Alisa Dinjaški