Telesna muzika u decembru

Radosno ispraćamo 2022. godinu! Pamtićemo je kao godinu u kojoj je izašao naš prvi album, kao godinu kada su naši video snimci postali viralni, godinu u kojoj smo organizovali prvi festival telesne muzike u Srbiji i regionu, ali kao i godinu u kojoj smo imali rekordno mali broj nastupa: svega sedamnaest. Još dva nastupa dok se ne navrši godina, u Vukovaru i Novom Sadu, ukupno devetnaest. Dakle, daleko 2022. godini lepa kuća i vidimo se u 2023. godini, što više, uživo!

Srećni praznici!

Album RikaTaka, New Balkan Rhythm

Ponosni smo što je naš prvi album RikaTaka, New Balkan Rhythm u izdanju CPL Music postigao sedmo mesto na World Music Charts Europe listi u decembru 2022. godine, po mišljenju muzičkih novinara i kritičara! Ovo je, sem našeg, svakako i rad našeg izdavača, kao i celog tima koji je radio na albumu. Putovanje smo započeli 2018. godine sa prvom pesmom koju smo snimili kod Gorana Vujičina u MrV production studiju Uči me, majko, karaj me – bilo je dugo, jer smo album snimali svojim ulaganjima.

Zahvaljujemo se: Višnji Obradović, Goranu Vujičinu, Alisi Dinjaški, Draganu Radoviću, Goranu Paniću, Jeleni Nedeljković, Jasmini Grković, Mariji Opalić i Budislavu Vlajkovu.

Pročitajte recenzije albuma Amira Misirlića, Nikole Glavinića i Mihalea Brinkšulte.

Imali smo sreću da nas Marija Vitas zapazi i poveže sa CPL Music. Naša izdavačka kuća je na WOMEX-u ove godine ušla u prvih pet, a album Divanhane koji su izdali je proglašen za album godine od magazina Songlines, prestižnog engleskog muzičkog časopisa.

Vidimo se 22. decembra u 20 h u Bulevar books u Novom Sadu,
na prvom promotivnom koncertu, u našem rodnom gradu.

Nevezano za album, ali vezano za buduće nastupe, srećni smo što smo deo MOST Music projekta. U pitanju je evropski projekat koji je stvorila mreža world music stručnjaka iz muzičke industrije. Bili smo na obuci u Sofiji, u gostima kod Bugarske muzičke asocijacije, slušali predavanja u vezi sa muzičkom industrijom, menadžmentom, agenturom, marketingom, pozicioniranjem na tržištu, ali je najznačajnije to što smo se upoznali sa mnogim divnim ljudima: muzičarima koji su sa nama u programu, kao i ljudima iz muzičke industrije. Ovaj projekat nam, takođe, pruža i mentorsku podršku: imamo sreću da radimo sa Anom Mašatovom, koja vodi češku agenciju iz Praga apromotions.

Sjajne vesti su i da smo odabrani da nastupamo na showcase festivalu BALKAN:MOST u septembru 2023. godine u Vespremu u Mađarskoj!

MOST Music je složena evropska strategija za balkansku world muziku, koju podržavaju Kreativna Evropa, program evropske komisije za podršku kulture i audiovizuelnog sektora – www.mostmusic.eu.

Poslušajte novi album RikaTaka, New Balkan Rhythm u izdanju CPL Music.

Link na digitalne platforme i na internet prodavnicu.

Detlići, telesna muzika za decu

Još jedan veliki projekat koji smo realizovali ove godine je Detlići, telesna muzika za decu u OŠ 23. oktobar u Sremskim Karlovcima. Pročitajte više!

Ove godine smo akreditovali i seminar kod ZUOV-a u saradnji sa EPU Stonogica iz Sremske Mitrovice. Očekujemo da će drage kolege iz Stonogice uskoro organizovati prvi seminar u Sremskoj Mitrovici.

Festival Novi balkanski ritam

Prvo izdanje je za nama… Za sledeću godinu, sem tima koji ne želimo da menjamo, imamo ideju za nove predavače i grupu iznenađenja, koja bi otvorila festival. Takođe ćemo pomeriti datum festivala za kraj leta, da bi vam bio usput, pre ili posle odlaska na odmor. Uskoro više informacija!

Radionice Telo kao instrument

Ove godine smo održali i nekoliko lepih radionica: svakako da su nam one koje smo održali na festivalu Novi balkanski ritam posebno drage, ali smo uživali i u radionicama u okviru projekta Bina mira, kao i u radionici u Samoboru, i New Balkan Rhythm onlajn radionicama na engleskom jeziku.

I još…

Ove godine, kao i tolikih do sada, trudili smo se da napravimo mostove i poveznice. Zato smo vodili i Twinning projekat sa sjajnom cirkuskom trupom Cirkultura i povezivali Samobor i Sremske Karlovce. Upoznali smo ceo region sa telesnom muzikom i telesnim perkusijama. Vodili smo nežne, muzičke, umetničke ratove sa hejterima na društvenim mrežama: oni nas mržnjom, mi njih pesmom. I povezivali smo muziku Balkana sa muzikom Južne i Severne Amerike, Evrope i Afrike na festivalu Novi balkanski ritam, a, možda još važnije: povezali smo mnoge divne ljude iz Srbije i iz sveta svojom muzikom i umetnošću. Telesna muzika je umetnost zajednice, a zajednica je danas najpotrebnija ljudima: bliskost, umetnost, lepota, razumevanje. I podrška! Hvala vam puno na podršci koju smo dobili od vas ove godine, posebno u toku crowdfunding kampanje na platformi Dobri dabar.

I u 2023. godini ćete opet imati prilike da podržite festival Novi balkanski ritam kroz crowdfunding kampanju na sajtu Dobri dabar. Uskoro više informacija!

Nastavljamo da se oslanjamo jedni na druge i da činimo ovaj svet dobrim i lepim.

U 2023. godini najavljujemo

  • Učestvujemo u TV emisiji Hajde da se volimo Emotion produkcije, koja se emituje na RTS-u u januaru
  • Organizujemo drugi festival Novi balkanski ritam u Sremskim Karlovcima u avgustu
  • Nastupamo u Vespremu na prvom world music showcase festivalu BALKAN:MOST u septembru
  • Nastavljamo da objavljujemo kratke muzičke video snimke na društvenim mrežama