Detlići

Radionice telesne muzike „Detlići“ započele su sa radom u Novosadskom dečijem kulturnom centru jeseni 2019. godine. Nakon zdravstvenog rizika koje su predstavljala grupna okupljanja, nastavili smo da održavamo radionice onlajn na našem Jujtub kanalu. Sada imamo bazu od preko 50 radionica, koju dopunjujemo svake subote, kada izlazi premijerni video snimak nove radionice u 10 h.

Šta je telesna muzika za decu?

Jednim skokom se nađite u svetu gde sve zvuči, peva i vibrira ritmom! Za izvođenje muzike je potrebna veština, mašta i ljubav, ali ne i neki drugi instrumenti sem prstiju, šaka, tabana i glasova. Učimo da pevamo i govorimo ritmičke elemente i da najjednostavnijim sredstvima stvaramo – muziku!

Marko Dinjaški je perkusionista, bubnjar i muzički i pozorišni izvođač. Ana Vrbaški je pevačica i  muzički i pozorišni izvođač i kompozitor. Usavršavali su se u inostranstvu, nastupali i vodili radionice u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji i Turskoj.

Tehnika telesnih perkusija (body percussion) je umeće korišćenja svoga tela kao udaračkog instrumenta: učenje različitih vrsta tapšanja, puckanja prstima, lupkanja po različitim delovima tela, udarcima nogama o pod, i još mnogo drugih neobičnih zvukova koje proizvodimo rukama, ustima, prstima… Sem ove, na radionicama se bavimo i tehnikama disanja i pevanja, jer je glas još jedan instrument koji stalno nosimo sa sobom i uvek ga možemo upotrebiti. Zajedno, pevanje i telesne perkusije čine telesnu muziku, koja ima veliko uporište u tradicionalnoj muzici Afrike, Severne Amerike, Evrope i Azije, ali je i savremen umetnički izraz.

Telesna muzika razvija, prirodno, muzičke sposobnosti (osećaj za melodiju i ritam, poboljšanje reprodukcije muzičkih fraza), ali takođe razvija i motoričke i psiho-fizičke sposobnosti (pamćenje, koncentraciju, pažnju, osećaj za telo u prostoru – propriocepciju), jača komunikacione veštine i samopouzdanje. U toku radionice formira se zdrava, funkcionalna grupa i učestvuje u kreativnim igrama osmišljenim da podstiču stvaralaštvo, ali i komunikaciju. Jačanje psho-fizičkih sposobnosti se postiže izvođenjem više vrsta različitih zadataka u isto vreme (pevanje, govor, ritmički modeli, kretanje u prostoru, komunikacija sa ostalim učesnicima radionice).