Telesna muzika u julu

Naš odmor se polako završava. Balkanska telesna muzika putuje na letnje festivale! Prvo na Folkest World Music Showcase u San Daniele u Italiji. Ovaj festival je deo Upbeat platforme, koja je otvorena za showcase nastupe grupa širom Evrope. Nakon toga putujemo najdalje što smo ikada bili na sever, u Finsku.

Po prvi put bićemo na Kaustinen Folk Music festivalu. 11. jula održaćemo koncert na Mondo sceni. 13. jula vodićemo jutarnju radionicu sa Vilmom Talvitie, a uveče ćemo imati zajednički koncert na sceni Nordgren Hall. Nastupe i radionicu u Kaustinenu podržao je fond za mobilnost Sekretarijata za kulturu Grada Novog Sada.

Do kraja meseca putujemo u Gent na Trefpunt festival, koji je deo čuvenih Gentze festen. Izvešćemo predstavu (21. jula) i koncert (20. jula), a vodićemo i radionicu za sve uzraste. Put u Belgiju podržao je projekat Sounds of Europe.

Nakon nekoliko dana putujemo u Trenčin u Slovačku da nastupamo na gradskom ciklusu koncerata Muzički piknik.

Fotografije: Stadttips Rosenheim

Sredinom juna nastupali smo na letnjem festivalu u Rozenhajmu (Sommer in Rosenheim). Otvaranje manifestacije pratila je kulturna večera (KulturDINDIN), na kojoj se svaka grupa umetnika koja je učestvovala predstavila kratkim nastupom. U toku večeri smo izveli akustični koncert telesne muzike sa Balkana u kulturnom centru Bürgerstiftung Rosenheim. Koncert je bio poseban, u malom prostoru stare štamparije, potpuno akustičan. Videti prostor pun ljudi sa pićem u rukama, koji su savršeno tihi i mirni u toku našeg izvođenja bio je jednak kompliment kao i veliki aplauz kojim smo nagrađeni posle svake pesme.

AWb u medijima

Pročitajte intervju koji je s nama uradila Darijana Antipova za nemački magazin Folk Galore. O muzičkim uticajima, planovima za budućnost, omiljenoj pesmi iz repertoara, turneji, projektu MOST Music, festivalu Novi balkanski ritam i mnogim drugim temama razgovarali smo na Darijanom. Magazin možete poručiti ovde. Zahvaljujući Darijani, naša muzika se slušala i u Blumingtonu.

O našem koncertu u Bitomu u pozorištu Rozbark možete čitati na zvaničnom sajtu grada Miasto Bytom.

Kratak prilog o nama možete pogledati i u emisiji Kulturni dnevnik od 12. juna. Hvala Mioni Stanimirović na pozivu i izjavama koje je odabrala. Drago nam je da smo na RTS-u govorili o kosmopolitizmu i Balkanu kao svom domu. Naš posao nas najviše veže za inostranstvo. Ipak, ne selimo se iz Srbije i trudimo se da doprinesemo da bude bolje mesto za život, kao i da je predstavimo na pravi način u očima svetske javnosti.

Rođenje novog projekta: Slavik

O novom muzičkom spotu i saradnji sa poljskim duom Ćiši mogli ste čuti i u Srbiji i inostranstvu. Na radiju su našu muziku predstavili Nikola Glavinić u emisiji Randevu s muzikom, SALEtanje, emisija na španskom Mundofonias (28′) koja se emituje širom sveta, američki WORT FM iz Viskonsina u Hejira World Music Radio Show, naš dragi prijatelj Vladimir Potančok u emisiji Hudba sveta, (u arhivi odaberite emisiju od 29. maja), a 26. juna nas je predstavila Grit Fridrih u emisiji Folk und Welt na MDR Kultur.

Takođe, hvala magazinu i portalu Etnoumlje na najavi novog spota za pesmu Ko peva zlo ne misli, saradnju sa poljskim duom Ćiši.

Ovu saradnju nameravamo da nastavimo, jer u novembru ponovo snimamo zajedno. Više informacija uskoro!

Rab sessions

Kada ste na odmoru, šta radite? Radite, naravno! Ideja za snimanje Rab sessions došla je spontano, kada nas je posetio prijatelj, Mladen Ergić. Zašto da nešto ne snimimo?

Uživajte u predivnom zvuku rapskog trga u Starom gradu, kamenu, cvrčcima i letnjem svetlu.

Svake srede do kraja ovog meseca u 19 sati premijera novog snimka na našem Jutjub kanalu.

Ne zaboravite da zapratite naš kanal, ako to već niste uradili. Svaka interakcija nam puno znači, jer je to besplatan način da nas podržite: podelite video sa svojim prijateljima, bacite lajk. Zapravo nam dajete ono što je najvrednije: vaše vreme i pažnju. Na tome smo vam izuzetno zahvalni.

Bilo je…

Jedan od posebno dragih nastupa u Sloveniji je koncert koji smo održali u hostelu (i kuturnom centru) Celica u martu. Na koncertu su nam se pridružili mnogi dragi prijatelji, stari i novi, kao i gosti hostela koji su se tu slučajno zatekli. Još jednom smo imali priliku da iskusimo da je tako jednostavno stvoriti zajednicu od potpunih stranaca uz ljubav i posvećenost koju nudimo publici.

Koncert je organizovala Karla Gačnik Gašparič (KUD Sestava) u okviru ciklusa Sozvučja sveta u saradnji sa našim booking agentom u Sloveniji, Helenom Jarm. Autor fotografija je Jan Prpič. Dugo smo čekali, no bile su vredne tog vremena.

Telesna muzika u avgustu, jesenje novosti

U oktobru putujemo u Koreju! Prvi put u ovom delu sveta, nastupićemo na takmičenju Gwangju Busking World Cup.

Beograd u septembru i oktobru! Pronašli smo divan prostor, vrtić Svitac, sedište udruženja koje se bavi valdorfskom pedagogijom u Srbiji, a u ovom prostoru još lepšu zajednicu. Radionice su namenjene odraslima, pre svega pedagozima, jer se bavimo jednostavnim pesmama, često za decu, ali ne samo njima. Na radionici u junu su nam se pridružile i učesnice koje ne rade sa decom, i svejedno im bilo zabavno i zanimljivo. Zato vas pozivamo da nam se pridružite.

Ako mislite da je festival Novi balkanski ritam veliki zalogaj za vas, dođite 15. septembra u vrtić Svitac u Beogradu.
Prijavite se ovde.

Za festival u Gvangdžuu odabrani smo između više od 900 prijavljenih iz 58 zemalja širom sveta, kao jedna od 32 grupe koje će se takmičiti u finalu za visoke novčane nagrade u iznosu od više desetina hiljada evra. Predstavljamo Srbiju na ovom takmičenju.

U finale smo se plasirali sa pesmom Uči me majko, karaj me, koju smo snimili na koncertu na otvaranju festivala Novi balkanski ritam u Sremskim Karlovcima prošle godine.

06/07 Dan Daniele, Folkest World Music Showcase
08/07 Rijeka, radionica, Centar Ljubav i mi
11 – 13/07 Kaustinen, Kaustinen Folk Music Festival
20/07, 21/07 Gent, Trefpunt festival / Gentsee Festen
26/07 Trenčin, Trenčín musical picnics series
10/08 Brno, Maraton hudby
11/08 Smolenice, Smolenicki zamak
13/08 Pžerov, koncert i radionica, Hudební léto na hradbách
17/08 Bratislava, World Music Festival Bratislava, rezidencija i koncert sa vokalnom grupom Milánosz
18 – 23/08 Turneja u Slovačkoj:
Banska Štiavnica, Zvuk for Štiavnica,
Banska Bistrica, klub Hogo Fogo,
Modra, Zvuk for Modra
30/08 – 01/09 Sremski Karlovci, festival Novi balkanski ritam
06/09, 07/09 Križevci, Večeri udaraljkaša, koncert i radionice
15/09 Beograd, radionica, vrtić Svitac, Valdorfska pedagogija Srbije
22/09 Sankt Galen, koncert i predstava
03/10 Gvangju, Gwangju Busking Worldcup
12/10 Zagreb, Seminar Tijelo kao instrument
27/10 Beograd, radionica, vrtić Svitac, Valdorfska pedagogija Srbije
23/11, 24/11 Krakov, radionica telesne muzike sa Balkana

Pogledajte kako je bilo na festivalu Music Meeting u Nejmegenu, prilog u Kulturnom dnevniku RTS-a i izvođenje pesme Uči me, majko, karaj me, sa kojim smo se plasirali u takmičenje Gwangju Busking Worldcup.