Telesna muzika u oktobru

Telesna muzika nam je u ušima

Bez obzira na okolnosti, telesna muzika nam odzvanja u ušima i u oktobru. Kao što smo već pisali, najavljujemo šta bi trebalo da se dešava, a nismo ni sami sigurni hoće li i kada će. Zato nam nemojte uzeti za zlo ako se nešto odgodi, pomeri, izmeni. Već smo svi naučili, nije do nas. Do nas zato jeste kako ćemo svakoga dana provoditi svoje vreme. Šta ćemo jesti, kako ćemo misliti, hoćemo li se kretati i biti aktivni, vežbati, ili nećemo. Okružite se dobrim ljudima, slušajte dobru muziku, pratite sadržaje koji vam donose smisao u život i samo napred! Nema smisla čekati, jer život se dešava tamo gde vreme ne stoji.

Predstava Kiss

Otvaramo oktobar nastupom na školskoj priredbi u Neuzini, malom mestu blizu Sečnja i Zrenjanina. Povod je dirljiv, dugogodišnja direktorka ide u penziju. Nastupaćemo za decu i roditelje, kao i školsku zajednicu i odigraćemo predstavu Kiss. Nastup realizujemo uz saradnju i tehničku podršku zrenjaninskog CEKOM-a.

Nove Stonogice brojalice

Ako nas pratite na društvenim mrežama, sigurno ste videli da najavljujemo premijeru novih deset pesama iz serijala Stonogica brojalica na TV Vojvodini. Snimili smo ih još u februaru i zato je naše uzbuđenje sada dostiglo vrhunac! Od 2. oktobra možete ih pogledati u emisiji Dobro jutro, lenjivci, a od 4. oktobra nakon Dečijeg dnevnika na programu RTV 1. Pročitajte više o novim epizodama na ovom linku.

Mi smo pre svega muzičari! Tek nakon toga se pozicioniramo u neki žanr, ali nam to vrlo teško ide 😉 Muzika koju smo stvarali za Stonogicu brojalicu je raznovrsna, od pseudo-etno (bećarac), preko rock’n’roll-a, po pseudo-klasike i latino zvuka. Zato što se muzički ukus gradi od najmlađeg doba. I zato što akustična muzika prija uhu.

Mala anegdnota: Vaspitačica Vesna Stanimirović iz PU Stonogica nam je ispričala kako su joj deca u šetnji, kada se čuo cvrkut ptica, rekla „Stigla ti je poruka“. Mislite o tome.

Telesna muzika u okviru Dečije nedelje

Koncert muzike za decu Stonogica brojalica premijerno ćemo izvesti 8. oktobra u okviru festvala Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije Na sopstveni pogon u Zrenjaninu i u okviru programa Dečije nedelje. Još jedan događaj u saradnji sa CEKOM-om! Nastavljamo radionice sa mladima iz Zrenjanina, jer je njihov nastup odložen za početak novembra.

Radionice za decu Detlići održaćemo 7. oktobra u Orašcu u Prvi srpski ustanak, a Stonogica brojalica 9. oktobra u Novom Sadu u Kulturnoj stanici Mlin.

Edukacija za pedagoge i učenike

Započeli smo projekat koji realizujemo uz podršku Opštine Sremski Karlovci: Radionice telesne muzike za decu Detlići u OŠ 23. oktobar u Sremskim Karlovcima. U toku septembra i oktobra oko pedeset učenika prvog i trećeg razreda će učiti tehnike telesne muzike. Prezentacija radionica bi trebalo da bude 23. oktobra, na dan škole. Pripremili smo se za svaki slučaj, i zbog toga ćemo nastup prvaka i trećaka i snimiti, pa će biti dostupan na našem Jutjub kanalu.

Svaka nova generacija dece pokazuje sve tešnju vezu sa tehnološkim pomagalima (mobilni telefoni, kompjuteri), a sve slabiju vezu sa sopstvenim govornim aparatom i telom. Zato radi razvoja govora koristimo tekstove brzalica i brojalica, a radi razvoja motorike tehniku telesne muzike.

Telesna muzika i pripovedačke tehnike

U oktobru nas očekuje još jedan ciklus edukacija, ovaj put za pedagoge Siniše Glavaševića u Vukovaru. Cilj edukacije je spoj tehnike telesne muzike sa storytelling tehnikama. Pedagozi će nakon svake od četiri radionice dobijati zadatke. Uz pomoć njih će, korak po korak, naučiti da se pripreme da i sami održavaju radionice telesne muzike. Naučiće da prave aranžmane za pesme za decu i produciraju sopstvene muzičke predstave sa decom.

Naš akreditovani stručni skup ćemo održati u Beogradu. Pogledajte fotografije sa edukacije koju smo ostvarili u Obrežu u odličnoj organizaciji Kulturnog centra Pećinci.

Zdravi sadržaji za zdrav život

Svake srede vas očekuje novi recept na blogu! Alisa Dinjaški, naša ćerka, gurmanka, koja uživa da kuva i smišljla nove vegetarijanske i veganske recepte će vas obradovati svojim maštovitim idejama. Proverite recept za tortu od bunedeve, kao i ostale recepte na blogu, stranici Život u šumi. Jer nam je stalo da delimo sa vama zdravlje i ljubav na sve načine koje znamo.

Šapnućemo vam i tajnu: 4. decembra očekujemo svetsku premijeru fruškogorske emisije Zu Tisch na ARTE televiziji. Još ćemo vas podsetiti 🙂

Detlići u vrtiću

S novom školskom godinom svake subote u 10 h vas očekuje i premijera novih radionica Detlići na našem Jutjub kanalu. Nove radionice smo posvetili mlađim drugarima, deci vrtićkog uzrasta, jer smo do sada puno objavljivali za starije.

Najavljujemo u narednim mesecima

27. novembar Vebinar Bojalice i telesna muzika kao sredstvo rada u razvoju govora predškolskog deteta Prijave još uvek nisu otvorene. Uskoro!
3. decembar koncert balkanske muzike u Somborskom pozorištu
4. decembar svetska premijera fruškogorske emisije Zu Tisch