Twinning razmena znanja i iskustava – Cirkultura – OKNS

objavljeno u Novosti

Naše udruženje Otvoreni krug Novi Sad nosilac je Twinning EU projekta razmene iskustava i znanja aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni u regionu. Naš partner je udruga Cirkultura iz Samobora iz Hrvatske.

Projekat je zamišljen u okviru tri putovanja: od 8. do 15. februara poseta OKNS Samoboru i od 24. do 27. marta i od 14. do 17. aprila poseta Cirkulture Sremskim Karlovcima.

Neke od aktivnosti u okviru projekta koje su otvorene za javnost su onlajn diskusija o neformalnom obrazovanju i umetnosti zajednice, radionice cirkuskih veština na decu iz OŠ „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima, „Kesten i Papaja šou“ u Sremskim Karlovcima.

Naše povezivanje sa ovim udruženjem motivisano je, između ostalog, iskustvima koja imaju u organizaciji brojnih događaja, a posebno festivala cirkuske umetnosti Cu’fus, pošto u septembru treba da realizujemo prvi inetrnacionalni festival telesnih muzičara Novi balkanski ritam u Sremskim Karlovcima. Mi kolegama iz cirkusa prenosimo znanja vezana za prisutnost u digitalnom formatu i na društvenim mrežama. Prvi video koji smo zajedno realizovali je najava ovogodišnjeg festivala, na kojem ćemo gostovati sa svojom predstavom Kiss.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcufus.fest%2Fvideos%2F462629898988962%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Udruga Cirkultura od 2011. godine organizuje festival cirkuske umetnosti Cu’fus u Samoboru, koji je prepoznat na lokalnom, županijskom, regionalnom i internacionalnom nivou. Više od 50 umetnika svake godine učestvuje na njihovom festivalu, a festival okupira grad, zajednicu i lokalne resurse u toku četiri dana trajanja u maju. Od 2013. godine organizuju Cirkuliranje, program koji sprovode u saradnji sa Otvorenim pučkim učilištem u Samoboru tokom cele godine. Udruga organizuje i brojne druge događaje, edukativnog i izvođačkog karaktera.

Projekat Reg.Lab: Novi kulturni prostori i mreže kao pokretači inovativnog i održivog razvoja regionalne saradnje odozdo prema gore realizuje Kooperativa i njeni partneri Anibar, Društvo Asociacija, NKSS, Udruženje Jadro, Operacija grad i OKC Abrašević po konkursu Kreativna Evropa za Zapadni Balkan.

Fotografije i video (Samobor): Sanja Prodan
Fotografije (Sremski Karlovci): Alisa Dinjaški