Vrela telesna muzika u avgustu

Šta se zbiva, dragi ljudi? Mi krajem nedelje putujemo ka Crnoj Gori, nakon kratkog predaha na hrvatskom primorju na ostrvu Rab. Čeka nas nastup na Barskom ljetopisu, pa kratka turneja po Slovačkoj: Bratislava, Piještanji i Nitra. Nazad u Srbiju, gde držimo radionicu i koncert u Srbobranu, a od 21. avgusta počinjemo rezidenciju sa dragim nam umetnicima, pa festival Novi balkanski ritam.

Dođite u Sremske Karlovce u ekološki centar Radulovački 25. 8. u 21 čas na koncert kojim ćemo otvoriti festival!

Oprobanoj ekipi od prošle godine pridružiće se i Elena Hristova sa bendom Baklava iz Skoplja. Ben Šic, Ana Ljombart, Maks Polak, Marko Dinjaški i Ana Vrbaški sa makedonskom ekipom predstaviće vam autorsku i tradicionalnu muziku iz Španije, Srbije, Makedonije, Severne i Južne Amerike i Afrike. Pripremite dlanove.

Koncert na prvom festivalu Novi balkanski ritam

Šta smo radili u julu?

Cele ove godine putujemo, a leto je najintenzivnije. Nastupali smo u Sofiji na A to Jazz festivalu, a zatim u centralnoj Bugarskoj u Gabrovu na događaju FestivalNO. U Sofiji su nas tretirali kao kraljeve u hotelu od pet zvezdica, a na sceni smo se osećali podjednako moćno. Pripremajući se za nastup, razgovarali smo o deset metara širokoj i osam metara dubokoj sceni i razmišljali kako li ćemo je popuniti. Kad smo izašli, shvatili smo da sada konačno imamo mesta! Toliko o popunjavanju prostora.

Publika u Južnom parku je bila raznovrsna, baš kao što volimo, i pevala je sa nama bugarske i makedonske pesme. Kad je počela Zajdi, zajdi razlegao se veliki pljesak. Profesionalizam organizatora nas je oduševio, sve je bilo pod konac. Stvarno smo uživali.

U Srbiji smo bili na dva festivala: Domboš fest u Malom Iđošu i ARLEMM u Arilju. Motiv koji se ponavlja na svim letnjim nastupima su deca u prvim redovima ispod scene, koja đuskaju, tapšu, upijaju i oponašaju naše pokrete. Tako nam je drago što spajamo savremeno i tradicionalno, pokret i muziku, i pružamo uživanje publici svih godina, nacionalnosti i ukusa. Ostvarujemo san i spajamo zemlje i ljude Balkana kroz muziku i umetnost.

Telesna muzika: o AWb u medijima

Dokumentarni snimak: Blogfoolk na A to Jazz festivalu

Blogfoolk iz Italije je pisao o našem nastupu na A to Jazz festivalu:

Duo je publici predstavio originalno, kao i fascinantno, putovanje kroz tradicionalnu balkansku muziku, u rasponu od Makedonije sa ljubavnom pesmom „Jovano, Jovanke“ do Bosne sa „Mene majka jednu ima“. Uronili smo u zvučni pasaž od njihove rodne Srbije do Grčke i stigli u Tursku. Njihov pozorišni način predstavljanja različitih pesama je ulepšao, a koreografije su učinile posebnim celokupan nastup.“

Grazie, Salvatore Esposito!

O nastupu na ovom festvalu možete čitati i u Songlines Magazine i Jazz in Europe.

Gostovali smo u jutarnjem programu Radio – Televizije Srbije u segmentu Čuvari tradicije. Odgovarali smo na pitanja o telesnoj muzici, publici na turneji, u zemlji i inostranstvu, edukaciji, radonicama, zvučnosti tela i imali priliku da predstavimo festival Novi balkanski ritam.

Na kraju gostovanja smo izveli pesmu Cigančica sa albuma RikaTaka, New Balkan Rhythm koji je izdala kuća CPL Music iz Nemačke. Pesma se nalazi i na sajtu European folk network, a uskoro će se naći i na kompilaciji muzike sa Balkana.

Bar, Bratislava, Piještanji, Nitra, Srbobran, Sremski Karlovci, Knin, Vesprem – to je naša ruta do 9. 9. Vidimo se?