Koncertna turneja Alice in WonderBand – prolećna telesna muzika

Ovo su drugačiji zvuci Balkana! Alice in WonderBand slavi neobičnu i uverljivu žanrovsku mešavinu na svom debi albumu RikaTaka, New Balkan Rhythm objavljenom za uglednu nemačku kuću CPL-Music.

Našu koncertnu turneju po Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Sloveniji započinjemo u februaru i martu 2023. godine.

Pridružite nam se na koncertima u Zrenjaninu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Somboru i Pančevu, kao i u Rumi i Bečeju. Sredinom marta se vidimo u Kninu, Koprivnici, Banja Luci i Ljubljani. U Koprivnici i Ljubljani ćemo održati i radionice.

U aprilu planiramo da dođemo u Crnu Goru.

03/02 Kulturni centar, Zrenjanin
10/02 Silosi, Beograd
26/02 Kulturni centar, Ruma
03/03 Pozorište Dobrica Milutinović, Sremska Mitrovica
08/03 Kulturni centar, Gornji Milanovac
15/03 Dis Teatar, Banja Luka, Bosna
16/03 Klub A3, Knin, Hrvatska
17/03 FUNK, Koprvnica, Hrvatska
18/03 Prulček, Ljubljana, Slovenija
23/03 Narodno pozorište, Sombor
24/03 Kulturni centar, Pančevo
31/03 Gradsko pozorište, Bečej

„Podižem svoj zamišljeni šešir, način na koji su spojili vokal i raznolike ritmove izvučene iz instrumenata tela (i minimalnu instrumentalnu pratnju), ovo je zaista novi zvuk u balkanskoj muzici sveta.”
Galgóczi Tamás, ekultura.hu

Uz ritam, preovlađujući element je glas, pevanje, dok su različiti instrumenti i zvuci koji se čuju na albumu, u drugom planu. Ističući glas i ritam, Ana i Marko nas efektnim aranžmanima i izvođenjem vraćaju u davnu prošlost, kada su to bila osnovna sredstva za izražavanje muzikom. Iznenađujuće, takav svedeniji zvučni izraz stvara i efekat pomerenog, drugačijeg, avangardnog, čak i savremenog.
Nikola Glavinić, muzički novinar, krtičar, panelista

„Slušate li njihove pjesme morate reći da su sjajni, da se njihovi ritmovi nezaustavljivo zavlače pod kožu, u kosti, penju vam se uz leđa, a tek onda se fokusiraju na uši. Ovo što Alice in WonderBand radi je naprosto umjetnost. I to umjetnost koja se opire cijelim svojim bićem žanrovskom ograničavanju.“
Amir Misirlić

Koncert u Beogradu 10. februara

Nastup u Beogradu nam je posebno značajan zbog datuma, 10. februara. Od toga datuma davne 1997. godine Marko i Ana dele i dobro i zlo, jedu so i hleb.

Zato u Silosima u Beogradu slavimo srebrnu svadbu!

Pozivamo vas da dođete i da slavite sa nama. Biti sa nekim 25 godina nije malo, a još deliti i život i scenu je i više nego dosta.

Zajedno ćemo slaviti život i radovati se i čestitati jedni drugima što smo se tako dugo održali i još se držimo, na nezavisnoj umetničkoj sceni.

Do prostora Silosa nije komplikovano doći. Nalaze se dvadesetak minuta od centra Beograda, ispod Dorćola, na Dunavu. Adresa je Dunavski kej 46.

Pročitajte Anin tekst, koji je napisala za portal Nova.rs, O nemogućem i o korenima:
Kao neko ko je ostao, dok su mnogi odlazili, možda mogu da govorim u ime onih koji su još uvek tu? Ili o nemogućnostima, koje smo svi mi koji smo ovde morali pretvoriti u mogućnosti, ako smo želeli da opstanemo?

Album RikaTaka, New Balkan Rhythm nalazi se na 10. mestu Balkan World Music Chart na trećoj i poslednjoj listi u 2022. godini. U januaru smo još uvek u prvih dvadeset, na 18. mestu World Music Charts Europe.

Pronađite naš album na svim digitalnim platformama: Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal

Radionica telesne muzike – Svetski dan telesne muzike

Pridružite nam se 5. februara na onlajn radionici telesne muzike s Balkana povodom Internacionalnog dana telesne muzike.

Prijavite se preko formulara.

Pridružite nam se na neverovatnom putovanju koje smo prešli u samo sedam dana u septembru 2022. godine: festival Novi balkanski ritam je spojio učesnike i predavače iz šest zemalja u Sremskim Kalovcima da uče o telesnoj muzici, različitim kulturama i da stvaraju bolji svet.

Premijera dokumentarnog filma, stvorenog po radio emisiji Bojana Vučićevića sa sunradio.rs Motions creating emotions biće na našem Jutjub kanalu baš 5. februara, na Svetski dan telesne muzike.

Crowdfunging kampanja za festival Novi balkanski ritam u martu

U martu počinjemo za crowdfunding kampanjom za sledeći festival Novi balkanski ritam. Imaćete prilike da kupite pakete za festival po promotivnim cenama, kao i druge nagrade.

Festival će ove godine biti krajem avgusta u Sremskim Karlovcima u ekološkom centru Radulovački.

O Alice in WonderBand u medijima

Krajem prošle godine smo gostovali u emisiji 60 minuta na Prva TV Crna Gora.

Do gostovanja je došlo tako što nas je novinarka Sanja Marković gledala prošlog leta u Kolašinu na Korifej festivalu. Prva stvar koju nam je rekla je „Moja ćerkica nije mogla da odvoji pogled od vas!“

Ponešto smo rekli i o sledećem festivalu Novi balkanski ritam u Sremskim Karlovcima. Uskoro više informacija o novoj crowdfunding kampanji uz pomoć platforme Dobri Dabar.

Hvala na pozivu i sjajnom, informativnom prilogu.

Gostovali smo i na Radio Študentu u emisiji Kontrola leta i na Prvom slovenačkom radiju u emisiji Sami naši, a oba priloga je pripremio novinar Aleksandar Trifunović. Pričali smo o svojoj družbi i službi, porodici Dinjaški-Vrbaški, a i o festivalu Novi balkanski ritam.

Vlo smo zahvalni na svim divnim recenzijama koje smo dobili u različitim stranim, regionalnim i domaćim muzičkim glasilima.

Branimir Lokner – Time Machine Music – Srbija

Galgóczi Tamás – Ekultura.hu – Mađarska

Folker.world – Nemačka

Alessio Surian – BlogFoolk – Italija

Michael Brinkschulte – Hoerspiegel – Nemačka

Dragutin Matošević – Barikada.com – Bosna

Nikola Glavinić – MICS – Srbija

Amir Misirlić – Bosna