Telesna muzika u aprilu

April nam donosi uzbuđenja: u subotu, 27. aprila, prvi put ćemo nastupiti i voditi radionicu telesne muzike u Briselu na Balkan Trafik festivalu. Radujemo se što ćemo publiku zagrejati ritmovima sa Balkana. Nastup je podržao program MOST Music i fond za mobilnost Ministarstva kulture Srbije.

Posle koncerta u Celici u martu, vraćamo se u Ljubljanu na koncert u Zorici. Nastupamo 24. aprila. Možete se pridružiti našoj radionici dan ranije, 23. aprila. Sve detalje potražite ovde. Hvala našoj organizatorki u Sloveniji, Heleni Jarm.

Sledeća radionica u Beogradu je 14. aprila u prostoru Kuće umetnica (prijavite se ovde). Našu interaktivnu muzičku pozorišnu predstavu za decu, Stonogica brojalica, igraćemo u Boljevcu u Domu kulture 18. aprila.

Prijave za seminar Tijelo kao instrument za odgojitelje, nastavnike i profesore u Zagrebu u 10. mesecu su otvorene! Prijavite se ovde.

Vidimo se u avgustu u Sremskim Karlovcima na festivalu Novi balkanski ritam. Saznajte više!

Telesna muzika u martu

U martu smo bili na rezidenciji u plesnom pozorištu Rozbark u Bitomu (Poljska). Nakon 13 dana proba sa studentima Akademije pozorišne umetnosti iz Krakova (odsek za plesno pozorište u Bitomu), i lokalnim muzičarima, pevačima i igračima iz zajednice Rozbark teatra izveli smo Bytom and Novi Sad: Mirror with sound, muzičku plesnu predstavu.

Pogledajte trejler! Tradicionalne pesme Šlezije i Vojvodine susreću se u igri i pokretu, pričajući priče o životu, ratu, ljubavi, sreći i zajednici. Napravili smo nešto novo sa divnom grupom umetnika. I nadamo se da ćemo nastaviti sa radom! Uskoro ćemo imati i fotografije sa nastupa.
Ovo delo je stvoreno uz finansijsku pomoć Evropske unije. Stavovi izraženi u ovom dokumentu ni na koji način ne odražavaju zvanično mišljenje Evropske unije. Rezidencija je realizovana kroz program Culture Moves Europe.

Takođe smo imali priliku da vodimo radionice za decu u muzičkoj školi Frederik Šopen u Bitomu. Ovo je izvanredna škola za talente, gde deca dobijaju puno obrazovanje sa akcentom na muziku.

Koncerti

24/04 Zorica, Ljubljana, Slovenija
27/04 Balkan Trafik festival, Brisel, Belgija
18/05, 19/05 Music Meeting festival, Nejmegen, Holandija
29/05 Teatr Rozbark, Bitom, Poljska
01/06 Kontakt, Krakov, Poljska
15/06 Rozenhajm, Nemačka
06/07 Folkest world Music Showcase, San Daniele, Italija
20/07, 21/07 Trefpunt festival, Gent, Belgija
26/07 Musical Picnics concert series, Trenčin, Slovačka
10/08 Maraton Hudby, Brno, Češka
11/08 Smolenicki zamak, Slovačka
13/08 Blues nad Bečvou, Pšerov, Češka
17/08 World Music Festival Bratislava, Slovačka
23/08 Bedem fest, Nikšić, Crna Gora
24/08 Etno Urban Fest, Vrnjačka Banja
31/08 New Balkan Rhythm festival, Sremski Karlovci
07/09 E.T.N.O. festival, Koprivnica, Hrvatska
22/09 Sankt Galen, Švajcarska

Još jedna radionica, za srednjoškolce iz Katovica, odigrala se u pozorištu Rozbark. Predstavili smo Vojvodinu, severni region Srbije, kao i Balkan. Na kratkokm predavanju smo govorili o Fruškoj gori, Novom Sadu, sličnostima i razlikama Šlezije i Vojvodine, dotakli se istraživanja i materijala koje smo spremali za rezidenciju. Bio je to idealan trenutak da izvedemo neke od pesama sa našeg koncerta. TVP3 iz Katovica snimio je kratku reportažu u emisiji Idemo u pozorište.

Kada smo već u pozorištu, zašto da ne izvedemo pozorišnu predstavu? Tako smo i uradili! Komični mjuzikl Kiss pronašao je put do srca publike i dve večeri smo imali punu salu.

Nije iznenađujuće što se vraćamo u Poljsku krajem maja. Koncert ćemo ponovo izvesti u pozorištu Rozbark i voditi dvodnevnu radionicu telesne muzike sa Balkana u Krakovu u prostoru Kontakt. Više informacija potražite ovde.


Početkom marta imali smo koncerte u Ljubljani i Zagrebu, izveli smo predstavu Kiss, vodili radionicu i seminar za nastavnike. Vraćamo se u Zagreb da održimo seminar u oktobru.

Pogledajte MOST Music Balkan World Music Guide – pronaći ćete neke od naših cenjenih kolega, festivale u regionu – i, takođe, našu prezentaciju.

Radionice

14/04 Beograd, Kuća umetnica
23/04 Ljubljana, Center ponovne uporabe
27/04 Brisel, Balkan Trafik festival
12/05 Beograd, Kuća umetnica
15/05 Minhen, Kulturzentrum Geisiger Bahnhof
18/05 Nejmegen, Mini meeting, Music Meeting festival
01/06, 02/06 Krakov, Kontakt
09/06 Beograd, Kuća umetnica
11/08 Smolenicki zamok
13/08 Pžerov, Blues nad Bečvou
17/08 Bratislava, World Music Festival Bratislava
30/08 – 01/09 Sremski Karlovci, festival Novi balkanski ritam
12/10 Zagreb, Seminar Tijelo kao instrument