Telesna muzika u novembru

Balkanska telesna muzika odvela nas je ove godine na putovanje po Balkanu, a muzička numera koju smo pevali na koncertu otvaranja festivala Novi balkanski ritam, Maria Ramo de Palma, odvela nas je u Galiciju! Učestvovali smo na WOMEX-u, velikom sajmu muzike sveta, uz podršku MOST Music projekta. Predstavljali smo Srbiju sa delegatima World Music Asocijacije Srbija i članovima grupe Naked. Bili smo među 2500 delegata iz celog sveta u La Korunji, predivnom gradu na obali Atlantskog okeana.

Među stotinama koncerata, jedan nam je bio posebno zanimljiv. Koncert Nimkii and the Niniis, kanadske grupe iz Vikvemkonga (Wiikwemkoong, Ontario) je bio jedno od onih iskustava koje se ne može opisati rečima i bledo je na snimku, koliko god bila kvalitetna produkcija. Muzičari i plesačica su u isto vreme bili i iscelitelji u muzičkom ritualu ozdravljenja ne samo njihove zajednice, već i zajednice svih ljudi, posebno onih koji su im učinili nažao u prethodnim generacijama. Ovakva muzika nas podseća na sakralnu ulogu muzike, koja je namenjena zajednici i isceljenju.

Bili smo inspirisani ovim koncertom i kada smo nastupali u Portu u prostoru Casa Comum, malenoj muzičkoj sali Unverziteta u Portu. Dobili smo stojeće ovacije!

Sredinom oktobra, Ana je bila u Sofiji na prvoj So Alive Music Conference. Krajem novembra i početkom decembra očekuje nas put u Skoplje na PIN Music Conference. Pronađite nas tamo! Naravno, bez podrške MOST Music projekta, ništa od ovog ne bi mogli realizovati.

Gde smo tokom novembra?

Novembarski nastupi će uglavnom biti posvećeni deci (i roditeljima). 11. novembra smo konačno u Beogradu, gde ćemo u prostoru Silosa izvesti interaktivnu predstavu za decu Stonogica brojalica.

29. novembra ćemo izvesti Stonogicu brojalicu i održati radionicu za decu u okviru Mini bijenala u Kulturnom centru Mija Aleksić u Gornjem Milanovcu.

18. novembra će nam u goste doći finska umetnica, Vilma Talvitie. Ona se bavi telesnom muzikom: svira perkusije po telu svog instrumenta – klavira i izvodi pesme iz različitih muzičkih tradicija, kao i autorsku muziku. Pokušali smo da organizujemo koncert i to i dalje radimo. Ukoliko ne budemo ništa uspeli da organizujemo do tada, napravićemo kućni koncert u našem domu. Ukoliko imate ideju ili želite da dođete na koncert, kontaktirajte nas.

Telesna muzika u medijima

Poslušajte emisiju WOMEXICANS sa Waterwaves Radija, koju vode Džulija Olsen i Stiven Kerni iz Irske. Gostovali smo u studiju, koji su improvizovali u hotelskoj sobi i izveli jednu pesmu uživo u programu.

Rhythm Passport, emisija koju vodi Marko Kanepari, osvrt na Balkan:MOST festival, a uskoro i nova epizoda sa WOMEX-a, gde nastupamo u slobodnom sešnu sa španskom grupom Evoeh. Ova grupa izvodi sefardsku, špansku, portugalsku muziku sveta. Još jedan od umetnika koji je učestvovao je naš „brat“ iz sveta telesne muzike, Remi Leklerk iz Francuske, koji vodi grupu Humanophones.

Imali smo zadovoljstvo da nas Takuya Unagami opet predstavlja u emisiji J-WAVE Oriental Music show. Snimio je intervju sa nama na Balkan:MOST festivalu u septembru. Hvala!

Pojavili smo se i na audiciji ovogodišnjeg Supertalenta sa pesmom Mene majka jednu ima.

Pogledajte nove video snimke na našem Jutjub kanalu. Zapratite kanal i podržite nas!