Kampanja za festival Novi balkanski ritam je uspešna!

Kampanja za festival Novi balkanski ritam je uspešno završena! Podržalo nas je 43 donatora i sakupili smo 397.350 RSD preko crowdfunding platforme Dobri Dabar. Zbog tehničkih problema, i zbog opšteg zastoja u normalnosti u Srbiji od početka maja, nismo se javljali. Još uvek čekamo na potvrdu ove cifre iz banke i prenos sredstava

Tužni smo. Već 30 godina, ceo naš odrasli život, živimo Srbiju 90. godina XX veka. Pomerili smo se iz centra i otišli da živimo u prirodu. Odgajili smo decu koja su danas odrasli ljudi. Naše izmeštanje nam i jeste i nije promenilo stvarnost. Koliko god gradili svoj mikrokosmos, šira slika i sistem u kojem živimo neminovno utiče na nas. Naš najbolji odgovor, najbolji odgovor svih umetnika, je da nastave da stvaraju i da se bore da kultura i umetnost postoje. Naš umetnički rad, produkcija festivala telesne muzike, svi sadržaji koje već godinama postavljamo da društvenim mrežama, za sve uzraste, naš su doprinos borbi protiv besmisla. Zato nemojte da tražite od nas da stajemo, jer mi radom činimo upravo ono što treba, što opstojavamo u ovim (ne)uslovima. Hvala vam na vašoj podršci.

Festivalski paketi su
u prodaji preko GIGSTIX-a
Novi balkanski ritam!

Pohađajte radionice svetskih majstora:
Max Pollak,
Anna Llombart i
Ben Schuetz
i domaćih umetnika,
Marka Dinjaškog i Ane Vrbaški,
Alice in WonderBand.

Gosti iznenađenja:
Elena Hristova i Baklava

Ne morate u Hamburg, Njujork ili Barselonu.
Dođite od 25. do 27. 8.
u Sremske Karlovce
na festival Novi balkanski ritam.

Najavljujemo nastupe do kraja leta

18/05 K19, OKC Abrašević, Mostar, BIH
28/05 Body Rhythm festival show,
Hamburg, Nemačka
09/06 European Forum on Music,
Budimpešta, Mađarska
11/06 Crnorečje u pesmi i igri festival, Boljevac
13/06 Dani lavande,
Bačka Topola
16/06 Festivali Artisteve te Rruges,
Tirana, Albanija
30/06 D festival, Dorjan, Severna Makedonija
02/07 DombosFest,
Mali Iđoš, Srbija
06/07 A to JazZ festival showcase,
Sofija, Bugarska
08/07 Gabrovo, Bugarska
18/07 ARLEMM festival, Arilje
05/08, 06/08 Piešťany Street ART festival,
Piešťany, Slovačka
09/08 Music A Cafe,
Nitra, Slovačka
25/08 New Balkan Rhythm festival,
Sremski Karlovci
01/09 Udruga Atribut,
Knin, Hrvatska
09/09 BALKAN:MOST Festival,
Vesprem, Mađarska

Snimanje muzičkih spotova na Fruškoj gori

Prethodne u maju smo ugrabili tri dana lepog vremena i snimali smo muzičke spotove u produkciji MrV production. Iza kamere je bio Stanislav Kralj, a spotove je režirao Goran Vujičin. Snimali smo u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Sremskim Karlovcima, na Fruškoj gori. Ove muzičke spotove ćete imati uskoro priliku da vidite, a namenjeni su, pre svega, da prikažu i naš rad i naš zavičaj, kao i muziku sa Balkana, u svetu.

Bio je izazov snimati na jakom vetru ili u gradskoj gužvi, na Štrandu na pesku ili u šumi. Dok je produkcijski tim bio u jaknama, plainarskim cipelama i sa kapama, mi smo skakutali veselo i pevali u letnjim kostimima.

Posebno nam je drago snimanje spota za numeru Jovano, Jovanke i kostimi koje je stvorila Jelena Nedeljković, naša kostimografkinja. Naravno, frizuru je napravio Budislav Vlajkov iz studija Beastic.

Spotovi su snimljeni uz podršku MOST Music projekta. MOST Music je složena evropska strategija za balkansku world muziku, koju podržava Kreativna Evropa, program evropske komisije za podršku kulture i audiovizuelnog sektora – www.mostmusic.eu.

Iz medija…

Nastupi i radionice u maju u Zadru, Mostaru i Hamburgu

Sledeće nedelje putujemo u Zadar, gde ćemo u saradnji sa horom (zborom) Fige održati radionicu Tijelo kao instrument. Na radionici ćemo se baviti telesnom muzikom sa Balkana, a sve tri pesme koje ćemo obrađivati su u karakterističnom metru: 7/8. Radionica će se održati 16. i 17. 5. u Kapetanskom parku, a u slučaju kiše će biti pomerena u zatvoren prostor. Učešće na radionici je besplatno! Za sve informacije obratite se organizatorkama na mejl zbor.fige@gmail.com.

Nakon toga putujemo u Mostar, gde ćemo 18. 5. održati radionicu i koncert u k19 OKC Abrašević. I ovi sadržaji su besplatni.

Ako 28. 5. budete u Hamburgu, dođite na festivalski koncert na Body Rhythm festival. Mi ga nećemo propustiti ni za šta na svetu! Od 2018. godine, od kada smo otkrili ovaj događaj, pratimo ga svake godine. Pisali smo o njemu više puta: iskustvo festivala iz 2018. godine i 2019. godine.