Telesna muzika – leto 2023.

Puno novosti i događaja ovog leta: sa telesnom muzikom sa Balkana ove godine smo do sada posetili Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu, Mađarsku, Albaniju, a čeka nas put u Makedoniju, Bugarsku i Crnu Goru. Od kraja maja se nalazimo u ubrzanom tempu, a druge nedelje juna smo bukvalno nastupali četiri puta u tri različite države.

Pred nama je put u Makedoniju. Prvi put nastupamo na D festivalu na jezeru Dojran. Zatim smo putujemo na sever, u Vojvodinu, u Mali Iđoš, na Domboš fest. Leto je puno premijera, jer do sada nismo nastupali u Bugarskoj. A to Jazz festival nas je uvrstio u showcase selekciju. Jedva čekamo da stanemo na scenu u Južnom parku u Sofiji. Nakon toga nastupamo u još jednom gradu u Bugarskoj, u Gabrovu, u okviru inicijative FestivalNO in the neighborhood.

ARLEMM je još jedan festival na kojem nismo do sada nastupali. Pored koncerta, održaćemo i radionicu telesne muzike. Ako ste u blizini, javite se ogranizatorima.

Foto: 4KMedia Studios Hungary

Nastup na Evropskom forumu o muzici European Music Council-a

Početkom juna smo izveli deo repertoara sa najnovijeg albuma muzike sa Balkana pred 150 predstavnika iz više od 20 evropskih zemalja na Evropskom forumu o muzici, u organizaciji Evropskog muzičkog saveta (European Music Council) i mađarske produkcijske kuće Hangveto (Hangvető). Pored hrvatskog dua Dina e Mel (Dina Bušić i Melita Ivković), naš nastup je bio deo muzičke večeri na kojoj su se predstavili učesnici evropskog projekta MOST Music.

Posebno nam je drago što smo imali priliku da prestavimo tehniku telesne muzike, za koju su mnogi učesnici znali, kao tehniku rada sa decom, ali nisu bili svesni na koji način može da se primeni da bi se izvodila muzika na prefinjen i kompleksan način.


Festival Novi balkanski ritam od 25. do 27. avgusta

Drugo izdanje festivala Novi balkanski ritam očekuje nas u avgustu u Sremskim Karlovcima. Paketi za festival su u prodaji preko GigsTix servisa.

Ove godine ćemo učiti, družiti se i uživati u muzici Ane Ljombart, Elene Hristove, Maksa Polaka, Bena Šica i vašeg odanog dvojca, Alice in WonderBand. Novina je radionica Elene Hristove, koja će u saradnji sa Anom i Markom na radionici raditi pesme iz makedonskog i balkanskog folklora, za koje ćete naučiti i kako da izvodite ritam.

Na koncertu kojim ćemo otvoriti festival, 25. 8. u Ekološkom centru Radulovački nastupaće i Baklava, bend iz Skoplja koji predvodi Elena Hristova.

Telesna muzika – radionice u junu

U junu smo održali dve potpuno različite radionice telesne muzike: jednu za vaspitače u okviru Drugih stručnih susreta vaspitača i stručnih saradnika, koje je organizovalo Udruženje vaspitača i stručnih saradnika Repubike Srpske.

Druga je bila na predivnom imanju u Mošorinu u okviru četvrtog LALA Earthland festivala u organizaciji Kluba finih zanata. Vrlo zanimljiv koncept, jer je sakupio ženske učesnice, a veći deo je bio iz jedne familije i svih uzrasta, od pet do osamdeset godina!

Zahvalni smo što smo pored Mariane Valtner (Veshta) i Kristine Iza 7 gora održali radionicu na kojoj smo pevali Dodole, žensku pesmu i deo rituala za prizivanje kiše.

Hvala puno Dragani Kojičić koja nas je ugostila i osmislila ceo koncept.

Nastupi Alice in WonderBand koji nas očekuju do kraja leta:

30/06 D Festival, Dorjan, Makedonija
02/07 DombosFest, Mali Iđoš
06/07 A to Jazz festival, Sofija, Bugarska
08/07 Gabrovo, Bugarska
18/07 ARLEMM, Arilje
02/08 Radio FM, koncert uživo u emisiji Hudba sveta, Bratislava
04/08 Piešťany Street ART, Piešťany, Slovačka
05/08 Piešťany Street ART, Piešťany, Slovačka
08/08 Music a Cafe, Nitra, Slovačka
15/08 Dom kulture, Srbobran
25/08 Festival Novi balkanski ritam, Sremski Karlovci
01/09 Knin, Hrvatska
09/09 BALKAN:MOST Festival, Veszprem, Mađarska

Telesna muzika u medijima

D festival, Wander Black Photography and Video; Zewlean Icarus

O našem načinu života možete pročitati u intervjuu o životu u prirodi, kojij je vodila Milica Lukić, kulturaipriroda.org.
O nastupima Alice in WonderBand ovog leta i festivalu Novi balkanski ritam u emisiji Randevu s muzikom kod Nikole Glavinića, i u emisiji Novosaletanje Saše Mladenovića na Radio Novom Sadu.
Najavu nastupa na Domboš festu, kao i predstavljanje naših muzičkih gostiju na festovalu Novi balkanski ritam, grupe Baklava iz Skoplja poslušajte u emisiji Disco 3000, o world music sceni Radio Beograda 3 kod Bojana Đorđevića.